Vikten av Hälsan

Har Ni sett den ”nya” reklamen som rullar på tv´n?

https://www.youtube.com/watch?v=zOUiTNRpEPo

Jag blir lite förvånad, skulle det vara en ny upptäckt, att diabetes och hjärt/kärlsjukdomar hänger ihop?
Att de som drabbas av diabetes har förhöjd risk att drabbas av dessa åkommor.

Vilka får oftare diabetes i detta land, jo de med en osund livsstil, hur lever dessa?
Jo på mat utan näring, med massa fett och socker, och brist på motion, vad händer i kroppen då?Inflammationerna ökar, hjärtat får pumpa hårdare, kroppen blir tyngre, ådrorna i kroppen täpps igen
av det onda kolesterolet, det blir en ond cirkel, och en sjuk kropp.

Bild

Som det står på Hjärt och Lungfondens hemsida ”Risken att drabbas av sjukdom i hjärta eller lunga ökar avsevärt hos dem som använder tobak, stressar mycket, har högt blodtryck och högt kolesterolvärde. För fler friska år bör du motionera mer, stressa mindre, äta bättre och hålla dig borta från tobak.”

Bild

Nu vill de ha pengar så att de kan forska ännu mer i ämnet, ja det är jätte bra att det forskas kring våra sjukdomar men är det inte bättre att staten/regeringen/landsting/kommuner gå in istället med förebyggande insatser INNAN detta blir ett så stort problem.Ja, nu är det ju bevisligen så att det är ett stort problem redan, värre verkar det bli, dels med dagens stressade samhälle och med den livsstil alldeles för många har, och som förs över till nästa generation. Diabetes typ 2 kallades ju förr för åldersdiabetes, idag är det helt andra toner, livsstilsrelaterad som kryper allt längre ned i åldrarna!

Det blir ju en ond cirkel, som kan blir svårare att bryta ju längre den får snurra ihop sig.

Men med rätt insatser i tid, kan detta förlopp stoppas, kanske inte förhindras helt men mildras och de som drabbas kanske kan klara sig undan medicinerna. Kunskap om kropp och knopp, hur levnadsvanorna påverkar hela livet, det behövs i tid, från den dag ett par får reda på att de ska bli föräldrar och sedan, hela vägen till ålderdomen, i vissa skeden i livet behövs extra stöd.

Det spelar INGEN roll VART i livet man befinner sig, eller vilka förutsättningar en person har, så har ALLA oavsett bakgrund rätt till att hålla en god hälsa. Psykiskt som fysiskt. Klarar man det inte helt på egen hand, ska man få stöd till det man behöver!
Om det så är att ha råd att låta barnen ha fritidsaktiviteter, att man själv ska få hjälp med att börja träna, kanske prata om sina problem som tynger, lära sig laga bättre mat, hitta sömnrutiner.

HÄLSA är något för ALLA!
Och sätts det in pengar på förebyggande insatser, kan det plockas ut MER pengar i slutänden än att sätta in pengar då folket redan är sjuka!

Och en förebyggande insats vore ju om Vi skulle få chans att öppna vårt hälsohem, där i Hälsingeskogen.

Då skulle det serveras mat, ungefär som denna som vi ätit under dessa dagar;

Foto: Klockan närmar sig lunchdags och magarna kurrar lite här och var i landet. Så även hos oss. Och Katrine blev lite inspirerad av Ernst på tv igår och gör en egen variant av ljummen sommarssallad med knippmorötter, spenat,svamp, squash och tomat smaksätter med en dill vinägrett. Till den pocheras en oliv och paprika fylld rödtunga.

Jag blev lite inspirerad av Ernst på tv i torsdags och gjorde en egen variant av ljummen sommarssallad med knippmorötter, spenat,svamp, squash och tomat smaksatte med en dill vinägrett. Till den pocherades en oliv och paprika fylld rödtunga.

Eller som dagens lunch, som jag försökte pigga upp på ett somrigt vis då Sommaren lyser med sin frånvaro;

Foto: Sommaren lyser med sin frånvaro så då får man försöka pigga upp maten på ett somrigt vis. Så här blir det en ramslöks rimmad långa som serveras med en nektarin och jordgubbssallad samt lite persiljemarinerade primörer. Vad hittar ni på för sommarmat idag?
Så det blev en ramslöks rimmad långa som serverades med en nektarin och jordgubbssallad samt lite persiljemarinerade primörer.

Kanske skulle även kvällens middag kunna serveras, som är inspirerad av det VM som pågår

Foto: Let's go Brazil. Fotbolls VM och Brasilien har nu sin åttondelsfinal. Och vad passar bättre då än sätta lite Brasilanska smaker på middagen? Vitling och bläckfisk i en citronvinegrett smaksatt med en brasilansk kryddblandning som efter tillagning får sällskap av rödlök och portobello. Till det blir det läckra grönsaksnudlar med vitlök lite len avokado och en vitkålssallad med söta jordgubbar.

Vitling och bläckfisk i en citronvinegrett smaksatt med en brasilansk kryddblandning som efter tillagning får sällskap av rödlök och portobello. Till det blir det läckra grönsaksnudlar med vitlök lite len avokado och en vitkålssallad med söta jordgubbar.

Sen skulle det serveras läckra smakrika mellanmål (funkar fint som somrig frukost med), där på hälsohemmet

Som detta somriga mellanmål jag kokade ihop denna gråa lördag, som kanske får Er att minnas barndomens rabarber och jordgubbskräm.

Här är Fröken Loo’s variant;

2 Msk Gojibär
2 Dl vatten
1/2 rabarberstjälk
2 Dl jordgubbar

Lägg gojibären i en kastrull slå på vattnet och koka dem ca.10 minuter.
Skala och skiva rabarbern under tiden, och dela jordgubbarna.
Slå bort nästan allt av vattnet från gojibären, lite på botten ska vara kvar.
Lägg i rabarbern och nästan alla jordgubbar.
Låt koka tills rabarbern blivit mjuk, passa så att det inte bränns vid.

Ta av från värmen och mixa slät (om ni vill)
Vänd ned resten av jordgubbarna.

Jag toppade sedan krämen med keso, så blev det helt plötsligt en nyttigare variant av risifrutti.

Kan det dofta mer sommar än så?

Och efter att låtit besökarna på hälsohemmet inspirerats och ätit av min mat skulle Putte få ta över

Och låta dem hitta sin träningsform!

Hälsa, en otroligt viktig fråga, som borde stå HÖGST upp på agendan i Almedalen!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: