Vikten av Hälsan

Ja, listan kan göras riktigt lång nu, och längre blir den väl med tiden, på vad våra stora kockar har på sina meritlistor
förutom matlagning på elitnivå med fina medaljer som priser och en del tv-framträdanden och massor av kokböcker av varierande slag.

Egentligen är det lite pinsamt hur lågt vissa sjunker, på vad de sätter sina namn på. Är det så att de är på väg att försvinna från svenska folkets hjärtan, är de rädd för att nya kockar, som Filip Fastén, ska komma och ta över tronen och namn som Hellberg, Sjöstedt, Zazzi ska glömmas bort?

Mannerström har ju sitt imperium men sätter ändå sin signatur på färdiga rätter hos SJ och Pressbyrån, på såser.

Myllemäki står i Nyhetsmorgon varje dag, och lagar mat, ska tävla i Kock-EM i veckan men ändå sätter han sitt namn på en CHIPSPÅSE!

Vad är de ute efter? Börjar deras restauranger gå dåligt i den lågkonjunktur som Sverige är i, så de måste fylla ut plånboken på annat sätt?

Mat-tv och kokböcker, visas och säljs som aldrig förr i detta land, men våra kök används mindre och mindre, vad gör våra kockar då? Jo sätter stämplar på hel och halvfabrikat, öl, vin och chips. Men tar det slut där?

Nej, döm om min förvåning och en viss ilska då jag slog upp kommande veckas reklam och ser Alexandra Zazzi stå och stoltsera vid Allevos nya flaggskepp, frystorkad mat med endast 250 kacal, tillsätt bara vatten och värm i micron eller kastrullen. Helt fria från onödiga tillsatser!

Men det där med onödiga tillsatser vet jag inte om jag kan hålla med om, jag tycker inte glukossirap och maltodextrin hör hemma i mat! Speciellt inte i mat som ska ”hjälpa” folk att gå ned i vikt. Sött som triggar sött sen maltodextrin som får blodsockret att skjuta i höjden!

Bild på Allévo Low Calorie Meal Ratatouille Con Mozzarella

Zucchini (18%), sojaprotein, tomater (11%), röd paprika (10%), purjolök (10%) (innehåller sulfit), soltorkade tomater (5%), raps-/sojaolja, skummjölk, mineraler (natrium, kalium, kalcium, magnesium, järn, zink, koppar, mangan, jod, selen), majsstärkelse, maltodextrin, ost, vitlök, fänkål (0,7%), surhetsreglerande medel (citronsyra), mozzarellaost (0,5%), glukossirap, emulgeringsmedel/emulgator (sojalecitin), klumpförebyggande medel (trikalciumfosfat), chilipulver (chilipeppar, spiskummin, salt, oregano, vitlök), oregano (0,2%), mjölkprotein, vitaminer (vitamin C, vitamin E, niacin, vitamin A, pantotensyra, biotin, vitamin B12, vitamin D, vitamin B6, riboflavin, tiamin, folsyra).

Avgör själva vad Ni tycker om det innehållet…

Jag ser inget fel i att våra kockar skapar egna varumärken, där de säljer sin image, som Paul med sina nischade restauranger åt det gröna hållet, Melker med sina, Mannerström med sina knivar och glas men låt det stanna vid rena råvaror och hjälpmedel som får svenskarna IN i köket och använda dem, sådant som inspirerar och lockar till matlagning och inte förslappar svensken ännu mer!

soffpotatis438

Jag själv skulle kunna köpa en råvara eller produkt som en kock står bakom, med HELA sitt HJÄRTA och SJÄL, som denna själv använder, för att den fyller ALLA krav som en råvara/köksredskap ska ha.

Men till dagens matlagning behövdes inte mer än en skärbräda, en bra kniv, två ugnsformar, en potatisskalare och ett rivjärn.

Då det serveras en vårfräsch lunch bestående av;

Foto: Så är veckans sista dag här, och många är ju lediga under helger, vårsolen lockar och självklart ska Ni ut och njuta. Men tänk på att hungern kan komma som "ett brev på posten" och då är det väl skönt att veta att det finns förberett i kylen så att inte blodsockret och humöret hamnar i botten. I vår kyl står detta och väntar; Apelsin och ingefärsmarinerade morötter, som kommer rostas, samtidigt som en svagt kryddad curry och purjotäckt torskrygg steks i ugnen. Till det serveras en krispigt, syrligt fruktig savojkålssallad. Vårfräsch lunch med andra ord.

Apelsin och ingefärsmarinerade morötter, som kommer rostas, samtidigt som en svagt kryddad curry och purjotäckt torskrygg steks i ugnen. Till det serveras en krispigt, syrligt fruktig savojkålssallad.

Annonser

Kommentarer till: "Chips, tv och bantningskurer" (2)

  1. Mycket bra skrivet. Det tar tyvärr bort mycket av trovärdigheten för dessa erkänt duktiga kockar när de börjar sälja den här typen av produkter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: