Vikten av Hälsan

Ja, det är fredag kväll, antagligen osar det spiskummin i var och varannan bostad runt om i landet. För det heter inte ”Tacokrydda” det är spiskumminet som doftar, i en bra kombination med oregano, paprika, vitlök, tomat och ett uns kanel (i alla fall om det är Fröken Loo´s egna blandning).

Bild

Men måste fredagsmys kopplas till att äta? Självklart ska man ju äta något gott men det ska man väl göra varje dag, eller hur?

Jag skulle vilja införa ett annat fredagsmys, först fredagsfys med familjen i någon form, om det så är full fart i lekparken innan en middag lagas (eller under tiden maten puttrar på spisen eller gosar i ugnen), det är bra Ni som sätter gränserna för vad just Ert fredagsfys kan vara.

(Bevisligen så är det inte bara jag och Carro som väljer löpning som fredagsfys innan ”myset”)

Sen då Ni väl kommit in, ätit och njutit av en härlig middag, så slås ALL elektronik av, sällskapsspel, korsord, böcker, eller varför inte, ta vara på fredagskvällen genom att helt slappna av? Lägga sig i sängen och låta kroppen komma in i helgens ledighet (om Ni nu har så att Ni är ledig på helger, vilket jag bara är varannan helg).

Bild

Är Ni en barnfamilj, varför inte bara ta en HÖG med böcker och lägga er tillsammans och läsa. Jag älskade då mamma läste för mig, vi hade vår tid tillsammans då hon läste, nog för att jag kunde läsa själv också men vi kröp ihop i sängen och hon läste tills jag var bra gammal, säkert 10-12 år.

Bild

Våra kroppar behöver slappna av och koppla av, och även om det kan kännas lockande att slänga sig i soffan med vindunken, godisskålen, kexen och ostbrickan så är det allt annat än vad som får kroppen att slappna av ordentligt. Det ger inte Dig den djupa och lugna sömn som Du behöver.

Vi hyrde film igår, eftersom Putte är sjuk så blev det mys i soffan, och som vanligt kom frågan ”Men vad äter ni då Ni ser på film?” Måste man alltså äta något hela tiden framför tv´n?

Bild

Camilla Rova sa en klok sak i lördags då hon föreläste, hon hade fått en fråga från en familj som varit med i ”Min stora lata familj”, ”Vad kan Vi lägga i godisskålen istället för godis, kan man ta gurkstavar?”
Jag håller med Camilla där, visst kan du byta ut godiset mot gurkstavar, bra mycket nyttigare MEN du har fortfarande kvar beteendet; ”Från skålen till munnen”. Det är ett beteende som många i landet skulle behöva bryta, då går det inte bara att byta ut innehållet, även om ett steg till ett sundare leverne kan vara att byta ut innehållet men stegvis MÅSTE beteendet brytas också.

Och man KAN se på film utan att äta något!

Istället för den där tacomiddagen som många äter/ätit ikväll så fick det bli något helt annat här;(Jag har tappat det där med taco, för det finns inte en salsa eller jalapeno som är som i Mexico men jag använder gärna dess smaksättningar i min matlagning)

Så detta pysslade jag ihop lite snabbt då jag kom hem ifrån jobbet;

Spenatblad som fylldes med lite lax, tomat och fänkål. En härlig färgglad tallrik med både frukt, grönsaker, linssalsa med mango, hummus

(Och de laxfyllda spenatbladen som blev över kommer jag lägga i en omelett på söndag kväll då jag kommer hem senare än vanligt.)

 

Och imorgon, ja då har väl svensken en ännu större chans att mysa ordentligt, Mellomys!

 

Jag håller nog fast i det jag skrivit för bra länge sen,
Svensken myser sig till ohälsa!

Annonser

Kommentarer till: "Vad betyder Fredagsmys för Dig?" (2)

 1. Jag är rädd att sannolikheten att du har rätt angående fredagsmys är väldigt stor.
  Här hemma blev det dock middag framför TV:n på rödspätta och linssallad och därefter en kopp te och ett par rutor mörk choklad. Kändes som en skön avslutning efter styrketräning och promenad tidigare idag…

  Kanske dags att införa en spärr på datorer och tv-apparater som gör att de inte går att starta om man inte först varit igång och rört på sig. Logga in med pulsklockan på tv:n och datorn. Har du inte varit tillräckligt aktiv så får du vara utan!!!

  Maten du lagar ser fantastisk ut dessutom!

  • Hej Helena. Din kommentar värde såhär på lördagmorgonen.

   Ja, nog äter vi också våra middagar framför tv´n då och då =)

   Reflekterade Du över bilden i inlägget, om att internet tog slut?
   Jag tycker den är rätt bra och som Du skriver borde det finnas någon
   sorts spärr ”Stopp ut och gå eller lek”, liksom på skafferi och kyl, ”Stopp, uttråkad eller hungrig?” =)

   Tack för dina ord om min mat, jag tycker mat är så mycket mer än bukfylla
   och alla sinnen ska verkligen få ta del av måltiden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: