Vikten av Hälsan

Ni som följer mig på instagram och facebook vet att jag i förra veckan drabbades av en magåkomma, tillika matförgiftning.

Bildresultat för matförgiftning

Tyvärr är detta ett vanligt fenomen, speciellt i detta hälsohajpade samhälle där vi ska äta frön, nötter och helst rawfood. Nötter och frön är jätte bra, och rawfood med all dess grönsaker är fantastiskt för våra kroppar men det finns ett stort gissel med detta.

Rawfood ska ju inte hettas upp till mer än 42 grader, en perfekt temperatur för bakterier att föröka sig. Har man då inte god hygien så är detta riktigt farligt. Något man ska ha i åtanke.

Nej man ska inte gå runt och vara rädd för att äta ute på restaurang men man ska vara medveten om riskerna.

Bildresultat för matförgiftning

Jag har skrivit förr om hur caféer serverar frysta hallon i smoothies fast det inte är godkänt enligt lag att servera frysta importerade hallon UTAN att de hettas upp. Då dessa hallon ofta ät vattnade med avloppsvatten. I dessa tider då det ska drickas smoothies här och där, är detta en stor källa till magsjuka. Det samma gäller ju att ha dessa hallon i bakverk och liknande som inte åker in i ugnen och hettas upp till över 70 grader. Och dessa bakterier trivs riktigt bra i ”rawfood-temperatur” och växer snabbt.

Sen det här med nötter och frön. Förrädiska. Då ”gamla” och förstörda nötter inte smakar eller luktar konstigt, utan de bara bär på ”osynliga” mögelsporer som gör oss sjuka. Det är inte många, varken restauranger eller privatpersoner som förvarar öppnade påsar med nötter/frön i kylen. Och öppnade påsar bör konsumeras inom någon vecka, då dessa mögelsporer växer snabbt då de får syre. Tänk på allt naturgodis som säljs i butikerna, där har vi ett problem i detta om inte butikerna sköter detta riktigt bra.

Bildresultat för matförgiftning nötter

För att inte tala om torkade frukter, ris och liknande som säljs i lösvikt i butiker där ägarna själva importerar dem från länderna de kommer ifrån. Då de köper med sig hit då de varit hem på besök. Dessa varor är ofta inte kontrollerade och kan bära på det ena och det andra smittoämnet, och ett o annat kryp.

Vad jag vill komma med detta inlägg? Jo att restauranger ska bli mer medveten om att ge sin personal utbildning i ämnet hygien och hantering. Vi som konsumenter ska vara säker då vi äter ute. Visst missar kan göras men just i denna tid då det är mycket nötter, frön, ”rawfood” som är stora risker för smittning ska man vara extra försiktig och noga med hantering och förvaring.

Många är vi som har dessa varor hemma också, kanske inte man är en stor konsument av mandel och kokos, än viktigare då att ha dessa i kylen. Har du bara en tsk linfrön i morgonfilen under helgen, in med dem i kylen. Lägger du frysta hallon direkt på gröten, låt dem koka med. Köper du färdskuren sallad/bladgrönt i påse, skölj dem väl, slunga dem torra. Även i de påsarna finns rester av de hemska tarmbakterierna från förorenat vatten.

Bildresultat för matförgiftning nötter

Jo, jag har mina frön/nötter i kylen fast oftast köper jag bara det som går åt under veckan. Lika så bör man tänka på hur länge man har olika gryner (bovete, hirs, havregryn) öppnade. Det an flytta in små kryp. Förslut väl!

Vad som gjorde mig sjuk? Troligen en sallad jag åt på ett trevligt café i tisdags. Nej jag tänker inte skriva ut stället. De vet om min misstanke.
Men jag kommer nog att ha svårt att äta något som kallas ”rawfood” på ett tag.

Ja, för att inte bara vara negativ och peka med hela handen så kan jag ju bjuda på lite inspiration från gårdagens middag;

 

 Rotfrukter (Morot, majrova, palsternacka, pumpa och äpple) som rostades med rödcurry
Ingefärs och apelsinmarinerade rödbetor
Vtlökspicklade svartrötter
Tomat och paprkasalsa med koriander
Sesam och curryfräst broccoli, svamp och äpple
Chilisrostad blomkål som sedan blandades med vitkål, spenat, krasse och lök
Hummus med soltorkad tomat
Avokado
Oliver

Till detta blev det en mangoglaserad långarygg

Och veckans kvällsmål;

 

 Kall bovetegröt (på helt blötlagt bovete) som smaksatts med
Laktosfri yoghurt och pepparkakskrydda
Laktosfri yoghurt och vaniljpulver

Muggkaka (russin, boveteflingor, banan, ägg och lite vatten) smaksatt med pepparkakskrydda som kommer serveras med en laktosfri yoghurtsås
smaksatt med pressad apelsin och apelsinbitar

Ikväll blir det
”Övernattengröt” Boveteflingor, mixad banan med kokosmjölk och vatten, raw kakako och kakonibs.

På toppen ligger osötad torkad frukt, kokoschips och granatäpple.

Ja, tänk nu lite på det jag skrivit här ovanför, ni behöver inte vara rädda men tänk på hur du själv hanterar dina livsmedel hemma. Tänk på vilket ansvar restaurangerna har för att vi gäster ska få en bra måltidsupplevelse. Där är hygien och hantering A och O!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: