Vikten av Hälsan

Jag väljer

att äta så ren mat som möjligt, med så korta innehållsförteckningar som möjligt. Vissa ämnen går bort på en gång, förutom smakförstärkare, som E620-E629 (där E621 är det mest förekommande) men även jästextrakt, sen ur miljösynpunkt går palmolja helt bort, ett ämne som både jag och Putte avstår helt (ja förutom smakförstärkare då) är tillsatt fruktos. Då de i tillsatt form är lika farligt för levern som alkohol.

(Hittade denna bild på en Amerikansk hälso/läkarsida, då den jämför Alkohol med Fruktos)

Tyvärr används detta, i olika former, riktigt ofta idag, i många s.k. hälsoprodukter ett exempel är proteinbars. Agave som används i många rawfood-rätter blir i sin tur en tillsatt form av fruktos, då den har högre halt fruktos än glukos. Men visst, det är upp till var och en att, socker eller sötningsmedel. Alla sötningsmedel har ju sina egenskaper som sätter spår i kroppen. Dock ska man vara medveten om att sött triggar sött i vilket fall som helst, och aptiten ökar. Vilket kan vara lite missvisande då alla dessa måltidsersättare ofta innehåller både socker och tillsatt fruktos.

Bildresultat för måltidsersättare

Då jag gör mina ”bakverk” och ”gofika” väljer jag ju att söta helt naturligt, med torkad osötad frukt eller övermogna bananer. Som fungerar fin fint. För frukt, är mer än välkommet, då det är en väsentlig skillnad på tillsatt (kemisk framställd, eller processad) fruktos och helt naturlig i den frukt du tuggar på.

Var en liten undersökning i ämnet som publicerades idag;
http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/darfor-okar-frukt-var-aptit

NEJ, det är inte egoistiskt att bry sig om sin egen hälsa och vår miljö!

Har verkligen fyllt på med bra mat och råvaror här hemma idag då jag varit ledig och varit EGO, haft en lyxig ego-dag.

Började med en lugn morgon då regnet öste ned, så passade på att pyssla lite i köket, då Putte får besök av en kompis i helgen tänkte jag, att jag åtminstone kan bistå med lite gofika som de kan smaska på då jag jobbar.

Så det blev en
Morotsrulltårta med kesella och apelsinfyllning;

1,5 Dl blötlagda valfria nötter/frön
0,5 Dl blötlagda torkad osötad frukt
2 ägg
2 Msk kokosflingor
1 tsk Kanel

Låt nötter och frukt ligga i blöt minst 1-2 timmar.
Häll av allt överflödigt vatten, mixa.
Tillsätt äggen och kanelen, mixa/vispa ordentligt, behöver ej bli helt slätt.
Vänd ned kokosflingorna
Bred ut smeten på ett bakplåtspapper, så att du kan tänka dig rulla ihop den efter gräddning
Sätt in i varm ugn, 200 grader, i ca.12 minuter.
Ta ut och låt svalna.
Under tiden blandar du
0,5 dl kesella
1 udd vaniljpulver
1/2 tärnad apelsin

Då kakan svalnat helt, breder du ut fyllningen, rullar ihop och den är redo att servera.


Min blev inte vacker, men ack den smaken var enligt Putte som provsmakat, var UNDERBAR.

Sen blev det mysig träning med Bodybalance, fick mysa in mig i yogabubblan med både Elin och Mia innan lunch.
Och lunchen blev succé, lakritslax var en riktig höjdare!

Tur som jag hade, blev det kvar, så min middag tills imorgon räddades och en läcker salladstallrik plockades ihop

Bara koka ägg och skiva avokado då man trillar in sent imorgon med andra ord.

Lyckades klämma in en härlig veckorhandling idag med, både spännande besök på Reneé Voltairs nya PepStop på Östermalm

Där det blev lite smått, lyxigt och gott.
Sen fick det fyllas på i grönsakslådan så det kan lagas lite mer mat

För med mycket grönt på tallriken, är det så lätt att äta varierat och måltiderna blir aldrig tråkig
Och även om det kanske ser tråkigt ut med all denna paprika som jag handlade idag

Så har de alla olika smaker!
Våga upptäcka Du också!

Men visst det är upp till var och en, jag själv försöker ju inspirera Er till att våga använda köket, hitta nya varor i butiken, laga mer egen mat.
För ju mer egen mat man lagar med rena råvaror, desto bättre hälsa!
Och tydligen är det populärt här i stan att vilja lära sig, lusten verkar finnas.

(Jag vill också inspirera, vägleda, från butik till färdig tallrik)

Min syster har tydligen drabbas av Mat-torka sjukan, jag hoppas att jag aldrig drabbas av den men vad jag förstår av alla panikslagna ögon på tunnelbanan, så är det en vanlig sjukdom.
Sådant skulle jag vilja kunna bota.

https://instagram.com/frokenloo/

Få Er att våga ta de där annorlunda kryddorna som kan lyfta en hel måltid

Precis så som jag gjorde idag, då jag fann dessa två

Spännande blandningar, och självklart fick de följa med hem.
Färska örter, ekologiska, sprider lockande dofter

Som i sin tur lockar till matlagning och måltiden i sig blir mer lockande och en tråkig vardagsmiddag kan kännas lyxig med lite färsk basilika på toppen!
Kanske även hitta de små guldkornen i butiksdjungeln, Hötorgshallen kan låta lyxigt och dyrt
(Vilket det är i många fall, men jag har hittat ett guldkorn)
Pierias Livs
Ligger direkt när man kommer ned vid rulltrapporna.
Smet in där innan jag skulle på massage
Och kom ut med en hel del godsaker

Allt handlat till riktigt bra priser!

Och Nu har jag landat i soffan, lagom trött och härligt mör i kroppen efter en massage
Nöjd över att jag UNNADE MIG en lyxig EGO-onsdag, där jag fyllde på energikontot till max
Både fysiskt och psykiskt.
Så viktigt i dagens samhälle.

Jag väljer, att sätta min hälsa i främsta rummet.
Egoistiskt? Kanske
Men om jag inte gör det, orkar jag inte leva livet fullt ut!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: