Vikten av Hälsan

Sluta gnäll

”Vad dyrt” ”Varför köpa grönsaker på Bondens när det finns samma i butiken?”
Vad är det som är så speciellt med det där?

För det första, det är INTE dyrt

Runt 65:-/KG för broccoli, KRAV-Odlad, i butiken kostar broccolin idag runt 60:-/KG men det Du ser är 15:-/ST för en hårt uppdriven ”Superbroccoli” är det är nästan bara den som finns att köpa idag, tyvärr. Framtagen på konstgjort väg med en anonym odlare. Och dessutom INTE varken KRAV eller ekologisk!

Vi besökte såklart Bondens Marknad idag, vilket vi alltid gör då Vi har lediga lördagar tillsammans, Vi möter odlarens ögon, står mitt emot. ”Åh HEJ är det Du, frun sa att Du mailat, jag har inte hunnit svara”. Det personliga mötet, så speciellt. Inget Du gör på en stormarknad precis.

Då vi var och handlade tidigare i veckan såg vi Polska vaxbönor, självklart köpte vi dem INTE, för 82:-/KG, de vi handlade idag kostade 80:-/KG. Och var ifrån Ockelbo, även de då såklart KRAV-odlade. Man kan ju undra hur de Polska var uppdrivna.


(Förra veckans ”skörd”)

Förra veckan, blev det EN kasse, idag lyckades vi få med oss TVÅ kassar, då han hade plockat upp de färgade morötterna och även provat att skörda palsternackorna, och de var verkligen klara, lite små men jag är glad att jag han på att köpa ett knippe. 180:- fick vi betala för allt, och nej det är INTE dyrt, som squashen var det 2 st för 25:-, oavsett storlek. Vissa butiker hade squash för 15:-/KG. Jag tror att vår JÄTTE klump till gul squash väger en hel del och hade blivit riktigt dyr att köpa ute i butiken.

Foto: Även idag har vi besökt Bondens marknad. Det blev vitkål, vit gurka, färgade morötter, palsternackor, broccoli, olik färgade vaxbönor, gulbetor, två sorters squash och röd knipplök. Massor av läckerheter
(Dagens ”skörd”)

Butikerna kan lätt lura oss, så enkelt, det kan stå Sverige på skylten, det kan stå ett stycke pris, men tittar Du kilopriset så inser Du hur lurad Du blivit. Willys sålde spets-paprika denna vecka, 13:-/st, kilopriset 65:-/KG, det lustiga var ju att återigen hade de sänkt priset på ALL den vanliga paprikan, till 19:-/KG. Ändå köpte folket den inplastade spets-paprikan.

Så SLUTA gnäll på att det är dyrt, Vi hörde en dam bredvid oss idag som tyckte att det var hemskt pris på broccolin, jag tittade på henne och skakade på huvudet. Sen då Putte hörde vad hon sagt så började hans mattehuvud att snurra. Och kom snabbt fram till att så var verkligen INTE fallet. Det som svenska folket MÅSTE lära sig är det här med att uppskatta våra producenter, se vad de får och att det verkligen INTE är så mycket dyrare att köpa det svenska och de lokalproducerade då man får möjlighet.

Tyvärr blev det inte någon matlagning av dessa läckerheter idag, eftersom vi är på språng, och jag förberedde våra tallrikar och lådor redan i torsdags med alla dess små läckra burkar

Så att det bara var att plocka ihop våra tallrikar och lådor för idag, och för imorgon lunch.

Det är verkligen ovärderligt att kunna plocka fram en massa härliga grönsaker o sallader ur kylen och vips så är tre måltider helt klara. Bara att plocka fram då man kommer hem med hungrig mage eller ta med sig då man ska iväg.

Och iväg ska vi ju alldeles strax, mot tåget och huvudstaden och Midnattsloppet så en rejäl väska med diverse tilltugg som ska göra så att vi står oss till sent inatt tar vi med oss

Kan nog tänka mig att ”Mammas” hallon och kesella kommer sitta VÄLDIGT fint då man kommer i mål(om jag gör det) inatt.

Men imorgon kväll blir det till att njuta av en del av dagens skörd, kommer att bli MÅNGA måltider av de där kassarna kan jag säga.

Minimalt med smaksättning och tillagning från min sida, det mesta är ju redan gjort och smakerna finns där i sig självt. Matlagning då den är som bäst.

Så Putte passade på att även göra ett besök på Diléns Saluhall idag och handlade lite lamm som även det är i säsong nu, höstlamm är bra mycket bättre än vårlamm, då höstlammen fått gått ute, vårlammen har fått växt till sig inne.

Lyckades även köpa med mig en flaska äppelmust, fjolårets skörd är ju redo för försäljning och många undrar vad man kan servera istället för alkohol, och äppelmust är verkligen ett gott alternativ, om inte godare. Man kan ju tillochmed ha mustprovning då varje äpple har sin egen karaktär.

Foto: Äntligen är fjolårets äppelmust ute till försäljning. Varje äpple har sin egen karaktär. Ett underbart gott (godare) alternativ till alkohol.
Men att servera äppelmust till en middag en lördagkväll då vännerna kommer,  kan vara riktigt jobbigt. ”Undra vad DOM tänker då?

För oss skulle det inte vara någon konstighet att göra det och skulle gästerna gnälla, ja då får dom göra det.

Tänk om fler kunde upptäcka tjusningen med det svenska vi har!
Samma människor som gnäller över att det kommer in salmonella ifrån danska grisar, köper thailändsk kyckling!
Det gnälls över en hög arbetslöshet men samtidigt importeras det produkter som lika gärna hade kunnat producerats i större skala här, och gett fler jobb!

VI väljer att köpa Svenskt och Närproducerat när Vi kan!

SLUTA GNÄLL och VÅGA göra EN förändring!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: