Vikten av Hälsan

Bara en massa mat!

Ja, denna blogg har nog blivit mer av en matblogg än en hälsoblogg. Men kost och hälsa är ju min låga och det speglar ju min matlagning rätt bra, o min matfilosofi.

Denna vecka har varit rätt omtumlande, så därav har bloggen hamnat lite på sidan. Så därför tänkte jag bara bomba Er med en massa mat som åkt ned i våra magar den veckan som varit;

Måndag;

Chilistekt tofu med nektarinsallad, morötter med apelsin och koriander, rostad vitkål o blomkål(både grön och vit) m ingefära

I tisdags blev det;

Ansjovis/äppel/äggfylld vitling m dill, serveras med citronrostade svartrötter, surkål m kummin samt lite lättkokta grönsaker
Avvek lite från matplanering sen kommande dagar så i Onsdags blev det;


Sesampanerad Lax
Savojkålsfräs m mangold o purjolök, lins”hummus”, saltad västeråsgurka m päron o salladslök, persilje/chili marinerade morötter/blomkål/brytbönor, tomatsallad m nektarin, vitlöksmarinerad paprikasallad m svamp samt lite rödbetor m citron toppade med kalamataoliver

Torsdagen bjöd på;

Asiatiskinspirerad gryta med lax
Till det serverade jag kelpnudlar, en syrlig vitkålssallad samt röda linser

Och från onsdagens middag blev det det en del grönsaker kvar så de blev en varsin salladstallrik tills på fredagen så vi tog en sådan där härlig ”foodie”-tur på Hötorgshallen och handlade lite gott att äta till dem;

Bl.a.
Hummus och falafel från olika ställen
Andra goda röror, oliver, bläckfisk
Så det blev en hel mezebuffé!

Begav oss till Gävle igår morse, så det blev en varsin salladslåda då
Sen på kvällen bar det av till en av mina kusiner på kräftkalas och jag stod för de  gröna tillbehören

Linssallad med tomat
Kikärtssallad m curry och lök
Lätt kokt blomkål (vit o grön)
Stekt gul squash m tomat
Squashpasta med svamp och jamaicansk peppar
Rödbetor med apelsin
Picklade Vit och gulbetor
Vitkålssallad m broccoli o sesamfrön
Rostade rotfrukter med citron o gul chili
(Jag som är skaldjursallergiker åt rökt lax och en ugnsbakad röding som jag fyllde med fänkål o citron)

Och ikväll blir det

Hjortgryta med kantareller, rosmarin, vitlök och morot
Böngryta med blomkål, paprika och svamp, smaksatt med kroiander och vitlök
Till det kokta vaxbönor och broccoli samt en syrlig vitkålssallad med nektarin

Igår då vi var i Gävle blev det ett litet besök på Bondens Marknad, och inför kommande vecka handlade vi en massa härliga grönsaker från ”Vår” odlare;

Morötter
Fänkål

Gulbetor
Rödbetor
Kålrabbi
Vitkål
Rödlök
Squash
Vit gurka
Vaxbönor
Palsternackor
(Sen blev det även kantareller, tomater, hjortkött och kryddig rökt lax)

Man känner sig rätt rik då man packar upp alla godsaker då man kommer hem. Inte på pengar, utan rik på godsaker och bra mat.

Så planerade kommande veckas mat idag;

Och förberedde en del på en gång;
Morgondagens middag;

Köttfrimåndag som det är

Tisdagens middag;

Gulbetor som kommer fräsas med ananas, palsternacka och blasten från gulbetorna
Vitkålssalladen som blev kvar från dagens middag äts tillsammans med pocherad rödtunga

På onsdag blir det vegetariskt igen;

Tofurullar med linser som blev kvar från gårdagens middag
Och äts tillsammans med tikkamasalafrästa grönsaker

För vad som än händer i livet, så behöver kroppen ALLTID bra med energi och näring för att orka.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: