Vikten av Hälsan

Visst har du tid, annars får du banne mig ta av ditt soffsittar-konto och lägga på det viktigaste av allt, Din hälsa.

klockan

Den där hör man ju dagligen, jag har inte tid. ALLA har vi lika mycket tid, det finns ingen som har 28 timmar eller 20 timmar på ett dygn, livet är kanske orättvist men på vissa plan är det VÄLDIGT rättvist, vi ska alla dö och vi alla har precis lika mycket tid om dagarna.

Sen dör vi alla i olika åldrar vilket är otroligt orättvist men det hör kanske inte till detta inlägg, eller ja, lägger du din tid i en hög tillsammans med dig själv i soffan med en öl och en påse chips ja då påverkar du din livslängd helt själv och gör så att du får mindre tid med dina nära och kära på så sätt men tycker du att det är värt det så är det ju upp till dig men innerst inne så vill Du nog INTE dö före Dina barn, Eller hur?

soffpotatis438

Vad är det som är så spännande där på tv´n? Eller är det så att du MÅSTE klara alla banor i CandyChruch innan du ska sova, eller vad det nu är alla spelar på sina mobiler? Skaffa dig mobil-Förbud i en timme om dagen och spendera den på någon aktivitet istället. Sedan tar du kanske 30-45 minuter av ditt tv-tittande till att LAGA mat istället för att värma något, eller laga något halvhjärtat, så har du genast vunnit några extra dagar i ditt liv.

matobarn

Var inte så länge sedan jag bloggade i ämnet men tydligen kan man inte påminna folk för många gånger hur man MÅSTE prioritera sin egen hälsa först för att orka med resten av livet! Vissa kan inte komma hemifrån p.g.a olika familjeorsaker men dessa personer MÅSTE i alla fall få sin dos av aktivitet för att orka med, för att koppla ifrån det som är och för att hämta in ny energi. Småbarns föräldrar, personer med särskilda behov, eller helt enkelt sådana som inte vågar leta sig ut och träna med andra.

Det är lika viktigt för ALLA att få använda sin kropp, är man helt slut efter jobbet och soffan lockar, är det inte bättre då att försöka ta sig iväg innan soffan, en promenad, ett lättare gympass, för hur mår du inombords efter en stressad dag? Irriterad till max kan jag tänka mig, kanske ätit dåligt, en energi fylld lunch men ingen näring. Fyll på med att bra näringstätt mellanmål och iväg, du kommer uppleva en helt annan känsla efteråt! För Du har TID, prioritera så Du får den tiden, det kanske är den viktigaste omprioriteringen i livet.

Putte sa något idag, har man INTE tid att laga egen mat, har då ens tid att äta?

stress

Nej, kändes som ett självklart svar på den frågan, många stressar i sig NÅGOT, för att man SKA. Men vad är det där NÅGOT för något i egentligen?

köttbullar

Veckans reklamhög väckte en del känslor, såg kilopriset på frysta färdiga köttbullar, 55:-/KG citygross sålde butiksmald svensk köttfärs för 49:-/KG. Ägg, Ströbröd, Vatten, Lök, Salt och Peppar har väl de flesta hemma. För socker, extra djurfett (som de friterats i), dextros, jästextrakt, förtjockningsmedel och liknande behöver Du inte handla hem för att få en rejäl laddning EGNA köttbullar i frysen, till ett så mycket billigare än pris än vad FELIX kan erbjuda. Blanda, rulla och stek i långpanna i ugnen, sköter sig själv.

DSC06224

Eller ta något så enkelt som wook, allt sköter sig själv i pannan, har du inte ens TID till det, då vet inte jag, det finns frysta wookgrönsaker att köpa men att hacka själv av vad som erbjuds, allt går ned i en wook. Lätt att förbereda och lätt att laga, lätt att variera.

DSC06217

Men har Du inte tid att ge Dina barn och dig själv en doftande och smakfull måltid så, får du nog ändå avsätta en hel del tid i väntrummet på Hälsocentralen till slut. Kanske låter drastiskt men det är tyvärr en bitter sanning och här omkring i denna stad är den riktigt påtaglig, folk ser inte på det slutgiltiga priset på sin livsstil.

pillerburk

De lever i nuet och låter problemen komma, och suckar sedan högt då mediciner ska hämtas ut, strul med försäkringskassor och liknande men så många av dagens problem, är rena livsstilsproblem som de påverkar helt själva och sedan föröver på barnen!

Alla har INTE ekonomin, det vet Vi mycket väl, men att förändra sin kost, kostar INGENTING mer än lite tid, övning och kanske en del råd och stöd på vägen, som jag tycker de riktigt utsatta familjerna kan få bidrag för, jag skulle mer än gärna ställa upp men att jobba gratis fungerar inte i dagens samhälle hur gärna jag och Putte än vill. Träning behöver inte heller kosta, det viktigaste är ju att man använder kroppen till det den är skapat till att göra, röra på sig!

Men det är lika stora problem i andra familjer, där karriären betyder mycket, stressen ligger nära och ALLT går i en rasande fart.

Människor glömmer, det är nu slutet av augusti och semesterlivet har gjort sig påmint i byxlinningarna, gymmen börjar bli överfulla och träningstips, dieter regnar från tidningarna men snart är allt glömt och höstmyset faller in i veckoplaneringen. Så det krävs hela tiden att Vi påminner folk, att inte GLÖMMA bort sin egen hälsa, och prioritera den första hand, före sofflock och värmande ostmackor.

klokaord

Det märks ju hos vissa att de vill ha hjälp men det får INTE kosta och det får absolut INTE ta tid. Men ledsen, Vikten Av Hälsan, tar tid att förstå, det är något som är näst intill en livslång skola men det är de små förändringarna på resan som ger hållbara resultat.

Jag vägleder Er gärna runt i butiken, får er att byta vagnsspår, och hitta de små guldkornen som passar in i just Er matreportoar. Se inte bara på prislappen, Ni vinner så mycket på att ta tillvara på säsongens frukter, grönsaker, handla råvaror som du tillagar själv. Alla har inte möjligheten men det som går, värna om de lokala och det som finns i vårt land. Det betar mängder med djur här, välj svenskt, låt grönsakerna ha åkt så kort bit som möjligt. Du behöver inte ha gurka i kylen i januari eller äta jordgubbar i februari. De svenska rotfrukterna brukar vara prisvärda nästan hela året och mer näringstäta livsmedel hittar du nästan inte.

DSC06220

Varför köpa färdig potatisgratäng för 30:-/KG?

potgrafär

Då potatisen går på 7:-/KG, lök, vitlök, salt, peppar, mjölk,grädde/c-friache har du nog hemma. Du har en ugn, en skärbräda, en skalare och en kniv, använd det. Och under den timme gratängen står i ugnen, kan du förbereda en god sallad, koka lite grönsaker och sedan hinner du även duscha eller mysa med ungarna.

Så TID det har du, både till träning och matlagning!

strypaklockan

Jag vet flerbarns familjer som både tränar, umgås med vänner, lagar egen mat, jobbar och SER PÅ TV! Och de har också 24 timmar på ett dygn precis som Du!

Affärerna rear ut årets modeller av löpar/walkingskor nu, passa på att möt höstens friska krispiga luft med nya skor, från promenad, till lunk, till jogg till löpsteg kan åtminstone de flesta göra. Sätt ungen på cykeln och lek jaga runt kvarteret. Nytta och nöje.

promenad

Och håll sedan i hela vintern med raska promenader om Du INTE vågar löpa, sen när våren kommer ökar du takten och vips sitter löpsteget där igen så kan Du följa med Mig och Putte till Stockholm i Augusti och delta i Midnattsloppet.

Och börjar Du träna, inser Du snart att den kost du kanske äter inte riktigt är anpassad för träning. Det ena ger det andra och vips så har du lagt några bra grundstenar för att skapa en ny livsstil.

DSC06233

Vi passade på att köpa oss nya skor idag, jag går ju minst åtta km om dagen så att gå runt i nötta skor skadar bara och gör det jobbigt. Och eftersom jag löper i samma skor behöver jag byta varje säsong. Se till att få skor efter Dina fötter inte efter grannens, det är så värt det.

Lika mycket värt som att se till att tallriken är full av färg, denna färgprakt stod på vårt lunchbord idag då vi fick agera vägkrog då mamma o pappa kom förbi på väg från Stockholm.

DSC06228

Rimmad havskatt med gul squash och tomat
Örtmarinerad kyckling
Lätt kokt citronstänkt skördegrönt (äpple,polkabetor, vaxbönor, brytbönor, lila bönor, bondbönor, broccoli, blomkål)
Potatissallad med örter och fetaost
Blandade gröna blad
Gurkor (västerås,vit salladsgurka, ”vanlig”)
Fröken Loo´s syrliga pepparrots pickel med Hemgurka och äpple
Avokado och sojabönsalsa
Sen blev det även älgkorv från Diléns saluhall

Sen hoppade jag upp på stegen och plockade sex kilo äpplen åt mamma då vi ändå väntade på att maten skulle bli klar.

DSC06231

Det var ju lite skrattretande då jag sedan såg denna skylt på en affär på stan.

IMAG0260

Vad tycker Ni om tomatskylten? Döm om min förvåning då människor plockade av de holländska!

IMAG0255

Jag hoppas Vi kan lyckas fånga upp några, på vår resa som hälsoinspiratörer, att några är villiga att börja Må bra och låta oss vägleda dem på vägen.

Vi vet att det går, att varje satsad krona, varje omprioritering till ett friskare och piggare liv är väl satsad.

För visst vill Du också ha mer tid i livet?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: