Vikten av Hälsan

Glass Vs Glass

soptunna

Det var en hemsk syn i soprummet denna dag, hela grönsaker och frukter slängda i komposttunnan, helt förstörda. Säkert inte bara i något hushåll på detta område som det händer.

sopmonster

Och ja, då är det väl inte konstigt att det blir dyrt om man nu köper och slänger mat.

Vet man inte hur det ska användas? Leta information, vet inte butiken, vilket så ofta sker, de vet inte alls vad som säljs och hur det ska användas. Frågar man efter något, så ser de ut som frågetecken, i kassan kan man ju få betala för både det ena och andra.

läsapåförp

Man ska vara nyfiken, vilja prova nya saker och göra det men man får inte en bättre hälsa genom att ha grönsakerna i kylen, de måste tillagas och ätas också för att kroppen ska tillgodose sig näringsämnena där i. Är det inte så?

Här hemma slängs inga grönsaker eller frukter, börjar de bli dåliga, tillagas de, och så håller de någon dag till. Skrumpna grönsaker blir en gryta eller soppa. Underskatta ALDRIG en ratatouille heller, de kan smaksättas på många sätt och basen paprika, tomat och lök, kan utökas med såklart squash och aubergine, sen släng i det du önskar, lite rotfrukter, en skvätt vin, ett syrligt äpple mot slutet.

DSC05493

Här vankas det ratatouille imorgon, då vi får lunchbesök, med saffransdoft och mandel, där i kommer det puttra vittling. Till det kommer det serveras lite olika grönsaker, bl.a. vitkål med gräslök och äpple, romansallad med rödlök och granatäpple. Lite annat görs klart under morgondagen.

För denna dag har det pysslats för fullt med vårpyssel, inne och ute. Fönsterputs och gardinbyte, städning och la ner en hel del tid på dagens premiär vid grillen. Som blev så lyckat efter Puttes fotbollsmatch;

Detta hamnade på vår glöd;

DSC05501

Majskolvar

Broccoli

Bananscharlottenlök

Paprika

Tomat

Aubergine

Svamp

Rostade tunna skivor av champinjoner och squash i ugnen tillsammans med finstrimlad fänkål

DSC05506

En rostad paprikapuré blev såsen

DSC05500

Wasabiruccola med avokado, granatäpple, sockerärtor och syrligt äpple

DSC05502

Dijonsenapsmarinerad lax blev tillbehör för mig

och kaffemarinerad luffarstek som tillbehör till Putte

 

Kvällens mat blev;

DSC05510

Bönburgare i romansalladsblad

Rester av paprikaröran

Rostade rotfrukter

Sallad med groddar, rädisor, passionsfrukt, morot och rostade frön

 

Oj vad mat det blev i detta inlägg, kanske lyckas jag få någon att INTE slänga maten de har i kylen och våga ta in några nya grönsaker i köket.

DSC05508

Och Ni, släng inte bruna bananer, imorgon väntas det bananglass med jordgubbsrippel och granatäpple. Kiwi och kumquats då vi får besök av hela min familj på förmiddagen innan vårt lunchbesök kommer.

DSC05509

Frysta bruna bananer som kommer mixas, sedan ringlar jag i varm jordgubbssås (värm upp era frysta bär, nu när det både finns risk för hepatit A och magsjukevirus i våra frysta importerade bär). Till de får de plocka mer frukt och rostad kokos till.

Min glass, alltså granatäpplet, bananerna, kiwin och kumqautsen gick på 25 kr… Jordgubbarna fanns hemma! Dyrt? Nej!

glassbytta

Vad kostar en bytta glass i butiken, och vad gör dess ingredienser med kroppen? Inte tillför de samma näring som denna glass kommer göra. Sen om den går hem, det vet jag inte men som sagt, inspiration från Fröken Loo´s kök.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: