Vikten av Hälsan

Handla Mat(tematiskt)

Ja än en gång kom en spydig kommentar, om hur trist det var att äta nyttigt. Personen i fråga nämnde enformigt i meningen.

Visst använder jag samma grönsaker i min matlagning, luncher, middagar men variationsmöjligheten är ju enorm.

DSC05888

Hur enformigt äter inte en ”vanlig” Svensson egentligen, hur många rätter har de på sin matsedel? Hur mycket fisk innehåller den, och hur mycket grönt?

pulver

Många gnäller på att mat är dyrt, det beror ju på HUR man handlar, och HUR man tillagar det, eller om man ens tillagar det, man kanske bara värmer DET! Och då kan det bli riktigt dyrt.

IMAG0197

Det finns så många där ute som skulle få en billigare matkasse om De lärde sig handla, tillaga det som hamnar i korgen, ta tillvara på rester och använda MER grönsaker, och kanske se köttet som tillbehör, för det finns så mycket bra proteinkällor som inte just är kött.

 bonde

Och BRA kött kostar, det KOSTAR att föda upp djur på ett hållbart sätt med alla kontroller och tyvärr så har inte våra svenska bönder det så lätt och konkurrensen är enorm från länder där kontroller på bondgårdar/transporter/foderkvalité inte är stora, och importen av kött är stor från dessa länder vilket leder till en billigare prislapp, men till vilket pris för människan?

findus

Så se över hur du HANDLAR; är det råvaror eller är det mest hel och halvfabrikat? Kan du byta ut mot råvaror och tillaga det samma? Kanske handlar du råvaror men SLÄNGER en hel del av det, för att Du inte vet hur du ska ta tillvara på dem, ja då är det såklart att det blir DYRT.

Om Du har grönsaker hemma, har du all möjlighet att laga snabb och nyttig mat med oändliga variations möjligheter, trots att det är ”samma” grönsaker. Underskatta inte konserver eller frysta grönsaker heller.

 DSC06028

Tonfiskfylld paprika på en bädd av blomkål, lök, morot och tomat.

Linssallad med avokado och sockerärtor.

Fick bli gårdagens middag

Här ovan har jag använt tonfisk från burk, med färska grönsaker.

Och att slänga mat, är något jag inte gör, utan rester förvandlas till nya rätter, från gårdagens inspirerande sommarlunch tog jag reda på resterna till kvällens middag;

DSC06029

En grönsaksgryta med både färska, frysta och konserverade grönsaker, sedan läggs långan i så den värms upp. Jag toppar grytan med den gröna ärtpurén. Och till det hela äter jag en salladstallrik med de primörer som blev över.

Så innan Ni säger att det är tråkigt, enformigt och dyrt att äta nyttigt

Kanske Ni ska se över vad som egentligen hamnar i Din korg och på din tallrik

För det kroppen behöver i form av näring och energi, kan man få till riktigt bra pris

OM man lär sig ta hand om råvarorna och bryter den vanliga vägen i butiken

Och LÄR sig att använda det kök som faktiskt ingår i varje svensks bostad!

matobarn

Och Jag lär dig gärna, både att handla, tillaga och komponera bra måltider!

http://www.viktenavhalsan.com

https://halsoatiin.wordpress.com

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: