Vikten av Hälsan

Svensken i ett nötskal!

Vilka rubriker en chokladask och dess innehåll kan skapa, vilken uppståndelse, det är en stor sorg för svensken att TRILLINGNÖTEN tas bort ur den älskade chokladasken!

Nästan större rabalder än Pippi-filmens censurering.

Omröstningar på kvällstidningarnas hemsidor och jag skulle ju INTE bli förvånad om chokladbiten får löpsedlar imorgon.

Jag tycker detta är ett I-landsproblem av rang, det finns annat att lägga energi på, och är det inte så ”Ombyte förnöjer”, låt en annan chokladbit hamna i asken, du vet ju inte vad Du går miste om Du inte vågar prova något nytt ibland! ”Ja men DEN tillhör ju JULENS traditioner”! Traditioner är till för att brytas och är den där chokladbiten så viktig för svensken, kan väl de pyssla ihop sina egna trillingnötter av en fin choklad och hasselnötter!

Tycker det är bra mycket viktigare att uppmärksamma att Sverige klättrat från plats nummer 14 till plats 10 på listan över de värsta länderna för vårt klimat. Skulle alla konsumera som svenskarna gör, skulle det nästan krävas 4 jordklot! Är inte det mer skrämmande än en (j…la) chokladbit?!


Men tydligen INTE om man läser nyhetsflödet på olika sajter på nätet, där får chokladbiten före vår planet.

Men det är väl så att klimatproblemet är för stort, och för ”jobbigt” att se för många, alldeles för många tänker ”Äsch vad spelar det för roll vad jag gör” men om alla gör något, blir det ju något stort tillslut.

Bara det om alla i Sverige åt vegetariskt EN dag i veckan minskar vi belastningen på miljön väldigt mycket på en gång. Sen om alla svenskar som äter kött, köper det svenska, så minskar belastningen ännu mer!
Så bara genom att se över vad man lägger på tallriken kan man göra mycket för vårt klimat!


Som jag idag, då jag lät hösten vara temat på kvällens gröna måltid;
Fräst svartkål och morotspasta med färsk pepparrot. Serverades med bönbiffar o en vackert gul kålrotspuré med gräslök och äpple!

Både köttfritt och säsongsanpassade grönsaker, vilket är en stor vinst för klimatet (och din hälsa)!

För även om det blivit mer populärt att bli veganer,

http://www.tv4.se/nyheterna/klipp/allt-fler-avst%C3%A5r-k%C3%B6tt-och-animaliska-produkter-2977762

Så behöver fler vakna upp!

Jag bryr mig mer om att ha vår jordklot kvar än vad som gömmer sig i en billig chokladask, den blir varken nyttigare eller bättre för kroppen med en nötfylld choklad.

Men det är ju Svensken i ett nötskal, att blunda för det verkliga problemen som är för stora, och förstora upp struntsaker!

Vill avsluta detta inlägg med en liten uppmaning, en tanke som slagit mig de senaste veckorna, sen jag var sjuk, och låg på soffan och surfande runt på olika bloggar.
Då slog det mig hur alla använder hallon, i smoothisar, i keso, på gröt, på kesella
Och jag torr inte att alla har sådan tur som Vi, att frysen är fylld av svenska trädgårds/skogshallon.

Utan många plockar hallonen ur butikernas frysdiskar, och där är det VÄLDIGT sällsynt med svenska bär. Utan de flesta kommer ifrån öststatsländerna. Där de odlas, bevattnas de, med brunnen som ligger närmast, och ofta är det avloppsvatten, i avloppsvattnet finns tarmbakterier, och får man i sig tarmbakterier är risken väldigt stor att man blir sjuk!

Dessa bakterier dör vid upphettning, så kokar man hallonen med gröten, eller innan man gör sin smoothie, eller har dem i sin keso/kesella/på bananpannkakorna, så är det ingen fara men gör man det INTE är som sagt risken stor att man drabbas av magåkommor.

Egentligen är det förbjudet för caféer/restauranger att servera importerade hallon som ej är upphettade innan servering! Just p.g.a. smittorisken, så tänk på det då Ni är ute och fikar, fråga om de gjort det!
Jag själv har blivit riktigt sjuk av hallon, och idag äter vi bara hallon som min mamma kommer med.

Från Livsmedelsverketshemsida;

Frysta, importerade hallon

Det är inte ovanligt att importerade frysta hallon är förorenade med norovirus. Norovirus orsakar vinterkräksjukan. Livsmedelsverket ger därför rådet att koka frysta importerade hallon i en minut innan de äts. Då dör viruset. Det är särskilt viktigt för äldre och personer med nedsatt immunförsvar eftersom de riskerar att bli allvarligt sjuka av en norovirusinfektion. Färska importerade hallon och svenska hallon har däremot inte kopplats till några utbrott av norovirus.

Kokningsrådet gäller även företag och storkök som använder frysta utländska hallon som en ingrediens i livsmedel som inte ska värmebehandlas, till exempel smoothies, desserter och bakverk.

Råden om hallon förväntas vara kvar en längre tid, eftersom det är svårt att komma tillrätta med problemet att hallonen förorenas med norovirus.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: