Vikten av Hälsan

Om INTE befolkningen mår bra, hur ska då samhället MÅ BRA och fungera?

En liten enkel fundering såhär en torsdag.

Läste en LITEN artikel om en undersökning som gjorts på hur bra landets befolkning mår, rubriken var ungefär ”Bara RIKA har råd att vara friska”. Ska det vara så? De som hade sämst hälsa var lågutbildade kvinnor med underbetalda jobb, eller inget jobb alls. Ensamstående mammor många gånger. Störst risk att drabbas av hjärt/kärlsjukdomar.

För det är bara de RIKA som har råd att träna och handla nyttig mat!

Vilket j*vla klassamhälle vi lever i, BORDE det inte vara av landets styre att se till att de som håller landet levande, och de som sedan ska ta över och fortsätta driva landet vidare, MÅR BRA och har chans att ta hand om sin hälsa, sitt liv.

För hur ska sjukskrivna kunna driva ett land, hur ska barnen kunna inspireras att arbeta och ta över landet om de INTE får en sund start i livet?

Alla har INTE samma förutsättningar ekonomiskt men ALLA har samma rättighet att MÅ BRA!

Jag har skrivit om detta förr och fler och fler studier, undersökningar visar att klasskillnaderna blir allt mer tydlig i hur befolkningen mår MEN överviktsproblemen är nästan LIKA stora i alla klasser MEN det är alla de andra hälsoproblemen som märks så tydligt.

Ensamstående mammor, med flera jobb eller som är arbetslösa, pappor som blivit av med jobbet, barnen blir drabbade, familjerna blir drabbade, livslusten minskar, den psykiska stressen, motivationen att bry sig om sin egen hälsa, sina barns hälsa minskar och de kurrande magarna MÅSTE mättas till vilket pris som helst och har man ingen inspiration eller kunskap kring mat och till vilket pris det blir tillslut med det man ställer på bordet skapas än mer ohälsa. Trötthet, orkeslöshet, tv´n, datorn, mobilen lockar mer än promenadskorna även om man blir så MYCKET mer piggare OM man bara tar sig UT!

Detta är ett ENORMT problem, runt i landet, speciellt här i länet, Gävleborgs län, där arbetslöshet, fysisk och psykisk ohälsa går hand i hand, likt den ensamma mamman med ett barn i varje hand som är vilse i butikens vimmel, bland reklam, lockande skyltar, snabba lösningar. Ett trött huvud, begynnande huvudvärk, och två barn som har problem med magen.

Den välbärgade familjen lever i tron att pengar löser allt MEN de MÅSTE ändå göra jobbet själv, för bara för att det är pengar på kontot, resmål besöks, barnen får det nyaste nya, kläderna har dyra märken, matkassar kommer hem till dörren så MÅSTE de ändå ta hand om sin hälsa, de har möjligheten att ta hjälp på vägen genom sina pengar MEN tar de sig råd med det? Tar de av sin dyrbara karriärstid att lära sig vad Vikten Av Hälsan är?

Hur ska länet komma på fötter om vi inte når dessa människor?

Både de med den ekonomiska möjligheten men som INTE tar sig tid att börja MÅ BRA, kanske är de rädda för det, och de som ligger utanför samhället och har tappat bort sin ork och motivation på vägen.

Vi nådde en grupp inom FAS-3 förra fredagen och responsen har varit ENORM, både från handledare och verksamhetschef har det kommit mail, så jag tror vi lämnade avtryck hos dem, kanske vaknade någon av dem upp, fick sig en tankeställare för det behöver varken vara tidskrävande eller dyrt att ta små steg till att börja må lite bättre!

Alla samhällsklasser är viktiga att nå för ALLA har samma rättigheter att må bra men det är de som INTE har den egna ekonomiska möjligheten som VERKLIGEN behövs nås.

Vår dröm, som Ni kanske vet, är ett hälsoläger, återkommande, där det inspireras, vägledds, motiveras. Inom köket, träningen, psykiskt och fysiskt. Och att familjerna dessutom hittar tillbaka till varandra för vad spelar det för roll hur mycket pengar man har om man ändå INTE mår bra inombords och jag tror INTE att någon familj där man tappat varandra på vägen mår riktigt bra!

Det ”Gillas” ”Delas” ”Instagrammas” men vad spelar det för roll att mamman gillar dotterns ”Fika-incheckning” om mamman ALDRIG är närvarande på RIKTIGT?! Eller om pappan slänger in frysta matlådor i frysen så att han kan jobba över, men ändå har ”gott” samvete för att det ändå finns mat åt ungarna, i frysen, och han kan köpa Thai åt sig och frun på väg hem?

Nej ska dagens samhälle fungera och fortsätta leva, MÅSTE befolkningen MÅ BRA, och då spelar samhällsklass INGEN roll!

Vi kan inte må bra hela tiden men vi kan åtminstone försöka göra vissa saker själva för att må lite bättre sen finns det människor där ute, som oss, som vill hjälpa befolkningen att förstå Vikten Av Hälsan, för det är det som är det viktiga!

Om Vi bara kunde skulle vi leva på detta för det är så tydligt att befolkningen gräver sina egna gravar. Och så ska det INTE vara, vad blir då kvar av Sverige?

Det krävs ett kraft tag, NU!

tankar

(Ibland får jag en inre syn av mig själv, där jag står i en slags talarstol och jag ser riktigt arg ut, de som sitter framför mig är kostymgubbar, kanske har de makt, eller så är de bara ”pappersgubbar” vad vet jag, det enda jag vet är att jag är riktigt ARG, för de ord jag upprepar GÅNG på GÅNG är ungefär samma ord som jag upprepar här på bloggen ; ALLA MÄNNISKOR HAR RÄTT ATT MÅ BRA! BARNEN ÄR VÅR FRAMTID, HUR SKA DE ORKA MED ATT LEVA OM DE INTE FÅR EN SUND START I LIVET? Vissa ifrågasätter min låga och engagemang, ”Sluta bry dig om sådant du ändå inte kan påverka, det är väl upp till var och en o ta hand om sitt liv” men hur FAN ska samhället då kunna leva vidare, då kommer befolkningen rasa samman om det INTE finns människor som har samma låga som mig. Senast igår blev jag åter kallad Krigarhjärta, och ord som ”Ge INTE upp” ”En dag lyckas du leva på detta”. Så sluta bry mig, nej ALDRIG! )

DSC06337

Ja, som sagt, det var bara några enkla tankar såhär en ledig torsdag, som jag började med att få besök av dimman under min morgonpromenad, innan jag plockade fram alla härliga rotfrukter som handlats i veckan, för nu är deras tid, priserna är toppen, och variationsmöjligheterna är oändliga.

DSC06338

Se bara här;

DSC06344

Till lunch förbereddes det; Mustig Grönsaksgryta med rotfrukter, okra och de halva kikärtorna. Toppar med pocherad senapsfylld kungsflundra.

DSC06345

Till middag förbereddes det;

DSC06341

Åt Putte; Rotsaksgratäng (kålrot, palsternacka och morot) med flatrökt skinka

Åt mig;Rotsaksrösti (Rödbeta, palsternacka och morot) som jag äter med laxbiffar som fanns kvar i frysen

Serverar det med en ljummen svartkålssallad med tomat, svamp, vaxbönor

Och Imorgon blir det;

DSC06339

Ugnsrostade rotfrukter (sötpotatis, gulbeta, morot, palsternacka) som jag kommer servera till kikärtsbollar och kyckling.

Ja, det var lite av vad man göra med rotfrukter, förutom den härliga salladen jag tipsade om i tisdags.

DSC04812
Så passa på att frossa i rotfrukterna nu, de håller länge i kylen och som sagt variationerna är oändliga.

Smaker som passar extra bra med rotfrukter är; Senap, pepparrot och vitlök. Men det är bara att prova sig fram. Och dessutom så är svenska syrliga eller söta äpplen så passande med just rotfrukter, varma eller kalla, gifter de sig fint med rotfrukterna.

Och har Ni inte den lyx som vi har, att det växer massor på just ditt område, har COOP riktigt bra pris denna vecka, 15Kr/KG jämfört med andra kedjor där de tar nästan 40KR/KG för svenska, vilket är helt sjukt då träden nästan går av, av alla härligheter. Så passa på att besök närmaste COOP, så kan ni dessutom koka er egen äppelmos till bra pris.

DSC06342

Vill Ni ha fler tips, råd, hjälp, kontakta oss. Kanske är det dags för kick-off på din arbetsplats, släktträff, middag med vänner, möte på dagis/skola? Föreslå en ”Viktig och inspirerande föreläsning om Hälsa” kanske är det ett litet steg på vägen för att de i din omgivning ska vakna upp och våga satsa på att börja må bra.

(Bara tanken på att Må bra vore lockande nog)

http://www.viktenavhalsan.com

http://www.facebook.com/viktenavhalsan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: