Vikten av Hälsan

Det räckte med att bara vika upp kommande veckas reklamhög för att se en stor orsak till det växande problemet med sockerintaget hos barn (och vuxna).


Alltså all denna LÄSK som slinker ned i folk utan att det stillar någon hunger över huvudtaget, skulle läskkonsumtionen i detta land minimeras skulle många få bättre hälsa.

4.95:-/Liter
Det är sinnessjukt! Och vilka mängder! 20 LITER läsk på ett bräde!
Snacka om att bunkra upp sockerförrådet, finns det hemma, ja då dricks det nog, kanske är det NÅGRA hushåll som köper och låter EN flaska gå åt varje helg men det är nog desto fler som låter flaskorna vara en del av vardagen!

Men alla dessa familjer med djur, inte låter väl dom sina små husdjur dricka det där söta sliskiga blasket,

Nej där ska det vara vatten, för att det är det djuren behöver för deras hälsa, för skulle NÅGON få reda på att vovven fick cola till sitt torrfoder skulle det nog bli en anmälan om djurmisshandel.

Men att ge ungarna läsk var och varannan dag, då är det ingen som reagerar

(inte högt i alla fall)

Och eftersom läsken inte stillar någon hunger utan som jag ofta skrivit skapar ett större sug efter mer sött hamnar det oftast lite andra mindre bra val i korgen då man handlar, tyvärr ser ju butikerna sina chanser på att tjäna pengar

Köp fler, betala ”mindre”.
Men blir det så billigt i slutändan?


Dålig mat kostar mer pengar än vad prislappen visar!

Vi får ju ofta höra att vi handlar så ”konstigt”, att vi handlar närodlat, kött från glada djur, fisk från levande vatten, att vi valt bort alkohol för ett tag. Att vi bryr oss om vad som hamnar på vår tallrik helt enkelt. Och att det är så DYRT!

Läste något bra idag om just detta, att det kanske ser dyrt ut men hur dyrt är det inte med mediciner för ett år och att dessutom förse sig med pizza, godis och dricka läsk som inte hjälper kroppen att tillfriskna.

Men det där med att det är dyrt att äta nyttigt vet jag ju inte, och måste man säga nyttigt, jag tror det ordet klingar illa i mångas öron, vi kanske ska börja säga sunt istället. Samma innebörd men inte lika ”hårt” för svensken.

Detta gröna fann jag i ETT av kommande veckas reklamblad, och då fanns det lite bra gröna erbjudanden i fler butiker.

Vilken unge gillar inte söta mandariner?
Härliga granatäppelkärnor är ju perfekt att lägga upp i små skålar och ha istället för ”sega tuggisar”
Avokado, mixa till en dip, eller mixa och blanda med lite kesella, raw cacao, ställ i frysen och vips en chokladglass som kan serveras med varma hallon!

Eller så blandar man en härlig spenatsallad med granatäpple och avokado

Skänker några slantar till Rosa Bandet, rostar morötter och mixar svartkål med lite olivolja, vitlök, citronsaft och solrosfrön till en härlig dressing som serveras till morötterna och en stekt lax/kyckling.

Som Ni ser, handlar man efter butikernas erbjudanden är det allt annat än dyrt att få en sundare mathållning men det är just det där, att VÅGA lägga ned det i vagnen och VÅGA prova på att laga det.

Men skulle fler, byta ut lite varor då och då i vagnen så kanske det skulle börja se LITE annorlunda ut men då krävs det att livsmedelsindustrin inser vad de håller på med, och att butikerna tar sitt ansvar för sina kunders hälsa, samtidigt som kommuner och landsting ser över deras folkhälsa. Man kan inte så och skylla på varandra, och kasta skit på den ena och andra, eller stoppa huvudet helt i sanden. Problemet försvinner inte för det. Det växer sig bara allt större.

Som Martin Löwgren skrev på Facebook igår;

”Självklart ska man röra på sig och det finns det väl ingen som säger något om. Att däremot inte inse allvaret med det dolda sockret i maten vi ger våra barn är mycket allvarligare. Röra på dig vet alla att man bör göra men hur vi ska äta vet tyvärr ytterst få.”

Jag håller med helt och hållet i den frågan, rörelse har det ALDRIG varit några frågetecken kring, våra kroppar är till för rörelse, men alla dieter hit och dit gör folk bara förvirrade och ”mätta” på att bara läsa om allt och skiter i att ta in de vettiga. Vilket är skrämmande.

Det är verkligen en skrämmande framtid som många barn går till mötes, helt och hållet på föräldrarnas bekostnad av ”okunskap” eller vad man ska kalla det.

 

Vi var ju till Stockholm idag, på lägenhetsvisning, och som vanligt då vi ska iväg och inte hinna hem till lunchtid så packar vi med oss lådor för att vara säker på att få i oss den näring och energi vi är vana vid och som vi behöver, inte behöva betala överpriser för mat som bara tar energi av kroppen. Vi stannade på vägen hem där det fanns både ett McDonalds och en Shell-mack, och nog syntes det att vi var bra ensamma om att ha med oss lådor, för det slingrade sig bilar runt dessa ställen. Visst det är söndag men jag tänkte mer på kostnaden nu, det är ju inte billigt, och för den ”mat” man får.

Foto: Idag fick vi plocka ihop vår lunch i lådor då det skulle bära av till Sthlm för visning av lägenhet för vår flytt. Men att leta bra mat på en vägkrog kan vara ett gissel så för att inte kasta ut en massa pengar på mat som inte ger oss den näring vi behöver tog vi som vanligt picknick alternativet.

Nej tacka vet jag härliga lådor, det är ju trots allt lite charmigt också.
(Och ekonomiskt)

Sen att kunna gå nästan direkt från bilen, till gymmet när man kommer hem, är väl inget man kan göra om man tryckt i sig en ”sub” och en korv från en mack precis

Men det kunde vi och sen var dessutom vår middag redan förberedd i kylen
Foto: Innan vi gick ned för veckans sista träningspass såg vi till att söndags middagen stod förberedd i kylen. Tills ikväll har vi plockat ihop en varsin läcker tallrik med grönt och till Patriks serveras det en älgköttfärslimpa med äpple och lingonkeso. Katrine's serveras med kåldolmar som är fyllda med torsk, rökt lax och äpple samt en pumpapure. Toppar våra tallrikar med rostade pumpafrön. Läcker höstmat. Vad avslutar ni veckan med för gott då?
Då vi hade plockat ihop en varsin läcker tallrik med grönt och till Puttes serverades det en älgköttfärslimpa med äpple och lingonkeso. Min serverades med kåldolmar som fylldes med torsk, rökt lax och äpple samt en pumpapure. Toppade våra tallrikar med rostade pumpafrön. Läcker höstmat som gör gott i kropp och själ!

Vad avslutade ni veckan med för gott?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: