Vikten av Hälsan

Lill-Lördag, semester, solen skiner, glada barn, eller vad det nu kan vara men mycket ska firas i detta land, och med firande menas ofta att det ska stå något läckert, lockande och frestande på bordet.

Och allt för ofta blir det ju


Då det ska firas och mysas.

Måste det verkligen vara så?

Med tanke på att ungefär var femte kalori vi får i oss kommer från socker, och socker i sig tillför ju ingenting nyttigt till kroppen!

Man kan träffas och umgås utan att behöva ha något framför sig hela tiden, det går att se på film utan att ha en skål på bordet, det går att dricka ”en slät kopp kaffe”,

Barnen behöver inte belönas med en glass/en godispåse för att de varit duktiga, eller för att de är sjuka.

Du behöver inte piggas upp med en chokladkaka.

Allt behöver inte firas med socker och sött, välj dina tillfällen och se till att de inte blir för ofta!

Men nu är det ju som sagt semestertider, och idag är det ”lill-lördag”, det är närmare helg än vad det var igår. Kanske väntas det besök, eller som det kan göra på sommaren, dyka upp spontant besök. Men att hela tiden bjuda på sockerstinna tillbehör till kaffet kan ju vara förödande för hälsan, då det fikas hit och dit. Så om man vill bjuda på något, varför inte överraska med ett smaskigt mellanmål, i cheesecake ”format”.

Om Ni vill göra Fröken Loo´s variant av frozen cheesecake bör Ni ha detta hemma;

Till botten;
3 Dl blandade frön/nötter (det som finns hemma och det som Ni tål)
1 Ägg
2 Msk keso

Sätt ugnen på 200 grader

Mixa 2 dl av fröna/nötterna till ett ”mjöl”, blanda med ägget och keson.
Tillsätt resterande av de hela fröna/nötterna. Blanda ihop till en hanterbar deg.
(Tillsätt mer keso om den blir för smulig)

Platta ut i en form, som du klätt med bakplåtspapper.

Ställ in i ugnen i ca.15 minuter. Den blir inte helt torr, utan förblir lite seg.

Låt svalna

Under tiden fixar du fyllningen

2 Dl kesella
1 Dl Keso
3 Dl Blandade bär (det Du har hemma, här är det blåbär, hallon och jordgubbar)

Blanda ihop keson och kesellan.
Ta av hälften och smaksätt med en del av bären.
Låt resten vara osmaksatt, (du kan smaksätta den med äkta vaniljpulver om du har det hemma, för lite lyxigare känsla)

Då botten svalnat, tar du den osmaksatta blandningen och brer ut den på botten, skiva jordgubbar och lägg på (eller strö över de bär du har).

Bre sedan på den smaksatta keso/kesellablandningen.

Ställ in i frysen, bör stå där minst 1-2 timmar innan servering.
Om den står längre, låt den stå framme ca.30 minuter innan servering.

Med denna kan Ni fira och samtidigt gör kropp och knopp glad!

Vad anser Ni? Har ”firandet” och ”myset” fått en ny innebörd i dagens samhälle?

Ibland tycker jag att det greppas efter varje litet tillfälle för att få äta något sött
Bryt den ovanan!

Det går!
Jag vet!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: