Vikten av Hälsan

Socker är INTE mys

Ja, det sägs ju att barnfetman i landet börjar gå nedåt men fortfarande är den alldeles för hög. De barn som ingått i en studie som avslutades 2011, har visat att trenden är bruten men frågan är ju vad som hänt efter 2011. Har den börjat stiga igen, det säger ju inte denna studie men vi får hoppas på att den sjunkit, och fortsätter med det.

För det är ju ett stort problem, och på Nyhetsmorgon idag tog de upp problemet.

http://www.tv4.se/nyhetsmorgon/klipp/hur-hj%C3%A4lper-man-sitt-barn-mot-%C3%B6vervikt-2699906

Ett väldigt intressant inslag och det bevisar ju att det är ett ämne som berör då tittarna fick ställa frågor till dietisten i programmet. Det mest intressanta var då hon visade mängden godis som kunde vara okej för ett barn att äta EN dag i veckan, 100 G, 10-12 bitar, och sedan visade mängden som ofta köps, 500-600 G, en dag i veckan. Men frågan är ju är det bara EN dag i veckan? Eller är det 500 G lite då och då, plus allt annat som hamnar i barnens kropp.

En vuxen människa gör sina egna val och det drabbar personen själv men en vuxen människa som även är förälder (mor/farförälder, vårdnadshavare, barnvakt) gör även val åt barnen, som påverkar barnets hälsa!

 

 

Ni kan läsa en väns tankar kring ämnet här; http://www.levdittliv.se/gastric-bypass/hur-hjalper-man-barn-med-overvikt/

Och jag håller med henne, mys behöver inte innefatta socker och fett.

Det viktigaste är att man umgås, och ju tidigare man börjar med att mysa med spel och lek istället för att hela tiden mysa kring glass och godis, desto bättre är det.
Umgås vi middagslagningen och måltiderna!

Det väcker ju mer nyfikenhet hos barnen om Ni tillsammans lagar middagen, handlar och planerar.

Men visst är det ett svårt och berörande ämne, just barnfetma.

Jag (och Putte) kommer ALDRIG glömma då vi var i Mexico, 2010, och en Amerikansk(?!) familj med två barn alltid var i en av bufférestaurangerna samtidigt som oss, och deras ena son, som varken hade hals eller fotleder, ALLTID åt pommes med ketchup.

Det spelade ingen roll om det var frukost, lunch, mellis eller middag. Men en frukost sa mamman nej, vilket slutade med att ungen lägger sig på golvet, skriker, sparkar och slår. Och vad händer, jo han får sina pommes med ketchup även den dagen.

Men den sitsen hade ju föräldrarna satt sig i själv, från början. Hade de varit hårda från första stund, så hade pojken inte betett sig så. Och sen tror jag inte att de hade så sunda vanor hemma heller.

Den där händelsen satte djupa spår i oss, och då vi skulle bära av till Jamaica förra året så valde vi ett vuxenhotell dels för att slippa se barn som far illa p.g.a föräldrarnas ”okunskap”. För de dåliga ”semester”vanorna folk hade på det där hotellet, drabbade bara dom själva. För nog såg vi baksidan av Amerikanska matvanor kan man ju säga. Vissa kunde inte gå utan kryckor, de fick inte plats i stolarna på restaurangerna. De passerade förbi de läckra salladsbufféerna

DSC07155
Visst då blev det ju mer över till oss

DSC07154

Istället gick de direkt till baren och desserterna, ja kanske lite mat på någon tallrik men då var det oftast de mest onyttiga som fanns att välja på.
Många åker ju på dessa All-Inclusive resor just för att kunna löpa amok och frossa loss på ALLT som går.

Men vi åker på dessa, för att just, valmöjligheterna på bra mat, nu har vi varit på två, och haft sådan enorm tur på att vi haft stor variation på våra hotell och det har verkligen INTE varit svårt att kunna äta bra VARJE måltid.

Nu har ju varken jag eller Putte ett sug efter sockerstinn och fettdrypande mat, så vi har ju inga problem med att inte ta men skulle vi ha åkt på ett sådant hotell

 

 

Ja, då hade nog vi gjort EXAKT lika dant, lastat tallrikarna fulla med både det ena och andra av de sämre alternativen från buffén.

Så visst kan jag förstå de som kämpar emot men ändå tar

Av allt det där som kanske inte ska ha så stor plats på tallriken, varken hos vuxna eller barn.

Har gjort en egen liten buffé idag, eller förberett en i alla fall då det väntas en sen lunchdejt på torsdag efter lite frisörbesök, men då blir det en buffé i Fröken Loo´s stil

Tror Ni den lunchbuffén skulle gå hem på ett All-Inclusive hotell?

Foto

Smaker och dofter av vitlök, ingefära, apelsin, citrongräs och chili kommer spegla måltiden
Squash och palsternacksnudlar med chili och mango chutney
Kikärtor med lite Brasiliansk krydda
Kokta majskolvar
Citrongräs picklad blomkål och västeråsgurka
Syrlig vitkålssallad smaksatt med ingefära och vitlök
Färgglad spenat och ruccolasallad (med lila sockerärtor, melon och rädisor)
Apelsin och ingefärsmarinerade knippmorötter
Chimichurri kryddad linssallad
Tomat och svampsallad i vitlöksvinäger
Hummus
Sedan blir det (åtminstone);
Sojarostad broccoli
Inkokt lax med ingefära
Ugnsbakad vitling och bläckfisk med rödcurry
Avokadosalsa
Sambal kryddade Black eye bönor
Groddar

Låter det mycket?
Ja, det kanske ser mycket ut men det som blir över, ja det äter jag och Putte upp sedan.
Och dyrt? Utan fisken inräknad så gick ALLA grönsaker på 155:-.

1 Timme och 150:-. Och då har jag ju som sagt fått en hel del!

Vill Du också lära dig göra sådan mat, som gör kropp och plånbok glad.
Som får din tallrik att spraka av färg.

Foto: Men visst äter vi med ögonen.

Så här såg min vegetariska middag ut igår!

 

Annonser

Kommentarer till: "Socker är INTE mys" (8)

  1. Jag blir hungrig bara av att läsa om din buffé. Gudars så gott det låter. 🙂

  2. Nej Mie. En gammal hederlig potatisskalare från mormor. 😊

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: