Vikten av Hälsan

Kommer Ni ihåg den där rafflande dieten VB6 som jag bloggade om tidigare i år?

20140220_154027[1]https://halsoatiin.wordpress.com/2014/02/20/sa-var-vi-en-ny-super-diet-rikare-bra-va
Här kommer ännu en ny diet, och en variant av den;

 Hetast i Hollywood, och alltså på väg hit!Nu ska du ersätta någon av dina måltider varje vecka med EN vegetarisk måltid, och samtidigt rasa i vikt. Det låter som om det skulle vara köttet som skulle vara boven i fetmaepedemin men självklart stöttar jag alla som vill få människorna att börja må bättre, och äta mer grönsaker och utesluta köttet ur sin kost.

Bara det att HUR ska man äta egentligen då;

 

Om man nu ska gå efter det här men sedan läser man under proteindelen att lägg till ägg, fisk, fågel och kött ibland. Ja det var ju visserligen en flexibel-diet men att skriva dit dessa förslag, i samma spalt som man försöker rada upp de vegetariska alternativen man ska välja istället är lite tokigt. Bättre att verkligen fokusera på det vegetariska proteinrika alternativen istället, för de behövs.
Som jag skrev då jag bloggande om våra kändis-kockar som bara tycker att det är att plocka bort köttet och att vegetarisk mat-tv är onödigt, ÄR proteinet väldigt viktigt i en vegetarisk måltid, att försöka mätta en hungrig mage med kolhydrater och fett går inte, fett och kolhydrater ger inte samma långvariga mättnad som protein gör.


Att bara plocka bort proteinet i en måltid är många kändiskockars melodi
Pasta och tomatsås mättar inte särskilt länge, även om man häller på massor av ost.

Du blir nöjd en stund sen sugen igen, det är just därför så många som försöker äta vegetariskt någon gång då och då get upp för att de blir hungrigare, för lite protein och för lite MAT! Att tro att man kan äta sig mätt på paprika, gurka, isberg och tomat, är bara dumt, det krävs då enorma mängder.

Grönsaker är super bra ur volymsynpunkt, du får äta mycket av det goda utan att det ger så många kalorier, så därför behövs även fett och protein. Kolhydrater kan du få tillräckligt från alla dess olika grönsaker som finns. Linser, majs, rotfrukter, bönor (innehåller både kolhydrater och protein)!

Och om man nu ska kunna hålla den där fördelningen som de tycker man ska ha på tallriken, en tredjedel av varje näringsämne, kan man då INTE använda de vegetariska recept som medföljer tidningen!

 
En soppa med fördelningen
11% protein
31% fett
58% kolhydrater


En ”våffla” med fördelningen
14% Protein
34% Fett
52% Kolhydrater


En lasagne med fördelningen
18% Protein
41% Fett
41% Kolhydrater

 Ingen ISO-fördelningen där, med en tredje del av varje näringsämne precis!

Hur ska svenskarna kunna lära sig äta mer vegetariskt om de inte får lära sig ordentligt från början?

Det spelar ingen roll om kändiskockarna, tv-bolagen eller tidningarna inte ser det, så ser jag det, svenskarnas hälsa är oroande, miljön försämras, alla skulle må bättre av minst en köttfri dag i veckan, det har reportaget helt och hållet rätt i men att föreslå att man ska börja med färdiga vegetariska köttbullar, färdig pastasås och fullkornspasta är inte heller en okej väg att gå, även om den är enkel så är den så fel. Sojakorv, sojaschitzlar, qourn, veg.bacon, det är en uppsjö av sådant där ute, fullmatade med tillsatser. Men visst det finns utmärkta vegetariska ”kött”alternativ också ;Tofu, temphe och torkat sojaprotein är sådant jag köper, förutom alla torkade baljväxter!

För det är inte svårt att göra egna vegetariska biffar, mixa en tetra med bönor, tillsätt ett ägg och krydda med vitlök och gräslök. Platta till biffar och stek i ugnen tillsammans med citronmarinerade rotfrukter, koka en rejäl sats ratatouille och servera till.

Eller om man vill ha det lite enkelt kan man ju börja med tofu som är en härlig produkt, som jag använder i dagens köttfria middag;
Hittade detta i kylen
En trött ingefära, någon morot, lite lök, ett ägg, en bit tofu. En skvätt kikärtor, lite sallad, några svampar, en avokado och broccoli


Vad hade ni lagat om Ni fått detta framför Er?
Jag gjorde;

Morotsrösti med ingefära. Stekt tofu. En sallad med currymarinerade kikärtor och avokado. Samt ett broccoli och svampfräs

Nej, vill Ni lära er mer om vegetarisk mat, kanske det är Fröken Loo som är det enda rätta!

Men hel vegetarian skulle jag inte kunna bli, jag skulle sakna fisken alldeles för mycket
så efter en vegetarisk dag blir det alltid fisk
Så imorgon räddar jag rester från gårdagens lax och morotssallad


Kommer fräsa morotssalladen med lite andra grönsaker och äta laxen till.
Toppar nog med lite groddar och kanske ett pocherat ägg!

Så det skulle vara en riktigt utmaning för mig att äta vegetariskt en hel vecka!
Skulle Ni klara en HEL vegetarisk vecka?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: