Vikten av Hälsan

Det är Jag och Paul

mot resten av världen som slänger helt användbar mat!

Som ni vet är Paul Svensson min favoritkock, hans syn på mat följer min, eller så har jag inspirerats av honom, tror ju knappast jag inspirerat honom i alla fall. Han låter allt det gröna stå som huvuddelen av måltiden, och köttet/fisken får vara tillbehöret. Han använder hela grönsaken, blomkålsblast, broccolistam, rödbetsblast. Ja ingenting går till spillo då Paul är i köket och lagar mat.

Jag försöker göra likadant även om det ibland kan åka ned någon allt för brun avokado, luden tomat som legat mitt i asken så man inte sett, i soporna.

Fladdrade förbi några klipp idag, från gårdagens SVT-Morgon, där Paul visar vad man kan göra med rester av midsommarmaten.

http://www.svtplay.se/klipp/2139318/paul-svensson-tar-vara-pa-rester-fran-midsommarbordet
http://www.svtplay.se/klipp/2139356/midsommarbordets-rester-blir-kulinariska-harligheter
http://www.svtplay.se/klipp/2139408/paul-svensson-trollar-vidare-med-midsommarrester

(Skulle jag någon gång få drömma fritt och önska något, så skulle det vara en matlagningsdag med Paul. Där pratar vi upplevelse!)

Och som han säger i ett av klippen, ibland är det för lite för en måltid, ens för en förrätt men varför slänga, då det kan bli en ingrediens i en ny maträtt? Tror det är matjessillen, han pratar om då, som tillslut hamnar i en sallad.

Det är ju exakt sådär man ska tänka, en liten skvätt skinka, en liten ostbit, en tomat, en bit lök, många skulle säkert slänga det, men varför då? Kan bli en sommarsallad, en omelett, en pastasås eller innehåll i en picknickmacka.

Just omeletter och sallader är ju toppen bra snabb och lätt sommarmat, och perfekta resträddare!

Jag hade ju en kompis här på lunch idag, och som ni säkert förstår, av mängden mat jag ställde på bordet blev det lite över

Det varma jag bjöd på var;
Paprikahalvor som fylldes med mixad vitling som smaksatts med chili och kinesisk gräslök
En bön och tomatsalsa som kokades
Morötter och blomkål som, rostades med ingefära och soja

Och de kalla

Spenatsallad med vitlöksmarinerade kikärtor och svamp
Avokadosalsa med paprika, citron och tomat
Sötsyrliga gröna läckerheter (squash, broccoli och sockerärtor)
Vitkålssallad med squash och salladslök
Lins och majssallad
Lax som ugnskokats i en små het lag
Mixad linsröra med vitlök
Morot och nektarinsallad
Och såklart, Groddar

Så av resterna fick jag ihop

En varsin salladstallrik till mig och Putte tills på torsdag då han kommer hem

Och dagens middag blev rent trolleri och resträddning
Tog ur fisken ur paprikan, strimlade paprikan och bottnade romansalladsblad med dem, tog sedan fisken, bönsalsan och linsröran och förvandlade det till en läcker fyllning


Till det tog jag lite av vitkålssalladen, linssalladen, avokado, groddar och kikärtor som läckra tillbehör.

Imorgon tar jag rester av Spenatsalladen med vitlöksmarinerade kikärtor och svamp och gör en liten omelett med rökt lax


Som jag sedan serverar med vitkålssalladen och morots/nektarinsalladen som jag blandat ihop för en läcker mix av syrligt och sött.

Som sagt, det är Jag och Paul, kanske är även Du en som vågar trolla till nya rätter av små skvättar av sådant som blir över!

Jag kan verkligen inte slänga mat. Ser det mer som en utmaning att förvandla rester till något nytt o gott.
Gör det Du med.

Och är Du osäker, kan jag nog vara en hjälpande hand!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: