Vikten av Hälsan

Vi Alla berörs

Att mat och hälsa är hett och väcker tankar är ju ingen nyhet, det går ju inte att öppna en tidning och absolut inte surfa på nätet utan att det står något nytt. Men just mat och hälsa är ju något som berör oss alla!

Vi översvämmas av dieter, nya produkter, reklamblad, tv-reklam ja över allt osar det mat, (och hälsa). Och visst är det bra.
Och ännu bättre är det då fler och fler börjar ifrågasätta industrins inverkan och påverkan på oss människor och hur vi handlar och på VAD vi egentligen äter.

En barndomsvän skrev en upprörd statusuppdatering på Facebook idag, om hur hon upptäckt vad mycket ”skit” det är i färdig remouladsås. Hon hade googlat på E221, natriumsulfit. Självklart hade förpackningen fler e-nummer men de vågade hon inte googla upp. Som Ni nog förstår kände jag ett starkt behov att lägga några ord som kommentar på detta.

Uppmuntra henne att fortsätta läsa på förpackningar, börja laga maten själv, men inte vara rädd för alla E-nummer för det finns mängder av E-nummer vi inte kan vara utan, och våra vitaminer har ju också ett e-nummer. Och höjde ett varningens finger, såklart, för glutamat ämnena. Som jag tycker är bland de värsta de kan tillsätta i en produkt, förutom allt socker de petar i ALLT där de inte alls behöver vara. Med tanke på hälsoriskerna med just glutamat, fast frågan är ju om inte sockret och transfettet är minst lika farligt. Fast glutamaten sätter sig ju på nervsystemet och man kan få en allergisk reaktion på direkten.

Nu har ju en del livsmedelsproducenter börjat inse den E-nummer skräck och struntar i dem och skriver ut det kemiska namnet istället vilket kan bli EXTREMT långt, istället för E621 (glutamat) skriver de natriumglutamat. E330, blir istället citronsyra som låter bättre och naturligt vilket den inte är utan det är ett svartmögel som framställs av jäst majs, och används sedan för att göra att skinkor inte blir gråa. En del säger att de blir bättre i sina allergier då de utesluter produkter med just citronsyra, vilket kanske kan stämma då mögel är ett allergent ämne. Sen kan man ju fråga sig om hur många som egentligen vet att e-ämnet, e471 kan vara framställt från djur, och det används som fettersättare i många av de matbröd som säljs ute i butiken.

Vissa saker bokstavligen kastar vi långt då vi handlar, då både jag och Putte är medvetna om vad vi lägger i korgen men bl.a. undviker vi;
Såklart E621-E629, dessa ämnen är förbjudna på Nya Zeeland och Australien!
Jästextrakt (som börjat användas istället för glutamat som smakförstärkare, och ofta är det tänkta innehållet då neddraget och smaken måste förhöjts med något annat).
Tillsatt fruktos då det är lika farligt för levern som alkohol.
De flesta produkter med socker (och råkar det vara socker i, ska det stå så långt ned på innehållet som möjligt, eller fylla en funktion som konservering i sill).
Palmolja (för miljöns skull).
Transfetter, vilket inte så svårt för oss att undvika då vi inte konsumerar sådana produkter som det finns i

Ja det finns mycket där ute som vi bör undvika, det går inte att undvika allt men MYCKET kan vi påverka själva. Om hur vi egentligen mår, kan mycket bero på VAD vi egentligen lägger i korgen och sedan på tallriken. Som jag ofta skrivit så är ett steg som min barndomsvän tog idag, är att bli en MEDVETEN konsument, som börjar läsa och ifrågasätta vad som egentligen står där, och sedan börja laga maten själv. Det tar tid i början men är det inte värt det för en bättra hälsa,smakrikare måltider, och garanterat mer pengar kvar i plånboken. Då hemlagat är billigare.

Och hemlagat, det bjöd jag syster på idag, denna gemensamma lediga tisdag, som jag började med att verkligen njuta av en underbar höstmorgon.

Foto: Vilket underbart väder man möttes av denna lediga dag.

 Foto: Det börjar verkligen bli höst nu. Alla vackra färger. Frisk klar luft. Mörkret om kvällarna och tända ljus. Stickade tröjor.

För att sedan avverka ett härligt gympass, känns skönt att vara tillbaka efter förkylningen. Är ju inte direkt van att bara ligga på soffan men det kanske var just det som min kropp ville och behövde. Sen var det raka vägen hem och invänta en hungrig syster som avverkat ett gympass på ett annat gym, så det var två hungriga systrar som högg in på dagens lunch;


Röbetspanerad ugnsstekt torsk med färsk pepparrot


Med diverse gröna tillbehör
(Vad det är allt för något kan Ni ju läsa i gårdagens inlägg)
Så det var ju ett härligt lunchbord vi satte oss vid
La upp dessa bilder på vår Facebooksida (http://www.facebook.com/viktenavhalsan) och en följare undrade hur tiden fanns att laga all denna mat och om det inte var svårt att hitta allt. Men som Ni läsare vet handlar vi ju i helt vanliga affärer. Ica och Willys är ju välbesökta, men visst så älskar både jag och Putte att gå på Bondens Marknad då tillfälle ges, och att besöka en och annan delikatessbutik är ju riktigt spännande när man har möjlighet. Besökte min lilla favoritbutik idag, Gävligt Gott, och hittade lite smått och gott

En spännande krydda, två sorters tempeh och jordnötssmör till Putte.

Men det mesta som vi handlar och äter, finns i en butik nära dig!

Och tiden, den hittar man. Lite mindre tv-tittande, så kan man förbereda många måltider. Eller så sätter Du datorn i närheten och har tv´n på den och ser under tiden du lagar maten om det är något riktigt viktigt. Men annars är matlagning riktigt bra för att bryta all skärmtid! Och när du ändå står där med skärbrädan framme, kan du ju göra en rejäl laddning på en gång så får du tid över till annat.

För när jag ändå höll på med dagens lunch, igår, så förberedde jag de två kommande middagarna, för ikväll och imorgon. så när jag öppnade kylen nu ikväll fann jag detta som var förberett;


En färgglad Afrikansk paprikasoppa med tempeh samt en fruktig salladstallrik.
Härliga sopptider som det är nu


En Svartkålspytt med rotsaker och lätt kan den röbetspanerade torsken som blev kvar från lunchen förvandlas till en kåldolme som serveras till pytten. Och då toppar man den med kålrotspurén med äpple som också blev kvar, samt lite härlig surkål.
Höstigt och rustikt.

Och resterna från dagens lunch

De kommer sparas tills på torsdag då Putte kommer hem igen, och då passar det ju bra att ha maten klar eftersom SJ inte är att lita på.
Till de gröna kommer det serveras en ugnsstekt lax som kommer fyllas med den vitlöksmarinerade spenaten och svampen.

En annan sak att att bryta ovanan med skärmtid med, är att börja röra på sig! Gör Du det, så gör Du något riktigt bra för dig själv, du investerar i ett längre och friskare liv!

Jag (och Putte) var två helt ointresserade, stillasittande och omedvetna konsumenter i flera år vilket inte var så himla bra, insåg vi.

Och efter att ha lagt ned en hel del tid, på att förändra vår livsstil, kan vi nu med både kunskap och erfarenhet vägleda andra att göra det samma.


(Jag och Putte med Martin Lidberg, vår stora inspiratör och vägledare)

Är inte det fantastiskt? Vi vill sprida budskapet Vikten Av Hälsan till Alla! För det behövs verkligen! Det ska bara bli vår tur att komma ut till den stora massan, innan det är försent!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: