Vikten av Hälsan

Vad betyder maten för dig?

Ni som följt mig ett tag vet ju att för mig ska en måltid vara lockande från planering till sista tugga.

Foto

Och att jag väljer mina råvaror med omsorg, jag vill att det jag stoppar i munnen ska ha betydelse för så väl min egen hälsa men även vill jag ha lite koll på miljön och på plånboken.

Visst kanske det står en och annan ”dyrgrip” i mitt skafferi men även om de kostat en del att införskaffa är det sådant som räcker länge då man inte behöver ta så mycket av den äkta råvaran för att få smak, vilket man ändå vinner på i längden.

Både jag och Putte ser maten som en höjdpunkt under dagen och även om det är jag som lagar maten här hemma så uppskattar han den så otroligt och är väl medveten om varför han mår och kan träna som han gör. Tallrikens innehåll har ju sådan stor betydelse för hur man presterar både på det privata planet, hur man mår i kroppen och i knoppen, hur man är mot andra. Men främst är det ju hur man MÅR inuti.

Vi alla har ju en relation till maten, vissa ser den som ett ont måste, tar bara något i farten och struntar i vad det är, andra kanske vill bry sig men orkar inte tag i det.

Många äter sådant som bara är bukfylla, alltså sådant som inte ger något tillbaka till kroppen mer än att den fyller ut magen, och sen kommer hungern tillbaka lika snabbt igen och något annat stoppas in för att man inte blev mätt, eller rättare sagt kroppen blev inte nöjd på den näring som fanns i maten som lades på tallriken (om den ens hamnade på en tallrik)

Vi har ju själva levt så, precis så. Det fanns en tid, då lördagar betydde lövbit på haket bredvid med pommes, bea och en fanta, sedan åkte vi vidare och köpte mer godis, om vi inte redan hade försett oss med två stora påsar där hemma. Fredagar, betydde MAX och sedan godis och X-cider.

Söndagar då var det ”hemlagad” mat, fryst pommes, stekt kött och någon sås, och för mig ketchup, sen alltid fika på förmiddagen med massor av hembakat och efterrätt på kvällen och kvällsfika med mackor eller smörgås rån med ost!


(Och det där är bara helgerna, veckorna var inte bra mycket bättre dom)

Hur vi mådde?

Kanske visste vi inte då, hur vi egentligen mådde av det vi åt (och drack) men idag vet vi att vi mår så mycket bättre av den lördagsmat vi ätit/äter idag!

Vår lunch idag bestod ju inte av något man kan köpa på en pizzeria i grannhuset precis

På tallrikarna fanns;

Foto: Även idag hittar vi maten förberedd i kylen när vi kommer hem från gymmet. Där väntar nämligen en varsin tallrik med squashpasta, en fruktig morotssallad,  het tomat och ananassalsa samt lätt kokta grönsaker. In i ugnen åker en torsk som är toppad med rivet äpple och ingefära. En härlig lunch en grå höstdag med andra ord. Att förbereda o planera är a och o för en hållbar livsstil.
Squashpasta, en fruktig morotssallad, het tomat och ananassalsa samt lätt kokta grönsaker. In i ugnen åkte en torsk som var toppad med rivet äpple och ingefära.

Och ikväll åker vi INTE in på någon drive-in och handlar, utan då blir det något så vackert som
Foto: Tänk färg tänk smak och tänk doft. Dagens middag består av vitlöksmarinerade grönsaker på en bädd av gröna blad garnerat med vackra och goda frukter, till det blir det en pocherad rödtunga. Mat ska vara vackert för öga, gom och kropp.
Vitlöksmarinerade grönsaker på en bädd av gröna blad garnerat med vackra och goda frukter, till det blir det en pocherad rödtunga

Jag har återigen tänkt färg, doft och smak!

Så som ni ser och nog förstår har maten och måltiderna fått en helt annan innebörd för oss, något som fler borde inse och förstå. Det är inte en lätt resa men den är verkligen värd att göra!

Många är ju rädda för att inte få äta ”gott” längre men det är ju det man upptäcker med tiden att man får göra, det är smaklökarna som blivit förstörda av allt salt och socker . Och när man väl fått tillbaka dem, så märker man smaker man aldrig tidigare känt, och inser att det är NU man äter GOD mat på RIKTIGT!

RIKTIG MAT!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: