Vikten av Hälsan

En trasig individ

Det finns något där ute som trasar sönder människan. Jag går alltid igenom nyhetsmorgons olika klipp om kvällarna för det är mycket intressant som kan tas upp i det programmet, och idag var ett sådant klipp som fångade min uppmärksamhet…

http://www.tv4.se/nyhetsmorgon/klipp/l%C3%A5ngvarig-stress-kan-ge-farlig-bukfetma-2489937

Visserligen var det ju inget nytt för mig men ändå en bekräftelse på att Fröken Loo INTE är fel ute i sina tankar och ord, för det är ju precis det där jag har skrivit så mycket om.

STRESSEN!

Hur den skadar oss som människa! Stressen på arbetet skapar fysiska skador på kroppen, och visst en arbetskraft är ju utbytbar men det finns en individ, en människa, en person där bakom som har ett liv (förhoppningsvis) utanför jobbets dörrar, som ska orkas med. Fritid, familj, vänner, en söndertrasad människa orkar INTE med det, en ond arm, en värkande rygg kan ta knäcken på en människa men det är ändå där inuti som är det värsta, den där psykiska skadan som stressen ger, då den från den fysiska skadan går inåt och äter upp en inifrån.

 

Men det är ju inte bara på jobbet det finns stress, ett kaotiskt familjeliv, kanske en arbetslöshet, avsaknad av fritidsintressen, en ensamhet. Sådant skapar också stress.


Sömnstörningar, orkeslöshet, obeskrivlig värk, nedstämdhet och allt som hör där till, och som kvinnan i klippet säger, stress skapar bukfetma. Först så är det ju så att många stressade människor äter helt fel, först inget alls, och sen kommer den där ENORMA hungern och den där chokladkakan, hamburgaren/pizzan slukas i ett nafs och sen springer man vidare! Och bara den maten skapar en stress inuti kroppen, lägg då till den yttre stressen, det är såklart att kroppen tillslut säger ifrån med bestämdhet!

Som Jenny Strömstedt säger i klippet, det är kanske dags att hälsovården får en mer Holisticsyn på människan! Hon satte verkligen ord på det, för det krävs så mycket mer än kost och motion för att må bra, det är två otroligt viktiga delar för en sund livsstil MEN man får inte glömma det inre välmåendet!

Sen att en bra kost och motion ger en piggare kropp och orkar mer, är ju en viktig del för att klara av dagens samhälle men en trasig individ ska ses inifrån ut, inte bara ge terapi, utan kanske även hjälp med mat och motion. Eller en överviktig människa MÅSTE få hjälp med ”huvudet” och inte ”bara” midjemåttet!

vanor

Det finns alldeles för många trasiga individer där ute, som skadats av dagens stressade samhälle på olika sätt, tänk på att en inflammerad axel, inte bara skapar en irriterande värk, utan värken skapar sömnstörningar som i sin tur sätter sig på alertheten, humöret, man kanske försöker bli ”pigg” av något sött och en alevdeon, och allt blir en ond cirkel.

En arbetskraft går att byta ut men den personen som finns där bakom yrkesrollen, har bara ett liv och en hälsa, och dessa ska tas om hand, inifrån och ut!

Dagligen ser jag, upplever och hör hur stressen påverkan på människor. Stress skadar vår kropp på många sätt och påverkar samtidigt vår omgivning även om De själva inte har stressen i sin kropp!

Fler intressanta klipp om stress finner Ni här;

http://www.tv4.se/nyhetsmorgon/klipp/s%C3%A5-hanterar-du-stress-och-utmattning-2488679

http://www.tv4.se/efter-tio/klipp/extra-webbs%C3%A4ndning-experternas-svar-om-stress-2485037

http://www.tv4.se/efter-tio/klipp/s%C3%A5-drabbas-hj%C3%A4rnan-av-stress-2485017

Så försök att ta hand om Er, inifrån och ut, lura inte kroppen med värktabletter och sådant som piggar upp för stunden, lyssna på den, det är svårt men det är INGEN som kommer tacka dig den dagen stressen har vunnit över dig! Tänk på alla skador, och vilken tid det tar att återhämta sig, och reparera, både det fysiska och psykiska.

(I vår dröm; På vårt läger skulle människorna få lära sig ta hand om sig, se över sitt livpussel och få verktyg för att få livshjulet att rulla i något så när jämn takt… Kost och motion men även att lära sig sätta gränser, mål och planera.  )

Ja, jag skrev ju igår att jag hade en inre syn framför mig om dagens middag,

Fiskgratäng på färserad (mixad) lax
Här kommer den, bild för bild
(och det doftar ljuvligt av den kan jag lova)

DSC06793

Skivade grönsaker och mixad lax blandat med ett ägg, champinjoner, lök och chili

DSC06794
Grönsaker i botten på formen

DSC06795

Laxfärsen utplattad
DSC06796

Resten av grönsakerna på toppen och en len och syrlig tomatsalsa som pricken över i´t
(Koka upp tomatpuré, vin, salt, peppar, buljong och ev. lite vitlök och paprikapulver om man önskar)
In i ugnen på 200 grader i ca.30 minuter, (tills laxfärsen är genomstekt och gratängen fått färg)

    DSC06797

Och det hela kommer serveras med två sorters kålsallader; Dels den vitkålssallad jag gjorde igår med paprika och chilivinäger och en fruktig(mango, apelsin och granatäpple) grön och svartkålssallad

Mat fylld med färg, doft, smak och nyttigheter, precis det våra kroppar behöver och vill ha!
Och sådan mat som jag skulle lära människor att laga för att förhindra att de fria radikalerna äter upp kroppen!

antioxidant

http://www.viktenavhalsan.com

http://www.facebook.com/viktenavhalsan

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: