Vikten av Hälsan

Hinner inte…

Idag presenterade SVT en väldigt intressant granskning.

Om hur mycket pengar stressade hälsosamma personer ”förlorar” på att köpa färdig skurna/rivna/hackade grönsaker.

Kommer ihåg då jag kollade priset på ICA´s hyvlade squash, minst 25:- för 250G, för 25:- idag får man nästan tre st HELA squash. Blomkål lika så, 250 G riven blomkål för 25 kronor, denna vecka har Hemköp ekologisk HEL blomkål för 25/KG!

Bildresultat för icas grönhydrater

Värst i testet var rivna morötter, vilket jag helt och hållet förstår. Dessa färdiga produkter ändrar ju inte pris efter säsong heller. Tänk på hösten då morötter, lök och vitkål kan kosta 3-5 kr/KG, och de färdiga håller fortfarande samma höga pris.

Bildresultat för fröken loo + rivjärn

http://www.svt.se/nyheter/inrikes/skillnaden-mellan-hackade-och-hela-gronsaker-har-ar-listan

Och av egen erfarenhet, både av smak och bara av att titta på dessa produkter, så ser det torrt ut och kan tappa mycket av sin smak. Som de säger i inslaget också, så blir dessutom hållbarheten kortare än om man köper hela grönsaker.

Har inte folk rivjärn och potatisskalare hemma? Jag kan förstå, om man har husvagn/tält att man vill ha det smidigt. Men är folk så stressade idag att de inte har tid att skala och riva en morot? Vart är då världen på väg? Det skrämmer mig verkligen; En tjej i inslaget säger att hon INTE hinner hacka sallad…

Bildresultat för fröken loo + rivjärn

Visst jag håller med, att det är ett sätt att få folk att äta mer grönsaker, men alldeles för många gnäller på att grönsaker kostar för mycket. Och ser man då priset på dessa kan man inte annat än att hålla med.

http://www.svt.se/nyheter/inrikes/sa-mycket-dyrare-ar-det-att-kopa-fardighackat

Missförstå mig inte, jag vill ju självklart att folk ska äta mer grönt, både för hälsan och miljön. Men att det är dyrt, det kan jag inte hålla med om. Speciellt inte om man nu handlar hela grönsaker, tar hand om jobbet i köket själv, och dessutom ser till säsong och butikens erbjudanden. Tittar utanför boxen.


(Ica Kvantum denna vecka!)

Visst kan pasta och nudlar vara billigt, men att basera sin kost på detta, missar man många näringsämnen som grönsaker ger. Vilket i sin tur, gör att kroppen går miste om sådant som håller oss igång. Dessutom ger grönsaker så mycket mer än bara näring, det ger färg, dofter, smaker och olika konsistenser. Mer varierande måltider!

Jag ger mig inte, jag tänker fortsätta försöka inspirera, motivera och vägleda Er till grönare måltider. Och en dag så hoppas jag att jag når ut med mitt budskap på riktigt.

Man behöver inte bli vegetarian bara låta grönsakerna ta större plats på tallriken
Och garnera med fisken/köttet
Se bara på min middagstallrik för imorgon


En laxsallad med massor av grönsaker och ägg
Garnerad med lax, protein finns i ägget också

Min lunch inför onsdag kanske är lite ”extrem” för vissa


Bönbiffar med fruktig sallad och morotspasta

Onsdagmidddag då blir det;

Algsallad med squash och sockerärtor, svamp och nekatrinsallad samt het broccoli/blomkål/sparris
Kommer även göra en vitkålssallad med torkad frukt med
Till detta blir det
Vitling med färsk kokos

Med prismedvetenhet, och planering så blir det inte dyrt med grönare måltider!

Annonser

Kommentarer till: "Hinner inte…" (4)

  1. Jag har kikat på ICAS blomkålsris och squashpasta och avskräcktes direkt av priset. Men det kanske är just meningen att bli ett bra alternativ de dagar man har det stressigt med mycket att göra och man då ändå kan få i sig en nyttig snabbmåltid? Men som de säger i inslaget så är nog det värsta att smaken förstörs. Jag kan inte äta färdighackad och färdig sköljd isbergssallad på påse – den smakar helt enkelt inte gott. Och en gång köpte jag en stor påse färdigriven vitkål, kampanjpris 5 kr. Kan säga att den inte gick att äta. Så för mig blir det hela grönsaker! Vilka härliga matbilder du delar med dig av 🙂

    • Tack för dina kommentarer. Detta inlägg verkade vara rätt populärt. Jag har jobbat inom både storkök och restaurangbranchen sedan studenten 2004, och fått upplevt MÅNGA påsar med sura grönsaker med färdig rivet, och avskräckts redan där, innan det kom ut i butiken. Så tanken på att köpa har aldrig slagit mig. Dock kan det slinka ned någon påse grönkål/svartkål på vintrarna då de är nedsatta. Men alltid kollas priset först =)
      Kul att du gillar mina matbilder, helt annorlunda om man ser andra matbloggar och instagramkonton. Jag ”orkar” inte använda filter, styla o så. Min mat är enkel, dock väldigt mycket färg och smak. Men styla maten hemma, det får vara. Kanske är det något jag förlorar på i längden men det är inte styling jag vill inspirera med, utan matlagningen i sig.
      Hoppas att jag når ut med mitt budskap ändå!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: