Vikten av Hälsan

Det slog mig själen att det var länge sedan, jag tog tag i ämnet, medvetenhet kring våra val i butiken, och hur kritisk man bör vara där bland hyllorna.

Jag var själv ute och handlade lite idag och såg något häftigt och läckert i grönsaksdisken.

Men med lite närmare titt så insåg jag att det bara var något ”fejkat”.
Ser Ni det jag såg?

Det är en vit, en randig och en helt vanlig lila aubergine.

Den lila är från Spanien, helt i sin ordning. De andra två, är från Holland. Med andra ord, ifrån Europas odlingskemister.
Gigantiska växthus, som slukar energi, bredvid ligger det kemilokaler, där det förädlas, korsas och blandas hejvilt för att få fram de mest perfekta grönsakerna som Vi konsumenter, vill(?!) ha, året runt.

Kvisttomater perfekt runda, paprikor alla identiska i färgen, raka gurkor, och tomater mitt i vintern, ja listan kan göras lång på vad som händer där bakom väggarna.

Bildresultat för Holland + tomater

Och blir det en sned gurka, en tomat som skiljer sig, ett äpple med något felaktigt veck, vips ned i ”Klass 2” korgen, eller i värsta fall soporna.

Visst, jag kan också köpa grönsaker som har ursprungsland Holland, men i den största möjliga mån, försöker jag handla sådant som är i säsong, på rätt plats för tillfället. Tyvärr kan det ibland vara svårt men jag är medveten om hur hårt vissa grönsaker kommer ”till” och hur dessa gigantiska växthus slukar energi, även om de påstår att det är miljövänligt.

Men idag hade jag vissa valmöjligheter, knippmorötter för 15:-/ST ca. 300-500 G, alltså 30:-/KG, importerade från Holland/Italien, eller 2 KG svenska för 12:-, för mig vart valet enkelt.

Det sägs att det är säsong för primörer nu, de importerade ja. Kanske kan Du hitta svensk sparris och ramslök på de finare saluhallarna men för oss ”vanliga” svenssons, dröjer det länge än innan de RIKTIGA primörerna kommer till butiken.

Det gäller att se upp, försöka göra medvetna val. Men det gäller att ta på sig den stora kritiska blicken men  tyvärr så kan vi bli lurad ändå.

Men som alltid ju mer medveten Du är och blir, och granskande desto mindre risk att du faller i industrins klor.

Såg ett intressant klipp från förra veckans Plus, 10 min i programmet hittar Ni inslaget om mörkning av märkning och hur lurad vi kan bli av bara några ord på en förpackning.

http://www.svt.se/plus/se-program/plus-avsnitt-7-1

Så som program ledaren sa i slutet, för att undvika att bli lurad, finns bara en sak att göra. Vända på förpackningen och läsa! Och förstår Du inte  vad som står, lägg tillbaka den. Så genom att ifrågasätta mer och bli granskande desto bättre mat hamnar på din tallrik.

Bildresultat för läsa innehållsförteckning på mat

Men visst ibland trillar man dit ibland, det går inte att undvika allt men mycket kan man göra genom medvetna val i butiken.

Tänk på att det handlar om Din hälsa och vår miljö. Vad är den värd?

Bildresultat för läsa innehållsförteckning på mat

Som alltid bjuder jag på inspiration på instagram  till matlagning so gör gott i kropp o själ. Ja, även för vår miljö.

https://instagram.com/frokenloo/

Jag vill äta mat, riktig mat, inte något som liknar en kemiavhandling.

Så igår då jag kom hem ifrån jobbet provade jag något nytt;

Ja, ibland får jag tokiga idéer, så på gårdagens vitling hade jag lagt en blandning av;
Surkål, äpple, purjo, ärtor och senap
Gott? Underbar kombination av syrligt, salt och sött
Till det serverades något så enkelt som lätt kokta rotfrukter och lite spenat

Till lunch idag fick det bli;


Curryrostad vitkål m äpple, ingefärsmarinerade morötter, linssallad, ett hett broccolifräs som serveras med soja o purjolöksmarinerad sojafile/kycklingfile

Och när Putte kommer hem ikväll blir det

Stekt torsk med ljummen spenatsallad med rödlök och tomat. Toppas med kokt ägg.
Serveras till citronpicklad blomkål och hummus.

Imorgon lunch blir det en riktig resträddare, eftersom det är lunchspinning på Nybro så vill jag ha maten snabbt i magen då jag kommer hem

Så rester från gårdagens succé fisk värms upp (ser kanske inte så rolig ut men ack o ve för att slänga mat, dessutom god mat) och äts med en läcker salladstallrik, helt ihop plockad av små grönsaksskvättar som fanns i kylen.

Insåg att jag hade picklat lite mycket blomkål för dagens middag så petade i både morötter, purjo och rädisor (dock från Holland men svenska rädisor, det är sällsynt i butikerna året runt tyvärr)

Synd att slänga en sådan god inläggningslag, då blomkålen tar slut så då kan man fylla på med lite annat gott.

Min mat tillagas i mitt kök, utan att jag behöver en kemibok att slå i för att lyckas få maten på bordet.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: