Vikten av Hälsan

Sockerkö

Har nyss kommit hem efter en härlig kväll ute på Stockholms gator, då solen kom fram tillslut mötte jag o Putte upp en vän för att strosa runt lite i solen, och visa henne Paradiset (ja Paradiset Matmarknad).

Men först landade vi på Sergels Torg där det var en Internationell Matmarknad med diverse matstånd, både färdigt att äta där, ostar o korvar att köpa hem, olika sorters kakor/godisar vi insåg snabbt vilka stånd som hade mest besökare; ”Sockerstånden”, köerna ringlade sig långa till crepen med nutella och marshmallows. En sockerkö.

Kön till dessa delikatesser var inte lång


Tre sorters oliver, soltorkade tomater och marinerad ingefära

Visst det är lördag, och som vår vän sa ”De måste ju få UNNA sig, säger de ju”. Men det samma tanke slog oss, det hade inte spelat någon roll om det varit en onsdag, kön hade varit lika lång ändå.

Vidare ned i Kungsträdgården för ett besök på Smaka På Stockholm ( men idag blev det inget provsmak) och där slog det oss, de mattält med lite nyttigare alternativ hade minst kö, alkoholen flödade och köerna till flottet var låååånga. Än en gång, solen sken, det är lördag, Sveriges nationaldag och sommar. Massor att fira med andra ord, och svenskarna är ju duktiga på att hitta sin anledningar till att fira saker och ting. Och ska det firas och unna sig, är det ju allt som oftast alkohol och/eller socker inblandat.

Bildresultat för sommar + unna sig

Denna tid på året kryllar det ju av anledningar att fira OCH unna sig. Tentor, examen, konfirmation, bröllop, midsommar, dop, ALLA semesterdagar, avslutningar och lägg till alla soliga mitt-i-veckan dagar som ska firas.
Ohh, det blir mycket pengar som slängs ut på sådant som inte ger kroppen ett dugg tillbaka. Utan bara skapar oreda där inuti.

Jo man kan ”unna” sig saker, det är lördag men man ska kanske tänka sig för vad man väljer att stoppa i kroppen och hur ofta det egentligen blir. Är det ”bara” din egen kropp Du matar, eller är det en liten hand instoppad i din, en annan mun som du också matar? Då kanske du verkligen ska tänka efter en eller två gånger extra på vad Du lägger på tallriken, häller i glaset och låter bli ett ”mellanmål”!

Bildresultat för barn + socker

Det finns massor av gott att släcka törsten med, det behöver inte vara sockerstinna läskedrycker/festisar, alkoholrika drinkar och vin.

Äppelmust är ju en av våra favoriter

Dessa två har vi köpt på Paradiset Matmarknad.

Sen har vi hunnit prova dessa nya vatten från Loka

Skumsvampar, ja den var skum. Persika, den smakade verkligen persika.
(Hallon/lakritsskalle har vi inte hunnit med ännu)

Visst vi har också firat vår nationaldag idag. Putte bjöd ut mig på en buffé på supermysiga Sundby Gård mellan Huddinge/Haninge.
Massor av mat, och bara för att det är buffé behöver det inte betyda flottigt och så.

Det var en fräsch buffé med massor av lax, fräscha somriga sallader.

Så nog blev vi allt mer än nöjda.
(Men där blev också kön till efterrättsbordet lång väldigt tidigt)

Även igår blev det lite små tugg med svenska smaker, då vi också var på Smaka på Sthlm, tog en liten silltallrik i Klädesholmens matstånd.

Blev som en liten förrätt innan vi åkte hem och åt en jamaicansk-inspirerad middag.

Jerk-kryddad lax med het sallad med morötter och vinegrette med jamaicansk senap, svalkande krispig melonsalsa och en paprika och edamebönsallad

Ja, och nu har åter landat hemma, en mysig lördag är snart slut, i ugnen står Putte´s lamm och gosar till sig med rosmarin och vitlök som ska serveras till detta;

Ugnsrostade tomater, paprika och rödlök med balsamvinäger, gurk/melonsallad, oliver, hummus, kokta gulbetor och sparris, gula bärnstenstomater. Och jag äter tofu m tomat/basilika till.

Härlig sommarmiddag med andra ord.

Och det är så lyxigt, för i gurkmelonsalladen är det persilja från vår lilla odling, lika så rosmarinen på Puttes lamm, basilikan till men tofu.

Mer på balkongen handlades idag, så nu är den färdig för sommaren när jordgubbarna kom dit.

Liten egen balkongodling i alla fall.

Ja, imorgon väntas det lite jobb för oss båda, så har förberett lunchen som oftast blir brunch på söndagar innan Putte sticker iväg, och imorgon ska även jag jobba några timmar så då är det ju skönt att det är klart och vi hinner äta i lugn o ro innan vi sticker för sen blir det träning och sen kväll.

Så lunchen blir;

Ärtskottsallad med rädisor och söt mandarin, jordgubbsalasa (chili, citrongräs och rödlök) samt marinerad blomkål och morot (tog rödbetssenapen jag köpte förra lördagen), halstrad rökt lax med svamp, lök och squash

Fräsch enkel sommarmat även då med andra ord.

Så tänk på det, då det ska firas och unnas under semestern. Välj dina tillfällen. Och njut av det säsongen har att erbjuda i frukt, bär och grönsaker.
Som denna sallad, som passar perfekt till grillkvällar och picknickar


Hyvlad morot, spenat, rädisor, rabarber och jordgubb

Sen finns det gott, som gör gott också.

Handlade lite på Netto idag och fick tag på denna proteinglass (sockerfri, glutenfri, laktosfri) som vi tänkte prova nu ikväll men då vi kom hem så sent och vi ska äta middag så får det vänta. Tänkte ha kokos och mandel som strössel.

Kanske kan denna inspirera och locka Er lite


Kommande veckas mat!

Annars finner Ni inspiration alá Fröken Loo på

https://instagram.com/frokenloo/

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: