Vikten av Hälsan

Kanske sker det redan på förmiddagen men iallafall vid 15 snåret och då soffan är som skönast, runt 20-22 tiden. Suget kommer, kanske av tristess eller så innehåll lunchen för mycket snabba kolhydrater som gav för mycket energi och blodsockret for upp som en raket och ner som ett störtande flygplan. Choklad!!! Bullar! Denna tid på året dingnar det ju av, pepparkakor, skumtomtar, julmust.

Ja, allt som innehåller socker känns lockande

Och då det börjar närma sig det där klassiska fikat, kommer suget, är det kanske hunger, eller ren vana att kroppen brukar få något sött då. Kanske kan man förebygga redan tidigare under dagen så att det inte blir sådär genom, en bättre planerad lunch t.ex. Men så står de flesta ändå där vid 15, och tar den klassiska fikan, en kaffe och en bulle, stillar både huvudvärk och ”hunger” för en stund.

Eller så faller många i den ”nyttiga” boxen



Fast det egentligen är ett dugg bättre än att äta en risifrutti eller en chokladkaka.

Nu finns det ju bra mellanmålsalternativ också, de bästa gör man ju själv, på enkla sätt.
Kokar ägg, köper en frukt, lite frön/nötter, en naturell kesella eller keso. Svårare än så behöver det inte vara!

Även om et kanske känns ovant i början, att ta bort bullen mot några ägg. Men har du tillgång till en micro, ugn eller spis, så ta med råa ägg, lite kanel, några mandlar och ett ägg, så kan du lätt göra en omelett som doftar och smakar äppelpaj!

Och väl hemma i soffan, där runt 20-tiden, och suget sätter in, kanske man ska fråga sig om det verkligen inte bara är uttråkning och den där ovanan att ha handen i någon skål som sedan går till munnen, av ren vana. En ovana man kan bryta. Kanske inte bara tvärt men det går. Byt innehåll i skålen som ett steg, från godis/chips till frukt/grönsaker, du kommer få en helt annan mättnad och INTE orka äta hela kvällen. Godis skapar ju bara ett begär efter mer och man ÄTER fast man egentligen inte ens är sugen/hungrig längre bara för att kroppen har sötbegäret.

Några andra kritiska ögonblick i folks liv, kan vara en handlingstur efter jobbet, och det är ju något många gör varje dag, eller ser det som en anledning att få handla något sött, och det ingen ser, och det som inte ligger på en tallrik räknas inte! Eller hur var det nu?

Tror att många skulle få både bättre ekonomi och bättre hälsa om de började planera sina måltider lite bättre.
Istället för att impulshandla och bara stoppa något i munnen i farten
stress

Såhär ser min/vår vecka ut

Så skönt att ha det planerat och förberett

Dagens måltider förbereddes ju igår och resultatet blev såhär;
Lunchen;


Torsk under äppel / pepparrotstäcke och rostad brysselkål o pumpafrön samt en morotssallad

Den heta savojkålssalladen med bönbullar och en härlig avokado

Och eftersom jag har varit ledig idag så har det blivit en liten handling


Alltid skönt att kunna fylla på det gröna skafferiet.

Och inte idag heller kunde de lura mig, då de sålde
Champinjoner i ask, för 10 kr/asken, 40 kr/KG, lösvikten var 29:-/KG!
Ekoapelsiner 19.90 kr/KG, vanliga 20.90 kr/KG. Körsbärstomater för 10 kr/ask, 40 kr/KG, stora vanliga tomater 22.90:-/KG!
Det granskande ögat är alltid påslaget i butiken!

Och det kritiska ögonblicket börjar närma sig igen, 20-tiden, kanske har du hamnat där i soffan efter middagen men än har inte suget/tristessen kommit men när den väl kommer, undersök den, är det verkligen hunger eller behöver Du bara göra något annat än bara sitta still.

Upp ur soffan och gör morgondagens eftermiddags mellis!
Här kommer två förslag från mig, som jag gjorde till äldsta systersonen idag;


För det är nog inte bara barn/ungdomar som tycker att pizza är det optimala mellanmålet (även fast det inte alls är särskilt bra, varken för kropp eller plånbok).

Men dessa små minipizzor är en lite bättre variant, helt glutenfria och lätta att variera.

Degen består av;
2 bananer och 2 ägg sedan blandar man ned fyllningen i smeten
dessa är fyllda med
ekologisk salami, tomat, basilika och ost.

Grädda i ugnen på 200 grader ca.10 minuter
Gör du en stor pizza av smeten behövs tiden dubblas.

Annars kanske denna
Choklad och kaffekaka med kesellafrosting kan vara något att skära en bit av vid 15-tiden som ger kroppen bra med energi så att det där träningspasset efter jobbet faktiskt blir av!

Foto: Och klockan har just passerat 15, den mest kritiska tiden på dygnet för många, tätt följt av 20-22 då soffan är som skönast och tristessen över att inte ha något att göra är som störst. Suget sätter in!
Choklad!!! Bullar! Denna tid på året, pepparkakor, skumtomtar, julmust. Ja, allt som innehåller socker känns lockande. Lunchen kanske mest bestod av snabba kolhydrater, som gav en kick då men som snabbt försvann. 
Denna läckra kaka, kan vara lite bättre att stoppa i munnen än den där chokladkakan på caféet eller bullen från pressbyrån.

Choklad och kaffekaka med kesellafrosting
2 dl valfria nötter/frön
1 dl kaffe
1 Banan 
2 Ägg
2 msk Raw kakao
1 "udd" vaniljpulver

Sätt ugnen på 175 grader

Blötlägg nötterna i kaffet minst 1 timme.
Häll sedan bort kaffet och mixa nötterna med bananen.
Vispa upp äggen i en annan skål, vänd ned dem i banansmeten.
Tillsätt cacaon och vaniljpulvret.

Häll smeten i en form som du täckt med bakplåtspapper.
Grädda i ca. 15 minuter, den ska vara lite seg, blir den som kladdkaka är den perfekt.

Låt den svalna och blanda under tiden kesella med vaniljpulver.
Bre det över kakan då den svalnat helt. Garnera med valfri frukt, Katrine tog
granatäpple.

Choklad och kaffekaka med kesellafrosting
2 dl valfria nötter/frön
1 dl kaffe
1 Banan
2 Ägg
2 msk Raw kakao
1 ”udd” vaniljpulver

Sätt ugnen på 175 grader

Blötlägg nötterna i kaffet minst 1 timme.
Häll sedan bort kaffet och mixa nötterna med bananen.
Vispa upp äggen i en annan skål, vänd ned dem i banansmeten.
Tillsätt cacaon och vaniljpulvret.

Häll smeten i en form som du täckt med bakplåtspapper.
Grädda i ca. 15 minuter, den ska vara lite seg, blir den som kladdkaka är den perfekt.

Låt den svalna och blanda under tiden kesella med vaniljpulver.
Bre det över kakan då den svalnat helt. Garnera med valfri frukt, jag tog
granatäpple.

Eller såhär i jultider kan ju energibollar med pepparkakssmak passa, recept på sådana finns i tidigare blogginlägg
Och något annat som är juligt gott är;


Saffranskesokaka med varma hallon
250 G keso
1 pkt saffran
2 ägg
50 G flagad mandel

Sätt ungen på 200 grader

Blanda keso med saffranet, vispa upp äggen och vänd ned i kesosmeten.
Häll smeten i en ugnsfast form, har du portionsformar häller du upp i sådana som du smort med kokosolja och ev kan du
”bröa” dem kokos.
Strö över mandeln och ställ in i ugnen tills smeten stannat.
Serveras med varma hallon.

Betydligt mycket bättre alternativ än de saffransonstkakor som butikerna säljer!

Och istället för den där söta glöggen kan jag tipsa om att det är underbart gott att värma äppelmust med kanelstång eller glöggkryddor!

Äppelmust innehåller BARA äpplen, är tillräckligt sött utan tillsatt socker, och smakar ljuvligt både varm och kall!
Och varm dryck gör en så mycket mer nöjd än om man dricker något som smakar sött och är kall!

Så, om suget kom vid 15, idag och du föll för frestelsen, se till att vara förberedd imorgon!

För mer inspiration finns jag på Instagram
http://instagram.com/frokenloo

Och snart i huvudstaden om någon skulle vara intresserad av vad Fröken Loo kan bistå med!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: