Vikten av Hälsan

Sista ordet är inte sagt i debatten om socker, speciellt barn och socker.

Igår var det dags för Debatt att ta upp ämnet, mellan författaren Ann Fernholm (Det sötaste vi har och Ett sötare blod), Katrin Zytomierska sa även sitt ord om socker (har svårt för henne men här kom hon med en del klokt) sen var det Livsmedelsindustrin som satt där på ”andra” sidan och det var en intressant diskussion. (Ni kan se den på SVT-Play)

I dagarna kom en debattartikel från livsmedelsindustrin på Aftonbladets hemsida http://www.aftonbladet.se/debatt/debattamnen/samhalle/article19688626.ab

Och det är nog anledningen till gårdagens tv-debatt i då Ann varit på tv´n en hel del efter sitt senaste boksläpp.

Som livsmedelsindustrin anser är att KARIES är den enda kända risken med socker, de blundar för all annan forskning och den bittra verkligheten, som är allt annat än söt att se på men som nog smakat väldigt sött att bygga upp. Och att sitta i TV och säga att det är fel att INTE bjuda på sötsaker under ett födelsedagskalas, det är ju bara EN födelsedag om året, men där högg Katrin lika snabbt som jag tänkte ”En födelsedag har vi alla men vi/barnen har många vänner och släkt som också fyller år, det kan bli väldigt MÅNGA kalas på en vecka/månad”, Och då blir det hemskt mycket socker helt plötsligt.

Men såklart att livsmedelsindustrin inte är emot socker, de vill ju såklart tjäna pengar och vad de tjänar pengar på, skiter dom fullständigt i, bara pengarna kommer. Och de tjänar ju MASSOR på varor med socker, då de är så billiga att tillverka, speciellt sötsaker en massa utfyllnadsmedel och liknande, i med socker så smakar det ”gott” och folk handlar.

Sen spelar det ingen roll vad sötsakerna kostar, folk handlar ju ändå. De ska sitt mys, sitt unnande, sitt gotta. Att det skapar ett sjukt samhälle struntar industrin i, bara pengarna rullar in. Folk ser de billiga prislapparna, de går efter sitt sug och begär, den sockerdrivna hjärnan får styra deras val och det kostar samhället dyrt i slutänden!

Tjäna pengar på folks ohälsa borde vara olagligt!

Som sagt, sista ordet är inte sagt i denna debatt. Det går ju inte att förbjuda socker helt men att begränsa intaget hos folk är helt på sin plats. Och där kommer industrin in igen, samhället i stort, alla instanser. På alla plan måste det göras något. Upplysningar, inspiration och skapa motivation till hur man bör förändra sitt sockerintag!

Ni kan läsa om hur sockerkonsumtionen förändras genom tiderna och en hel del annan intressant fakta i denna blogg; http://kostdavid.blogspot.se/2014/10/forvrangning-av-fakta-kring-socker-svar.html#.VEE9IFfDV0g

Men jag kan verkligen säga att, bara påstå att socker skapar karies är så fel, det finns MÅNGA levande bevis på annat där ute! Idag är det fredag, och fredagmys, imorgon är det lördag, och lördagsgodis, sen är det söndag då äts resterna upp. Ny vecka på måndag och tyvärr tror jag att många lever mys och lördag hela veckan då många har sina hjärnor helt drivna av det söta begäret!

Hade min kloka och coola systerson här i tisdags på lite mellis och sällskapsspel.

Bananplättar är en favorit där

Och vi kom in på samtalsämnet veckopeng och godis, han berättade att hos mamma fick han chips/ostbågar på fredagen och sen var det 3 hg godis på lördagen. Hos pappa var det veckopengen som fick gå till godis om de ville ha. Han gjorde det IBLAND sa han men sa ”Egentligen räcker det med godis varannan lördag”.

Ja, det är samma unge som jag skickade denna bild till idag

Foto: Vacker upptäckt i fruktdisken.
Och får till svar
”Yeeehie Drakfrukt! =) ”

Det värmer i mosters hjärta kan jag säga!

Han kommer imorgon eftermiddag för lite mellispyssel och pumpalyktsfix (jag köper pumpan för innehållet och slänger skalet så då kan ju han få lyktan med sig hem), Självklart kommer det nog bli en del prat med den kloka ungen om världens problem.

Ja, fredagkväll och många har sitt mys i soffan just nu, det ska vi också ha, ljusen ska tändas och idag är det FEM månader utan alkohol, vilket inte är en så stor ”uppoffring”

Men ikväll ska vi ”fira” och njuta av ett glas friskt och fräscht äppelmust innan middagen.

Och middagen blir
Foto

Råstekta rotfrukter och äpple med milt kryddad med chili, de sista resterna från tisdagens gröna buffé och jag halstrar en laxbit och Putte får en fin ryggbiff från en Glad ko från Hälsingland

Fredagsmys på vårt sätt!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: