Vikten av Hälsan

Ja, jag vet inte hur många gånger jag hörde det igår då jag och Putte var på ett helt fantastiskt julbord.


10 sorters sill
6 sorters Strömming

7 sorters lax
Regnbåge

Som Ni ser så kanske Ni förstår att jag var i himmelriket med all fisk och grönsaker. Inga problem att få till bra innehåll på tallrikarna där inte.

Katrine Loos foto.

Och vi NJÖT, jag njöt av varje tugga. Tog ingenting ”bara för att man ska äta det på ett julbord” vilket en del verkar göra, och åt extra för att ”Firman bjuder”.

Och som folk resonerade runt omkring så, ”Bara jul en gång…” Julafton ja, men julen har ju hållit på sedan i oktober. ”Det är ju bara sommar en gång om året” ”Det är ju bara påsk en gång om året” och ja, man fyller ju faktiskt år bara en gång per år också!

Tider att ”fira” med mat, snask och massa alkohol. Visst kanske jag låter präktig men att låt julen vara några få dagar är ingen fara men då folk börjar fira jul i oktober in i januari för att sen tar påsken vid.

Jag läste en väldigt bra krönika i fredags, som Ann Fernholm hade skrivit;( http://www.svt.se/opinion/article2536158.svt), angående hur det som var lyx förr blivit vardagsmat idag. Läsk, godis, var högtidsnjutning då, idag är det så pass vanligt så för att det ska bli ”lyx” ska det till så enorma mängder.

Läskflaskor är stora som tankbilar. Det räcker inte med en påse skumtomtar


Det ska vara en hel låda!

Och sen gnälls det över att julen varit så dyr!


Börja med att dra ned på både paketen under granen och allt julgodis, minimera julfirandet till julafton så kanske julbudget INTE spräcks!


Och Din kropp kommer även tacka dig då Januari kommer, då du inte förfallit helt under flera veckors julfrossande och fått ett stort sockerbegär på köpet

Njut av julens frukter istället!
Gott för både dig och din plånbok!

Något annat som gör gott för både dig och din plånbok är ju att planera måltiderna för veckan och det gjorde jag redan imorse;

Med reservation för vissa ändringar då vi åker till Arlanda på söndag inför vår resa till Jamaica på måndagen så vill man ju inte handla på sig allt för mycket under veckan. Men detta är planen.

Men eftersom det stundar en lång arbetsdag imorgon har jag ju redan förberett morgondagens Köttfria Middag

Foto
Grönsaksplättar, kolråt/rotselleripure samt stekta sojafiléer!

Ändrade lite på dagens mat

Bytte plats på grönkålssalladen så den hamnade med Långan till lunch,

Gjorde även ett färgglatt riv med morot, gul/polkabeta till
Foto: Tänk vad lite rotfrukter kan bli vackert. Här är det gulbetor polkabetor och morötter som är grovt rivna.

Så det blev en smakfull tallrik med Långa

Ägg och grönkålssallad med äpple…

Och till middag blir det de


Ajvarmarinerade grönsakerna och vitling

Ja, som sagt, det är ju bara jul en gång om året så
Foto: Bästa juldrycken! Varm äppelmust med glöggkryddor. Naturligt söt och god.
Då njuter vi ännu gång av den bästa juldrycken, Varm äppelmust med glöggkryddor
Naturligt sött och riktigt gott!

Vad anser Ni om denna hysteri och frosseri kring jul och alla andra högtider?

Jag tycker det har gått lite långt, och håller med Ann, att det som en gång var lyx och njutning är idag vardagsmat, och då inte mat som gör människan gott.

Vill Ni ha mer inspiration alá Fröken Loo så finns jag på
http://instagram.com/frokenloo

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: