Vikten av Hälsan

Gul som solen

Ja, visst kan de se härligt gyllene gula ut, då de ligger där i butiken. Du går förbi Pressbyrån på väg hem ifrån jobbet, och det där suget i magen finns där, och det är ju ändå jul. ”Kaffe och lussekatt”. Du går på affärn och handlar, ”Ja visst ja grannarna kommer på fika, och tar några butiksgräddade lussekatter”. Se så gula och fina de ser ut.

Kolla innehållsförteckningen på ”Bonjour´s” lussekatt som säljs i MÅNGA ”Bake-off”försedda butiker. Inget färgämne i allafall men om de smakar saffran, det är ju frågan. Och vad är det för saffran?

VETEMJÖL, vatten, socker, vegetabiliskt fett och olja
(palm, raps), jäst/gjær, ÄGG, VETEGLUTEN, salt, glukossirap (VETE),
saffran, russin, emulgeringsmedel (E471, E472e, E481), druvsocker,
förtjockningsmedel (E415), arom, vitamin A och D.

Eller som denna blekfis från Schultstad

Vetemjöl, vatten, sirap, vegetabilisk olja från raps, emulgeringsmedel (E 471), druvsocker, russin, saffranspasta (glukossirap, vatten, saffran 3%, förtjockningsmedel (E 415), arom), jäst, salt. Kan innehålla spår av mandel och mjölk.

Tänk på att även här i fuskas det med innehållet, det är skillnad på saffran och saffran!
Och visste Ni föresten att emulgeringsmedlet e471 framställs av fetter som kan komma ifrån djur?

Så ska Ni fira lucia imorgon med lussekatter, köp inte vilket ”skit” som helst, NJUT då av EN GOD lussekatt istället för att köpa flera till billigt pris och för att äta bara för att man ska!

Bäst är ju att baka själv, och köpa ett bra saffran, bra råvaror kan få kosta lite med tanke på att Du behöver tillsätta mindre för att få samma/bättre smak!

Foto

Detta saffran köpte jag av en vän, doft och smak är helt otroligt. Ytterst lite behövdes i de energibollar jag gjorde.

(Annars är Apotekets saffran riktigt bra)

Nu blir Ni kanske förvånade över innehållet i detta inlägg, jag skriver om lussekattar, och fika! Men jag VET hur många lussebullar det säljs där ute, och jag vill INTE att Ni ska gå på nitar då Ni köper Ert lussefika!

För ska man äta något onyttigt med socker i, ska det väl åtminstone vara av bra kvalité och inget fusk där heller!!!

Fast visst, kan jag ju säga att vill Ni baka något annat med saffran i så hittade bild på vårt lussefika från förra året

DSC06837

Bananrulltårta med saffran.
Mixa 2 bananer med 3 ägg.
Tillsätt en påse saffran
Sätt ugnen på 200 grader
Bred ut smeten tunt på ett bakplåtspapper. Grädda i 200 grader, i ca 10 minuter. Låt svalna lite. Riv skalet från en apelsin ned i en skål, pressa i saften, blanda ned kesellan bred sedan ut smeten på den gräddade botten. Rulla ihop som en rulltårta. Skär i bitar. Servera med en fräsch sallad med apelsin, äpple och granatäpple. Och kanske en extra klick kesella och lite rostade mandlar.

DSC06840
Och det var vansinnigt gott!

Nej det spelar INGEN roll
Det är Äkta mat på bra råvaror som gäller!

Vi har bara ett liv, och det är vår hälsa som livsmedelsindustrin sätter på spel!

Men ikväll, dagen före Lucia, väljer vi inte julmat eller taco utan i kylen står ju grönsaker och torsk förberett
Till en tex-mex inspirerad fiskgryta


Tillsammans med läckra salladstallrik med olika sorters kål


Precis vad som är i säsong just nu

Men imorgon kväll blir det julmat så det står härliga till, julbord på https://www.elite.se/sv/hotell/gavle/grand-hotel/julbord/
Putte var där för två veckor sedan med sitt gamla jobb och kom hem helt lyrisk över all fisk och grönsaker som fanns så han ville att jag skulle få uppleva det.

Kommentarer till: "Gul som solen" (1)

  1. […] fröken Loos hälsoinspirationsblogg såg jag det här receptet för ett tag sen.Jag sparade det och idag blev det en test. Jag […]

Lämna en kommentar