Vikten av Hälsan

Ruttet!

Förstår inte hur handlare tänker, jag har ju ofta fasas hur det kan se ut bland utbudet i butikerna. Importerat då det svenska är i säsong.

http://www.svt.se/nyheter/sverige/svenska-gronsaker-ruttnar-pa-falten

Ni mån tro att jag blev riktigt förbannad, visst handlar jag också en del av de importerade grönsakerna men finns det svenskt, som är i säsong, då väljer jag ju såklart det. Annars är man ju dum.

Varför köpa importerad ”gammal” vitkål då den svenska färska är så spröd och fin nu? Holländska tomater, ligger bredvid de svenska, kilopriset är något lägre men inte märkvärt, däremot är smaken något man märker skillnad på. Köpa vakuumförpackad kokt majs, från Ungern/Kina då den svenska färska ligger bredvid, visst kanske du får två kolvar för 10-12 :- och en svensk för 8:- men smaken är ju helt annorlunda!

 

Nej, att handla svenskt efter säsong är min melodi, dels för miljön och smakens skull. Och skulle handlarna lyssna på oss konsumenter skulle priset inte vara så högt, hur dyrt och dumt är det inte att låta allt ruttna bort?!

Kanske kan odlingarna i Holland driva upp grönsakerna snabbare och billigare men grönsaker, frukter och bär som får mogna i sin egen takt, kommer utveckla en helt annan smak än de hårt uppdrivna.

 

Allt har och tar sin tid!

Vi var och handlade idag, och visst en del av det vi handlade kom från andra breddgrader men vad jag vet så odlas inte ananas, mango och avokado här.

 

Men nu är det i alla fall påfyllt med läckerheter inför helgens matupplevelser.

Börjar ju redan ikväll med lite härligt grönt som jag visserligen förberedde lite av i tisdags

Foto: Så var Patrik hemma igen och det firas med att tända grillen och där hamnar ett paket med bläckfisk och rökt lax. Till det är det ju såklart lite läckra grönsaker. Vad äter ni denna varma dag?

Men det har fyllts på lite granna, och till dessa läckra tallrikar serveras det bläckfisk och rökt lax som hamnar i ett paket på grillen med lite färgglada grönsaker.

Foto: Det här är sommargodis. Och i denna värme kan lite gott örtsalt strös över så har man ett läckert snacks. Men vad är det för något som ligger i skålen?

Hittade dessa läckerheter idag, passar perfekt som snacks i sommarvärmen, lättkokta med lite gott örtsalt på.

Men jag kommer koka dessa lätt, blanda i morgondagens sallad,
med gröna blad, jordgubbar, blandade små tomater samt lite härlig melon.

Dessutom ska jag skrubba knippmorötterna jag köpte, strimla fänkålen, skala och tärna citronen, riva över lite vitlök och lägga i folie så får de gå med på grillen.
Sen kommer det bli en avokadosallad med mango och lök.
Till det grillas det ju en havskatt då.

Sen kommer ju även detta serveras till

Här ruttnar då inte grönsakerna bort i alla fall, för det är nog inte bara på de svenska fälten alldeles för mycket grönsaker går till spillo, det är nog en hel del som köps hem som inte hamnar på tallriken heller!

 

Vilket är ett tecken på okunskap och brist på fantasi!

Istället för att köpa hem och slänga, köp hem och låt Fröken Loo vägleda dig istället då!
http://www.viktenavhalsan.com
http://www.facebook.com/viktenavhalsan

På vår facebooksida kommer det dagligen upp så tips!

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: