Vikten av Hälsan

Satt och bläddrade lite slött i tidningen på jobbet idag men blev genast lite intresserad då jag såg detta;

Att allt fler företag väljer att byta ut den hemska palmoljan, är ett riktigt stort steg för vår miljö, då regnskogen skövlas orangutangerna blir utan hem och dör. Befolkningen i trakterna blir sjuka av alla fordon som bara plöjer sig fram, olika bekämpningsmedel.

MEN, ja det finns ett MEN, varför använder våra företag här i Sverige ens palmolja i sina livsmedel? Även om de använder den s.k miljöcertifierade oljan, så importeras den från andra sidan jorden. Vi har ju guldgula fält här i landet, och kan producera en fin rapsolja som lika gärna kan användas.

Det är priset, hela tiden, det där priset, palmoljan är BILLIG, och kan hanteras hur som helst, perfekt att härda och använda i skräpmat. Tål höga temperaturer, går utmärkt att blanda ut med andra oljor, och då kalla det vegetabiliskt fett.

Läste i gårdagens Aftonbladet om MAX´s nya pommes

Max crispy fries

Som har fått en lång innehållsförteckning, bl.a. färgämnen,två sorters stärkelse men även ris och majsmjöl. Borde inte pommes enbart innehålla; potatis och kanske salt, som sedan doppas i het olja?! Artikeln visade att de flesta av våra snabbmatsrestauranger använder palmolja, dock står det inte något om den är miljöcert eller inte. Fast det spelar ingen roll om oljan är miljömärkt eller inte, det är fortfarande inte bra för kroppen att äta friterat i alla fall.

Ser dessa till priset, vilket kedjorna gör, så är det ju palmoljan som vinner, över rapsoljan, med tanke på hur MYCKET olja det går åt på dessa ställen.

Såg en snutt av det sista avsnittet av ”Övervikten i USA”, ska se hela till veckan (och blir nog mer skriverier om det då), men där sa en professor att priset på Söta Drycker hade stigit med 20% och priset på Frukt/grönsaker hade stigit med 117%! Pengar, pengar pengar, till vilket pris i slutänden? Det hela på en bekostnad på vår hälsa och miljö.

 

Vi kan påverka lite av detta själva, och gör fler sådana val, så blir det en större vinst för oss alla tillslut. En sak vi kan göra är att laga maten själv, och anpassa den efter säsongen.

Jag älskar våra årstider och hur man kan anpassa maten där efter.  Om man äter säsongsanpassat får man ju längta lite och få mer variation inom matlagningen. Dessutom blir det ju en vinst för miljön, och handlar man det som är i säsong, är ofta priset lägre, då tillgången är hög. Tyvärr är inte alla butiker med på dessa noter, och ibland(ofta) kan det vara billigare att leta upp de lokala odlarna direkt om man har möjlighet till det. Och då blir det en ännu större vinst för miljön.

Igår, var det ju en lite höstinspirerad middag med rotfrukter i grytorna, idag fortsätter jag med det höstinspirerade temat, eftersom luften är sådär härligt frisk och höstig. Så denna lördag blir det;

Rostade rotfrukter, diverse grönt och äppeltzatziki, rostad morots/kikärtsröra.

Jag har fyllt paprika med mixade sojabönor som är smaksatt med rödcurry.
Putte besökte Bondens Marknad och handlade lamm från Hälsingland som han får sina rotfrukter.

Foto

Toppar våra tallrikar med våra egna tomater som börjar mogna på sig.

 

Brukar Du laga och äta efter säsong?

Om Inte, men vill lära dig, så står Fröken Loo till Din tjänst!

Annonser

Kommentarer till: "En bekostnad på vår hälsa och miljö" (2)

 1. Johan Tennbäck, McDonald's Sverige sa:

  Vår frityrolja är gjord på raps- och solrosolja, ingen palmolja där alltså. Endast ett fåtal av våra leverantörer har palmolja i några produkter (Daim, donut och paj) vi köper in. I dessa fall är det alltid palmolja som är certifierad av RSPO (Round Table for Sustainable Palmoil).

  Vänliga hälsningar
  Johan Tennbäck, McDonald’s Sverige

  • På så vis, det är ett bra steg i rätt riktning. Tyvärr blir inte den friterade maten nyttigare för det men bättre för miljön. Vilket jag också skrev.

   Tack för ditt svar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: