Vikten av Hälsan

En av mina bloggläsare hade uppmärksammat och delat med sig av denna hemska reklam;

Blir man verkligen snällare av en burk pepparkakor i magen?
Nej, magen vill inte ha en pepparkakorna i dess form vi äter idag, utan det är ju faktiskt kryddorna i kakorna som gör magen lugn, sen kan doften av pepparkakor få en lugn i själen.

Om en månad är det lucia och innan lucia kommer det MÅNGA tillfällen då det ska fikas, firas, pysslas och umgås. Många stunder där sockret kommer stå i fokus.

Att börja redan nu med detta julfikande som håller på tills efter nyår är bara en stor överdrift!

Och att försöka göra ungarna snälla med pepparkakor, är väl ingen vidare taktik, för vad jag har sett och hört i mina dagar så brukar det sedan gnällas på sockerspeedade ungar som blir små monster innan den värsta sockerchocken går över i en sockerkoma. Och begäret efter mer sött för att åter bli pigg, lite mer gnäll och föräldrarna ger efter för ännu lite mer sött som ändå finns hemma i juletider!

Det finns andra saker man kan göra , som sprider pepparkaksdoft, som gör gott i kroppen också, som man kan ge barnen som mellanmål.

Som t.ex.

Pepparkaksrostad mûsli/granola

Som serveras med naturell yoghurt som man smaksatt med fint hackad manadrin och kanske lite äpple.
Blanda keso med yoghurt, apelsinbitar och strö på den pepparkaksrostade mûslin så har ni en härlig variant av Ris ála Malta!

Eller gör man som jag gjorde denna kväll
Bakade egna energibars!

Juliga energibars;

2 Dl solrosfrön
0,5 dl mandel
0,5 dl russin
2 msk torkade osötade tranbär
2 st grovt rivna äpplen
2 msk frysta lingon
2 Tsk pepparkakskrydda
1 ägg
Blötlägg frön, mandel, russin och tranbär i minst 30 minuter.
Häll av vattnet och mixa till en deg.
Tillsätt ägget, äppelrivet, lingonen och pepparkakskryddorna.

Platta ut smeten på en plåt, i den tjocklek du önskar dina bars.
Grädda i 200 grader tills de är ljuvligt sega. Mina stod inne i ca. 15 minuter.

Inga konstigheter, inget tillsatt socker, bara naturlig energi till kroppen!

Och naturlig härlig energi, det ska ju även vår mat ge;
Så ikväll blir det vardagslyx, för att ”fira” att Putte åter är hemma för en stund igen
Då blir det;

Rödtunga som är fylld med rökt lax o serveras med en ljummen spenatsallad.
Skulle ha varit bläckfisk, om Ni som läst vår veckomatsedel men fick rökt lax kvar från igår så då passar det ju bra att fylla rödtunga med den istället för att kasta det lilla som blev kvar!

Mer tips och inspiration hittar Ni på mitt instagramkonto
http://instagram.com/frokenloo

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: