Vikten av Hälsan

Bakom lås och bom!

Ja, precis som i Musse´s julfilm på julafton, då Plutos mun är förseglad till julen, så kan Du nu låsa in alla frestelser och godsaker i en tidsinställd låda.

Var en liten lista på uppfinningsrika köksprylar men inte kunde klara sig utan som jag fann denna utmärkta uppfinning. Tror detta kan vara ett bra hjälpmedel för skåpätande. För låser man in allt man har hemma, och stället in låset på en viss dag, kanske lördag, så kommer man ju inte åt det då tristessen och suget sätter in i tv-soffan. Finns det inte/kommer man inte åt det kan man ju inte äta det heller.

Då hinner man verkligen känna att, det kanske inte är hunger, utan bara uttråkning, en ovana, att ha något att tugga på i soffan om kvällarna. Och är det hunger, välj något annat, som är ett nyttigare alternativ som Du INTE låst in i lådan. Kanske låter drastiskt att låsa in snasket men vet man med sig, att man INTE kan låta bli, så kan det vara ett alternativ. Det bästa är ju att INTE handla hem men barnen kanske har lämnat lördagsgodis, men det kan lika gärna var Ert ”fredagsmys” med kex och sådant som Du inte bör äta varje dag som hamnar där i lådan.

Vissa skulle nog behöva låsa in brödet, och ha tiden inställd på morgonen, för det är ju så himla lätt att hamna i mackträsket om kvällarna, en macka, blir lätt två, tre, fyra stycken. Visst kan man äta en macka, med bra innehåll till frukost men att begränsa mackintaget under dagen är något MÅNGA skulle behöva!

Mackor till frukost, blir ofta mackor till lunch, antingen som hel lunch eller som tillbehör till lunchen, sen blir det mackor som mellanmål, och till kvällsmat/mål.

Det är som sagt lätt att det blir LITE för mycket, och att byta ut en del mackor mot andra mer proteinrika alternativ gör stora vinster för hälsan. Och många tar en macka på ett café istället för en muffins eller liknande på eftermiddagen och tror att det är ett bättre alternativ som mellanmål, men många caféers smörgåsar ger inte så stora hälsovinster.

Och just mellanmål kan ju vara ett riktigt gissel, ett ”vanligt” mellanmål bör inte innehålla MER än 150 kcal, ett ägg innehåller 90 kcal, och mättar förvånansvärt bra. Lätt att ha med, lägg till en någon frukt, eller någon skiva skinka, och Du kommer stå dig fram till nästa måltid.

Och tro inte att alla dessa bars är så mycket bättre än en smörgås heller, det finns sådana som har ett ”okej” mellanmåls-kcal innehåll men MÅNGA innehåller det dubbla.

Foto
Och många blir inte nöjda på en liten bar på ca. 60 gram, utan suget blir triggat av alla sötningsmedel som finns där i och man äter ännu mer.  Man kanske tar till det där som borde ligga i den där lådan, bakom lås och bom.

Vips har man fått i sig mer kalorier än vad man gör av med.
Och det där mellanmålet blev visst inte heller någon hälsovinst.

 

 

(Ni kan läsa mer i detta ämne, kring olika mat och kcal i min väns blogginlägg http://halsohelena.wordpress.com/2014/08/29/vilka-krav-staller-du-pa-maten-du-ater-vilka-krav-borde-vi-stalla/ )

 

 

Annonser

Kommentarer till: "Bakom lås och bom!" (1)

  1. Hade nog själva behövt en sån där låda. Köper mörk choklad ibland och det brukar inte vara några problem att bara äta en ruta. Men sist köpte jag fel för jag upptäckte när smakade på den att den även innehöll kaffe. Och helt plötsligt var den dubbelt så frestande som den vanliga och nästan omöjligt att motstå att ta mer än en ruta åt gången…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: