Vikten av Hälsan

Fick min facktidning (Kommunalarbetaren) med posten igår, är nog en av dem i landet som faktiskt läser den. (Ja min mamma har sagt att man ska göra det)

Och detta nummer var verkligen läsvärt och väckte MÅNGA tankar, ilska, uppror och vrede i mig. Vad FAN händer med Sveriges befolkning?

”Jag tror vi får flytta till Island” var min kommentar till Putte då jag läste en av debatt-ledarna (http://www.ka.se/satsa-pa-halsan-sa-vaxer-ekonomin) igår, där hade de inte dragit ned på befolkningens hälsa och välmående då det vart kris i landet utan satsat på den istället! Ja, det är på Island familjerna får bidrag för att barnen ska kunna vara delaktiga i idrottsaktiviteter utanför skolan med, och det är på Island de har världens mest hållbara fiske, och levande vatten.

agcwmbqgmouw9msnr9y4vw

Ja, På Island hade de insett innebörden av att satsa på en friskare befolkning. Och forskningsrapporten som ledaren bygger på, hade tre punkter som de styrande borde förhålla sig till där ibland denna ”Investera i folkhälsa – ett samhälles välstånd avgörs av hur invånarna mår”!

DSC07326

Fortsatte läsa tidningen och tankarna växte allt eftersom jag bläddrade, arbeten som gör ont!

”Jag tar inte värktabletter för att jag har ont utan för att jag är trött i huvudet” men MÅNGA andra inte bara de inom kommunal tar värktabletter för att KUNNA arbeta, för att INTE vara hemma, de stoppar i sig mängder av piller för att orka ta sig till jobbet, för att värken ska lätta. Ska det verkligen vara så?

NEJ!

stresshuvud

Som jag sa till en vän igår ”Man ska inte behöva ha ett jobb som skadar en, varken fysiskt eller psykiskt”, och det var innan jag läste tidningen. Men ”I dagens Sverige ska man vara glad att man har ett jobb, de som har jobb de jobbar 120% och blir sjuka, andra jobbar 0% och mår dåligt p.g.a det” som min vän svarade.

Tabletter hit, och tabletter dit, för värk i muskler och leder, för värk inuti själen, för trötthet, tabletter för att vakna till, för att INTE få ont, för att kunna ta sig upp ur sängen, gå till jobbet.

illustration_sjuktilljobb

I den bästa av världar skulle det inte behöva var såhär, att människor äter så mycket ”vanliga” värktabletter att de förgiftas, http://www.expressen.se/halsa/fler-personer-forgiftas-av-paracetamol-arligen/ och en av anledningarna är press och stress på arbetsplatserna.

Visst vi MÅSTE jobba för att få pengar, betala hyra, räkningar, handla mat, och få lite ”livskvalité” i tillvaron men det finns en fråga jag har börjat ställa mig gång på gång, dag efter dag, om jag ska vara ärlig ”Vad är det för livskvalité egentligen och ha pengar men ingen hälsa?”

tröttteckning

Att vakna upp dag efter dag, göra något som gör ont i kropp och själ, ger pengar på kontot, men vad är pengar jämfört med en god hälsa?
Det är egentligen inte bara en fråga för varje enskild person utan en fråga politikerna skulle ställa sig i samhällsfrågor också. Att spara på hälsa är som att gräva en grav väldigt smärtsamt och långsamt! 

valilivet

Eller har jag fel?

Jag vet att varken hälsosam mat eller motion är den enda lösningen på problemet, tänk vad ”enkelt” det skulle vara då men hälsosam mat och motion kan lindra skador och förhindra nya skador, både psykiskt och fysiskt.

träning

Det får hjärnan att tänka på annat, kroppen får användas på ett annat sätt, det blir en annan trötthet i kroppen, själen kan få avslappning, mat sprider dofter, den ger den näring som kroppen behöver, läka skador som läkemedel ger på insidan, för även om värken kanske lättar i axlarna, så sätter sig biverkningarna på andra ställen i kroppen.

treo

Istället för värktabletter som sköljs ned med kaffe, cola, redbull, måltidsersättare eller vad det nu kan vara, skaffa en hälsoplan och gör en rensning av skafferiet, ut med sådant som stressar kroppen inifrån, snabba kolhydrater, helfabrikat, ”skräpmat”, läsk.

stress

Fyll på med frukter, bär, grönsaker, fibrer, fisk, nötter. Ja sådant som läker det som skadats där inne!
(Så här såg det ut efter vår handling igår)

DSC07317

Och igår doftande det nog spiskummin, vitlök, paprika och tomat i många hem, från tacomiddagen, det behöver inte alls vara en sådan dålig måltid, den går att göra hur härlig som helst, om man läser på förpackningarna och hittar vinnarna med mindre tillsatser, väljer lite mer fiberrika grönsaker/bröd, (eller byter ut dem mot olika sallads/kålblad) eller så gör man en måltid med samma sorts kryddor, som jag gjorde

DSC07320Moussaka med lammfärs, och bönbiffar på en grönsaksbädd som serveras med en lins och tomatröra
Fylld med smak och nyttigheter, för Ni vet väl om att för att få i sig tomaternas nyttigheter så ska de ätas tillagade.

DSC07321

Den tomat och linsröra med vitlök jag åt till min biffar är ett sätt att få sig tomatens antioxidant, lykopen, nyttiga kolhydrater och vitlökens skyddande egenskaper.

Försök maximera dina måltider, med de bästa råvarorna, för det är Du värd!

Jag pysslade lite då jag kom hem från jobbet idag, det tog inte lång tid för med bra råvaror hemma behöver det inte ta så lång tid, och har man dessutom en liten plan om vad som ska hamna på bordet så går det än lite fortare;
DSC07322

Så när jag ändå gjorde dagens middag

DSC07323

Det blir vitlöksslungad mangold med morot, gulbeta, paprika och svamp
Till det blir det stekt biff, oliv och tomatöverbakad kungsfisk.Toppar med groddar och en broccoli och apelsinsallad.

Så fixade jag så gott som allt för morgondagens middag
DSC07324
Putte får en sallad med salami och biff som blev kvar från idag
och jag äter upp fisksoppan från i onsdags som jag fyller på med kungsfisk och lite grönsaker
till det får det bli en liten salladstallrik
Kylskåpsrens!

Både jag och Putte brinner för befolkningens hälsa, så behöver Ni extra motivation/inspiration för att bli lite piggare, friskare kolla in http://www.viktenavhalsan.com eller följ oss på Facebook http://www.facebook.com/viktenavhalsan

Så även om vi inte kan lösa de stora hälsoproblemen i samhället, och ställa Sverige på fötter igen, så kan vi åtminstone försöka inspirera Er och motivera Er att ta hand om Er lite extra där ute.

 

Annonser

Kommentarer till: "Vad är pengar jämfört med en god hälsa?" (2)

  1. Det är så viktigt med att man tar hand om sig själv. Det som din vän sa är verkligen tänkvärt. Arbetsklimatet på arbetet gör att vi arbetar alldeles för mycket men frågan är varför. Var bygger vi upp all stress ifrån. Vi borde ta det lugnare och också vara mer nöjda med att det är god enough.
    Till sist tror jag det dock också handlar om att göra det som man verkligen brinner för oss som man känner är rätt. Jag menar det är otroligt härligt att få gå till en arbetsplats där man har känslan av att man är värdefull och viktig som person också inte bara för det arbete som man gör. Vi måste få växa som personer och ta hand om hälsan för att må bra!

    • Tack för att du tar dig tid att läsa och kommentera Lotta. Det får mig att känna mig betydelsefull och att det är värt varje minut jag lägger ned på bloggen! För det är ju detta jag brinner för, som jag vill kunna leva på en dag, för även om det är mycket jobb så blir det ett betydelsefullt arbete, som Du skriver. Inte bara något som någon gör åt och för någon annan på arbetsplatser där ”good enough” inte exciterar. Du och mina andra läsare får mig att växa som person! Tack! Och, JAG tror på Dig! Kan jag inspirera dig att ta hand om dig och din son värmer det gott i hjärtegropen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: