Vikten av Hälsan

Läste ett väldigt klokt blogginlägg idag, som även var en debattartikel i Aftonbladet visade det sig sedan.

http://coltingblogg.com/2014/10/25/sedan-nar-blev-vanligt-egentligen-normen/

http://www.aftonbladet.se/debatt/article19748454.ab

Jonas Colting har ett väldigt viktigt budskap i detta, när blev det normalt att vara ohälsosam, när blev det normalt att låta industrin styra över våra matvanor?

Jag och Putte ses som onormala, ja det är många där ute som ses som onormala, som bryr sig om vart köttet kommer ifrån, att maten ger både näring och energi. Att måltiderna ska fylla så många fler funktioner än att bara fylla ut buken.

Vi, medvetna konsumenter och vi som försöker göra något för vårt välmående och vår miljö, samtidigt, det är fullt tillåtet att klanka ned på oss.

Påstå att ”Det är dyrt”, ”Lite skit rensar magen” ”Jag ska inte prata med köttet” ”Äsch jag ska bara stilla hungern” ”Ät och tig” ”Du som tränar behöver väl inte bry dig”.

Om vi nu ska vara onormala och normala, så vill jag fortsätta vara onormal, men jag tycker isåfall att fler borde gå emot strömmen.

Det är ju mer vanligt att fylla magen med industrins kemiskt framställda matvaror än att fylla tallriken med råvaror som man tillagar i sitt eget kök.

Som Colting avslutar med, är så klockrent;
Vanlig mat ger på sikt vanlig ohälsa. Riktig mat däremot, skapar förutsättningar för riktig hälsa!

Vanligt mat idag är, industrins mat,

matmedicin

Riktig mat, är mat lagad från grunden med riktiga råvaror.

Vad jag föredrar är väl det ingen som undgått, jag har låtit industrin styrt mina måltider, mina ”mellanmål” mitt ”småätande”. Men idag låter jag säsong och erbjudanden styra vad som hamnar på tallriken och jag väljer med omsorg vad som hamnar i min kundkorg.

Jag har sått frön hos en del, senast i Fredags satt mina älskade föräldrar här och sa ”Vi kommer ALDRIG att köpa importerat kött nå mer och fisk ifrån en frysdisk i butiken kommer inte in innanför vår dörr igen”.

Mamma plockade även med sig de ”Svarta biblarna” innan hon åkte, det var dags att läsa dom nu,

Det är ju mörka sanningar som kommer fram i dessa böcker, sanningar om vår ”mat”, ”mat” som gjort så många sjuka, som skadat vår miljö. Som förstört vår framtid. Som blivit normalt och vanligt. Ingen höjer på ögonbrynen längre om barnen får godis och läsk varje dag,

Däremot höjs det på ögonbrynen och det kan ”hagla” frågor om man serverar något bättre mellanmål eller ”gofika” till ungarna, (eller vuxna gäster med för den delen).

Men det är väl så, att man ska våga gå emot strömmen, jag försöker att inte bry mig om pikar och kommentarer, stå på mig i mina val av mat. Visst är kost och hälsa ett hett ämne och vi är många med olika åsikter och synpunkter. Men något som verkligen är SANT är att det är skrämmande att det blivit normalt att må dåligt, och att det är vanligt att ha en dålig hälsa, där kosten har haft en alldeles för stor betydelse på hur man hamnat där!

Lika viktigt är det att man förstår att kosten kan vända ens mående också!

Ja, som sagt, jag föredrar då RIKTIG mat, med bra råvaror. Och dagens alla måltider speglar verkligen min syn på hur viktig jag anser att kosten är för en god hälsa.

Låter man hela färgskalan finnas representerad i måltiderna ger man kroppen all möjlighet att läka. Så idag var hela färgpaletten på våra lunchtallrikar

Då det blev

Foto: Idag kommer vår lunch innehålla hela färgpaletten. Det kommer bli vackra tallrikar med den färgsprakande wooken, squashpastan,  bukettgrönsakerna och den spenatfyllda rödtungan eller vad tror ni? Har ni också så här vacker mat i kylen? Låter man hela färgskalan finnas representerad i måltiderna ger man kroppen all möjlighet att läka.

Färgsprakande wook, squashpasta, bukettgrönsaker och den spenatfylld rödtunga
Foto

Jag försökte tänka på vad som hade varit mer ”normalt” att äta
Vad tror Ni?

Överraskades av en lätt knackning på dörren vid tre-tiden, det var äldsta systersonen som kom på besök och ville ha fika!
”Lillpojken min” som jag hade första gången när han var TRE månader, har nu blivit 15, snart 16, och trillade in för att se hur det var med moster och äta lite mellanmål.

Och det kanske inte var det ”normala” jag fixade ihop men för mig är det en självklarhet att bjuda på något som både är gott och gör gott, även om det är mellanmål till en tonåring som ärligt talade om att han lätt skulle kunna leva på ”TicTaC”-godis och att kycklingsallad var det närmast vegetariskt han ätit men det var ju kaninmat.

Döm om min förvåning, då han slukade mina bananplättar, chokladmousse och kanel/pepparkaksbollar i ett nafs. Men han provade allt jag ställde fram.

Mer än såhär behövs inte för en härlig äppelpaj ala Fröken Loo

Foto: Mer än såhär behövs inte för en smakrik och härlig äppelpaj. Kan såklart serveras med kesella eller keso smaksatt med vaniljpulver eller kardemumma.
Såklart serveras den med kesella/keso smaksatt med vaniljpulver eller kardemumma.

Han tittade på mig där vid bordet och sa ”Men Katrine VARFÖR skriver du INTE en kokbok? Om du bara hittar på, och gör allt detta, utan recept, så MÅSTE Du ju skriva en bok”. Blogg för för 13-åringar gjorde han klart för mig och på Instagram försvann mina matbilder bland alla andra så det räknades INTE!

Men sen när vi satt där och pratade så kom det ju fram att han provar allt som han aldrig provat, om det så är sushi, musslor, och sen kom det ”Kan inte jag få komma hit och prova att äta falafel någon gång”. Från att ha kallat kycklingsallad för kaninmat till att vilja komma till moster och äta falafel, på en stund. Ni mån tro att även denna systerson får hjärtat att smälta. Tankarna om varför jag inte äter kött är något de båda har, och ställer frågor om men då jag raskt förklarar att jag äter fisk så lugnar de sig. Ärliga och härliga är bröderna med så många funderingar och tankar om livet i stort.

Och det slog mig då vi satt där, att det visst har blivit fisk varje måltid sedan i torsdagskväll, och varför bryta ett vinnande koncept, så även ikväll kör vi fisk på tallrikarna, då jag hittade gravad lax i frysen och rensade kylen på grönsaksrester.

Foto: Ikväll blir det kylskåpsrens på grönsaksrester och i frysen fanns det påsar med gravad lax. Och vips var middagen klar. Salladstallrikar med halstrad gravad lax, i all enkelhet.

Salladstallrikar med halstrad gravad lax, i all enkelhet!

Det är inte heller normalt, att äta fisk sju måltider i rad.
Kanske är det normalt att äta fisk, en måltid i veckan

Om man kan räkna fiskpinnar som fisk…

Fast om jag måste välja, är jag ju hellre onormal och går emot strömmen, är den jag är för att jag tagit lärdom av de misstag jag gjort i livet, då jag lät industrin styra över mig och min hälsa
Foto

Då visst jag inte vad Köttfri måndag var, och INTE hade jag haft en tanke på att plocka ihop en sådan här lunchlåda att ta med mig ut på morgondagens äventyr, och jag hade nog ALDRIG gett mig ut på det äventyret då heller.


En väldigt färgglad sallad med Alg-tofu från Astrid o Aporna

Om Du låter industrin styra över dig och din hälsa försök hitta kraften att slå dem på fingrarna och ta över ratten!
För Du har bara ETT liv!

För mer inspiration till RIKTIG mat;

http://instagram.com/frokenloo

Kommentarer till: "Vad är vanligt och normalt idag?" (2)

  1. Tillbringat helgen uppe i Småland hos föräldrarna och ingår var min bror med familj här. Jag gjorde din äppelgömma till fikat och den var minst lika uppskattad som den traditionella kladdkakan med en massa socker i som min mamma hade bakat. Det gick åt mer av äppelkakan än av kladdkakan!

    • Oj, vilken härlig kommentar Helena! Det där värmde att läsa. =) Tänk om fler upptäckte att det går att äta gott utan socker. För det är ju maten utan socker och tillsatser som är god egentligen. Bara svenskarnas smaklökar som är förstörda!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: