Vikten av Hälsan

magbakterie

Jag har ju avlagt två inlägg om vem som bär ansvaret för den dåliga folkhälsan, vad som hamnar i korgen, på tallriken, i kroppen, vad som lägger grunden för ett barns uppväxt… Att det är den enskilde individens egna ansvar, det är varken GB-Gubben eller Coca-Cola tomten som matar dig, det är Du som handlar!

Bild

Men, vem har ansvaret över vad som hamnar inom vårt lands gränser, och sedan läggs ut i butiker och restauranger för att vi ska kunna handla. Där är det människor lite högre upp i vår ”ledningsgrad” som har fingrar med i spelet MEN vi som konsumenter MÅSTE vakna till och KRÄVA vår RÄTTIGHET att få bra råvaror att laga mat av. Smittfri mat med rätt innehåll, god kvalitet som gynnar både hälsa, miljö och i det långa loppet, plånboken.

Bild

Det kommer in frysta och färska bär i landet, som man VET är vattnade med avloppsvatten som i sin tur bär smitta. Ändå tar man in dessa i landet? Kan inte jordgubbar, blåbär och hallon få vara svenska och säsongsbetonade då, varför äta smaklösa ”risk” jordgubbar i Februari? Visst kan våra bär också bära på smittor men inte i samma grad som dessa. Hepatit är något man tidigare förknippade med utlandsresor, nu bör man ta twinrix för att kunna dricka smoothies utan att koka bären först.

Bild

Våra svenska bönder är bland de bästa i VÄRLDEN på att INTE ge sina friska djur antibiotika i förebyggande syfte, med fodret. Det vet politikerna om, ÄNDÅ tillåter de import från länder där det är mer antibiotika än ensilage i djurens mat, och vart hamnar antibiotikan sedan? Jo i våra kroppar, jag vill inte ha antibiotika i mig i onödan, vill Du?

Bild

Och det som skrämmer, även fast djuren får antibiotika, så blir de ju bevisligen sjuka ändå eftersom larmen om smittat kött kommer gång på gång, ÄNDÅ händer det ingenting. Vår lantbruksminister Eskil, vill skärpa reglerna men när får man gehör?

Visst kan våra djurtransporter inom landet bli bättre men det finns länder där det sker under hemska förhållanden, och det är länder som Sveriges är storimportörer ifrån.

Bild

http://www.friatider.se/snart-forbjudet-odla-sin-egen-mat#.UZXcDpqkMog.facebook

Det har varit stort möte i EU om den framtida maten, hur kontroller ska göras, tyvärr dras gränsen hårt åt på vissa håll medans det släpps på andra, kanske viktigare saker. Men det ligger som ett förslag om att det ska bli förbjudet att odla hemma, själv, sätta frön, dela plantor med grannen, få jordgubbssticklingar från mostrar, sätta äppelkärnor med barnen, utan att EU godkänt just det fröet. Ska det dras hårt där? Vart går gränsen, det är svårt att säga men någon måtta får det vara.

Bild

Ska Vi som konsumenter få tillbaka tilliten för handlarna, importörerna för grönsaker och liknande? Många väljer ju själv att så nu p.g.a. dess dåliga kontroller, många vill odla för att få så närodlat som möjligt. Ska inte jag och mamma få dela jordgubbar något mer nu? Ska mina syskonbarn inte få mina avokadokärnor längre för att åter igen försöka få ett avokadoträd medans det är helt okej att föra in bär i landet som är vattnat med avloppsvatten och sälja sjuka djur?

Det kanske ska börjas stort, visserligen har vi ju alla varit ett ”frö” en gång men denna gång kanske det ska ske från ett annat håll i livskedjan. De som sätter dessa ”frön” till världen för försäljning till stor skala, hur de ska skötas, skövlas, slaktas, transporteras, förpackas, säljas.

Bild

Inte om lilla Sonja på fem år vill så sina egna bebistomater, det ska EU rent ut sagt skita i, för hon äter dem, hon säljer dem inte till halva världen, även om hon en dag säkert blir en väldigt bestämd ledarkvinna. Eller om Agnes på åtta år vill veta hur lång tid det tar för ett avokadoträd att bli till, så kommer hon aldrig sälja en avokado till någon.

eceh

Det ska finnas lagar och regler som skyddar oss från smittad mat, från dåliga råvaror, bristande innehållsförteckningar. Regler som skyddar våra djur från att behandlas illa, från födsel till slakt. Hur våra hav och sjöar ska behållas levande, liksom hur jorden som det odlas på ska brukas men att börja peta i intresset för egen odling, är väl ändå kasta lite av EU-pengarna i sjön? Eller har jag fel?

f2301624782311e2954322000a9f134e_7

Vi konsumenter har rättigheter att få veta vad vi får i oss för mat, vart den kommer ifrån, men det är ändå Du själv, som bär ansvaret om vad som hamnar i din korg och på din tallrik i slutänden.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: