Vikten av Hälsan

 

 

Sommar, höst, vinter, vår

 

Ja alla våra årstider har sin charm, och sina läckra grönsaker, vissa årstider lite sämre
utbud av svenskt men man får alltid tag på något svenskt och sedan kan man passa på att handla det butiken erbjuder.

Allt för en grön och härlig måltid!

Handlar man dessutom efter säsongerna blir det så mycket billigare och miljövänligare. Sen blir matlagningen roligare, måltiderna mer varierande.

För hur goda är tomaterna under vintern, och hur prisvärd är en palsternacka i Juli?

Visst kan vi köpa tomater under vintern, men då inte så mycket för smaken utan mer för färgen, och lika så med palsternacka/kålrot under sommaren, dyra men att blanda ut med sommarens primörer blir mer som en smaksättning.

Just nu frossar vi i blomkål i varierande färger, broccoli, sockerärtor, bondbönor, färsk vitkål, späda knippmorötter, squash, tomater, Västerås gurka, rädisor.

Lika så jordgubbar, meloner, nektariner.

Hösten kommer så småningom, då väntas Bondens Marknad, även om de erbjuder härliga olika bönor och knippen med lök och morötter

så ju längre tiden går, desto mer rustika grönsaker kommer.

Sen kommer vintern om alla rotfrukter kommer till butikerna och man kan verkligen få MASSOR för liten penning,

Så låt rotfrukterna vänta några månader, ta tillvara på ALLT som sommaren har att erbjuda, vissa av dess läckerheter har sådan kort tid hos oss, så passa på att njuta ordentligt. Färsk frasig vitkål blir snart ett rustikt kålhuvud.

Denna soliga helg har vi låtit grillen vara en del av vår matlagning och säsongens frukt och grönt har varit innehållet på våra tallrikar.

Igår tog vi och åt upp det sista som var kvar från torsdagens lunchbjudning

Foto: Lördagkväll och sommar betyder ju grillning hos många. Så även här denna kväll. Patrik hamnade på Diléns saluhall och köpte en fin bit entrecote som läggs över glöden och Katrine grillar vitlöksmarinerade tofuspett. Till det blir det läckra salladstallrikar. Vad föredrar ni att lägga på glöden?

Och till det åt jag vitlöksmarinerade tofuspett och Putte hade varit på Diléns saluhall och handlat en ”liten” bit entrecote.

Och eftersom Putte valde en sådan köttbit igår, fick det allt bli fisk denna söndag med härliga sallader.


Spröda bönor med chili picklad blomkål
En fräsch syrlig vitkålssallad med purjolök och knippmorötter
En linssallad med


Jordgubbar, persika och salladslök

Självklart så blev det även hummus till måltiden

Och på grillen hamnade
Ett litet grönsakspaket samt en halstrad rimmad lax, kryddad med pepparrot, citron och gräslök.

Foto: Härliga sommartider med dess mat. Nu är laxen färdig rimmad och redo för grillen. Picknick väntar för Katrine på tisdag så vad passar bättre än en läcker låda med detta innehåll?

Sommarmat då den är som bäst!

Som Ni ser på bilden är det även en liten matlåda med, för på tisdag är jag ledig och då ska jag och systers ”lill-grabb” ut på en somrig utflykt med picknick, så jag fyller min låda med dessa läckerheter. Hans lilla låda ska fyllas med kyckling och diverse grönsaker och frukter.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: