Vikten av Hälsan

Skulle du våga välja vegetariska alternativ?

Foto: Passande inslag i en av Gävles tidningar idag Köttfri måndag som det är. Vågar ni välja vegetarisk mat?

 

Det sägs att allt fler svenskar väljer vegetarisk mat, och detta inslag, från en av Gävle´s tidningar var ju verkligen passande idag, eftersom det är Köttfri Måndag!

Men de som blev tillfrågade om de skulle kunna vara vegetarianer var lite skeptiska, dock var det en av dem som var ”Stockholms vegetarian”, alltså är som mig, äter även fisk. Finns en annan variant också, ”Semi Vegetarian” då äter man fisk och kyckling.

Jag hade ju en egen utmaning för ett tag sedan, då jag skulle äta vegetariskt i åtta dagar, men det slutade med elva dagar. Så det är inget problem att äta vegetariskt. Bara man vågar prova. En av de tillfrågade sa att man kunde få näringsbrist, men bara man har koll på näringsämnen och ser till att få sig protein och järnrika grönsaker är det inget problem.

Tror snarare så att det är fler av de som äter ”bland-kost” som har näringsbrister i dagens samhälle, då de som är vegetarianer ofta är väldigt intresserade av mat och lagar mycket mat själv vilket många andra INTE gör idag.

Nej det är väl en ”myt” som lever kvar och något folk skyller på för att ”slippa” ta till de gröna och smakrika alternativen. Då de egentligen bara är rädda för att testa något nytt, kanske rädd för att de ska tycka om, eller måste försvara sitt köttfria val för någon de känner.

Något jag gång på gång för göra, vissa vill ju helst köra ned en köttbit i halsen på mig. Men jag har gjort mitt val, och det är något jag mår bra av, både i kropp och själ. Jag är stolt över att jag har en grönskande tallrik, men fisken skulle jag ha svårt att sluta med helt men jag klarade ju som sagt elva dagar utan fisk, så det kanske skulle gå.

Så det är verkligen dags att avliva myten om att vegetariskt är enformigt och ”farligt” för kroppen!

Det är nog även så att ”bland-kostarna” äter mer enformigt än vegetarianerna

För nog känns det bra idag, efter åtta måltider på rad med fisk, att det är Köttfri Måndag och en härlig wook med tofu står på menyn.

Foto: Köttfri Måndag är ju något Katrine håller hårt på och vill få fler att prova på, och idag räddar hon dessutom rester från helgen till den vegetariska middagen; Rester från gårdagens salladsbuffé och som blir en läcker wook med Alg-Tofu. Fanns även lite härlig sommarsallad från i fredags kvar som inte behöver hamna i soporna. Köttfritt och resträdning gör både kropp, miljö och plånbok glad! Winn Winn!

 

Fast sen blir det två middagar med fisk, då jag har förberett både tisdag och onsdagens mat ikväll.

Imorgon blir det;

En ljummen färgglad spenat sallad med kall rökt lax, som toppas med lite fruktig vitkålssallad samt ett pocherat ägg.

På onsdag blir det;

Chimichurrikryddad vitling med en syrlig grönsaksgryta, samt en len avokadoröra.

På torsdag väntas min enda lediga dag, och den är fylld med både det ena och det andra men ska klämma in veckans handling då Putte kommer hem på kvällssidan. Dock var veckans reklam åter en besvikelse.

Saknar bra priser på grönsaker, det märks att det är sommar och maten ska gå i ett kick, Helst ska det bara säga klick, och öppna burkar och värma i micron, lägga färdigt på grillen.

Då folk egentligen har TID att laga mat, kanske inte roligt att stå inne i köket men med fräscha grönsaker och lite planering kan maten stå på bordet lika snabbt, om inte snabbare än vad Felix kan göra!

Men såg lite granna som ICA MAXI erbjöd på sin gröna sida
maxi2

Färsk vitkål för 7:-/KG
Isbergsallad för 10:-/KG

Vad får du mest av för pengarna?

Vitkålens alla nyttigheter
Kalcium, järn, fibrer, C/K-vitamin och betakaroten,
Eller Isbergsalladens vatten

Och vad har isberg för variations möjligheter
Jämfört med vitkål?

Jag vet vad jag kommer lägga i min vagn
Vad väljer Du?

Kanske är det så att det är Fröken Loo som ska ta död på mat-myterna om hur tråkigt det är med grönsaker, att det är dyrt att handla nyttigt och ”farligt” att äta vegetariskt!

Och dessutom, att fisk INTE är läskigt och äckligt!

Annonser

Kommentarer till: "Dags att avliva mat-myterna!" (5)

  1. Av fisk blir man klok har jag hört! 🙂
    Jag trodde jag var Stockholmsvegetarian, men nu ser jag att jag är en Semi. Eller var tror jag för kyckling äter jag mer sällan nu än tidigare. Dock äter jag mejeriprodukter och ost i alla de slag förutom fisk och skaldjur.
    När andra har en vegetarisk dag i veckan har jag tänkt börja med en vegandag i veckan. Vem vet var det slutar? 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: