Vikten av Hälsan

leksaksmat

Snart är sista sidan läst i boken, och jag blir mer och mer arg och irriterad över hur det fuskas där ute, ”restauranger” som man trodde lagade maten själv, de söker kockar hos arbetsförmedlingen, helst med yrkeserfarenhet, varför då? Slänga upp mat ur hinkar, och liknande, visst kanske det ska stekas lite kött och friteras, värmas men kock, det är en hantverkare i mina ögon, som skapar något från rena och fina råvaror, inte som behöver använda ”ost” med mer vatten och konsistensgivare än vad det ens är mjölk i dem, eller värma några frysta kycklingspett för att sedan ”piffa” till dem med någon färdig BBQ-sås ur flaska för att det ska se hemgjort ut.

caj-p-kit_155919896

Ledsen alltså, det må kanske krävas arbetslivserfarenhet och viss kökskunskap men KOCK, det vette tusan. En kock, som legendaren, Tore Wretman, lagar som sagt maten själv, den vet vad han lägger på tallriken, ursprunget, innehållet, miljötänk, köksekonomi. Kommer det en allergi så svarar kocken med säker röst, ”Ja” eller ”Nej” på frågan om innehåll.

frågetecken

Kan de göra det idag? Det ska läsas på den ena burken, hinken, flaskan efter den andra för att få reda på just den allergenen. Ingrediensers, ingredienser inom parentes, listorna görs långa. Så lätt att missa, och ett felsteg till kunden som kan gå riktigt ILLA!

Vad är det som står på dessa flaskor, brukar, hinkar, kartonger? Jag fastnade rätt snabbt på alla grillsåser, salsor, dipper, och liknande röror, att ”Fruktos/Glukossirap” var en stående ingrediens. Helst tillsammans med vatten och socker. Och var det något som hade eller skulle friteras, så var det genomgående PALMOLJA! Så billigt som möjligt!

kemikock

Industrin leker med våra kroppar, och alla dessa omedvetna människor där ute, stoppar det i sina vagnar i butiken, beställer mat på krogen, och får samma hemska mat där med. Omedveten om vad som döljer sig där i. Fruktos/Glukossirap och vatten, UTFYLLNADSMEDEL! Sött ökar smaken, vatten späder ut så volymen ökar, och den tänkta ingrediensen kan hamna lite längre ned på listan. Till priset av konsumentens hälsa.

Fettlagrande på levern, hyperaktivitet, utslag, trötthet, irritation, ja, livsstilssjukdomarna blir inte bättre med detta fusk heller!

Smakförstärkaren E621, som varit omdiskuterad och SVART LISTAD fanns i både det ena och andra, tummar på kvalitén, med risk för sjuka konsumenter! De tar sig friheten att lura oss. Och frågan är ju, vet de som beställer in dessa varor till köken, lagren vad som står på, och vad det gör med gästernas hälsa?

Bamse

Kanske borde de svarta biblarna skickas ut till varje kök, privat som offentligt, där mat lagas och säljs!

DSC06234

Mina finns för utlåning, alla som någon gång handlar MAT, bör läsa dessa, för deras egen skull, för deras egen hälsa. ”Det man inte vet tar man inte skada av” är det många som tänker nu, MEN det är ju det DU GÖR! Industrimaten gör oss sjuka! Den gör duktiga kockar arbetslösa, bagare som tappar gnistan att baka sina egna bullar då det finns att köpa frysta degklumpar, kallskänkor som inte behöver serva gästerna med fina grönsaker och kalla röror. Allt finns ju på HINK! Priset, Pengar, hela tiden.

Tänk om alla kommuner gör som Norrköping, utbildar ALLA som arbetar i offentliga kök inom matlagning, miljö, hälsa och ekonomi. Då ALL mat ska lagas från grunden! FANTASTISKT!

god-hälsa-börjar-med-naturlig-mat

I boken kan man läsa om olika kedjors innehållsförteckningar på vissa saker, Kanelbullar är ju något man kan köpa på de flesta ställen, ett av ställena hade 8 ingredienser i sin bulle, precis de man har hemma MEN sen de andra, de flesta s.k Bake-Off hade mellan 18 upp till 28 ingredienser i sina! Nej, det var då inget av det jag hade hemma i mitt skafferi!

okq8

Vart tog matlagningsglädjen, dofterna, de riktiga smakerna vägen? Hur ska människorna kunna lära sig laga mat då maskinerna gör det åt oss? Snabbt, Snabbt, Snabbt!

stress

Ja, det kanske är så, folk stressar i sig den s.k ”maten” idag för att den inte smakar något, den uppfyller inte deras njutningsbehov och lockelserna att försöka uppfylla och dämpa hungern, fortsätter hela dagen.

azor

För vad jag vet så är E-nummer, konsistensgivare, stabiliseringsmedel, Fruktos/Glukossirap, Vatten fritt från näring. Släng på lite härdade palmoljor, ett gäng matskedar salt och några dl socker så är dagsdosen hemma, av vad då? Inte då näring iallafall men en hel del energi.

salt

Annat var det vad min vän, fick i en låda idag med. Jag fick rotfrukts och sojabönsgryta med rostade surdegskrutonger över i lördags, packade ned det i en låda istället för att jag ska behöva äta det hela veckan när Putte är borta.

DSC06230

Meet Free Monday som det är. Rödvin, vitlök, örter i från min låda, rotfrukter ifrån Ockelbo. Sallad med lättkokta höstprimörer.

Fröken Loo VS industrimaten

En vän var förbi och gjorde mig sugen på rostade rotfrukter, då hon undrade vad hon skulle göra med persiljerot och gulbetor som hon handlat och ville prova idag.

Så detta blev det för mig;

DSC06235

Sojabönsfylld paprika med rostade rotfrukter och en romansallad med avokado, lite Hemgurka-pickel från helgen, vaxbönor och lite kokt ägg (för proteinets skull…)

Och jag han inte mer än tänka den tanken så kom nästa sms från en annan vän, då ville hon ha förslag på soppor, självklart så blev jag ju genast sugen på fisksoppa med saffran, vitt vin, vitlök och tomat.

313962_383312608401508_21653202_n

Att lära sig Vikten Av Hälsan, tar tid, inget man ska stressa sig igenom, och en stor del av resan tillbringas i KÖKET!

http://www.viktenavhalsan.com

http://www.facebook.com/viktenavhalsan

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: