Vikten av Hälsan

stillafet

“The food you eat can be either the safest and most powerful form of medicine or the slowest form of poison.” Dr. Ann Wigmore

trötthjärta

Detta citat såg jag i söndags på en blogg och det är så sant, det Du väljer att lägga i korgen i butiken, hamnar på din tallrik och sedan i din kropp. Det påverkar så mycket mer än vad Du egentligen tror.

Mat ska inte bara vara bukfylla och ge energi, det ska ge näring, smak, doft, glädje. Lärdom. Färgupplevelser.

DSC05356

Lär dig uppskatta bra råvaror, matens värde för en god hälsa. Vad som sker i kroppen med vad Du stoppar i munnen. Lär dig lyssna på kroppen, och lär dig vara rädd om den genom att lära Dig laga mat av värde för den.

snabba

Kanske gör Du det redan, eller har Du just tagit beslutet att det är Nu eller Aldrig som det gäller innan det är försent. Biggest Loser igår väckte en del känslor, där på slutet när kostexperten ”lekte” präst, och bad deltagarna ta farväl av deras närmaste, för det var så det kunde bli om de INTE började lära sig vad hälsosam mat är, och hur man går till väga för att skapa en god livsstil.

Tänk, det du stoppar i munnen kan leda dig till en för tidig död, eller så hjälper maten dig att reparera skador som uppkommit, eller skapar ett immunförsvar som skyddar dig mot hotande förkylningar.

stress

Mag/hudproblem kan komma av vad du stoppar i dig, dina leder kan bli stela genom att du äter sådant som höjer inflammationsnivåerna i kroppen, huvudvärk, trötthet, det finns många åkommor som din kost kan ha orsakat. Och genom att börja äta bättre kommer ju orken, och då kommer lusten att börja röra på sig, eller om man börjar i andra änden, börjar röra på sig så kommer oftast intresset för kosten, för träna med fel energi, ger inte de resultat som önskas.

DSC05453

Jag ser alltid till att maten jag lagar, doftar, smakar och ger kroppen näring från alla näringsämnen, vitaminer, antioxidanter. Det ska vara färger. För Vi äter med ögonen. Ser maten ut som bilderna lovar då Du köper de färdiga rätterna?

frdigmat_141358209

Grå mat, är tråkig mat, och oftast väldigt fattig på vitaminer och antioxidanter. Och fel balanserad mellan de andra näringsämnena.

DSC05372

Tänk om alla kunde ha sådana här färgexplosioner hemma i kylskåpet, för det har Vi just nu, efter min lilla lediga dag, idag, så har jag sett till att fylla på med mina sallader, som är perfekta att ta fram, då man kommer hem, kombinera ihop dem, lägga till något protein, tonfisk, omelett, lax, tofu, eller kyckling till Putte, bönsalsor, avokado, ägg. Ja kanske slänga in frysta wookgrönsaker i ugnen tillsammans med några skivor kall rökt lax och knäcka i ett ägg.

 Så detta har detta har spridit dofter i mitt kök denna dag;

DSC05482

Gröna blad med vitlöksfrästa morötter, paprika och rödlök

Romansallad med senapsslungad kålrot, morot, äpple och broccoli

Till lunch idag blev det;

Från handling till färdig rätt

Sesampanerad Kolja citronrostad svamp och babyplommon tomat, vitlöksstekt squash och aubergine samt en sallad med bondbönor, kronärtskocka och soltorkad tomat. Toppade med groddar, samt räkor till Putte och avokado till mig.

DSC05486 DSC05489 DSC05490 DSC05491

Visst känner Ni dofterna, ser färgerna och kanske smaken hamnar på tungan?

Ja, det blev en del grönsaker kvar från denna lunch så, de åkte in i kylen.

Och eftersom Putte har namnsdag idag, så fick han ett litet extra gott mellis;

DSC05483 DSC05484 DSC05485
Proteinugnspannkaka med havre, äpple, kanel och hasselnötter. Serverad med kesella och kanel.

Mat man mår bra av, som smakar gott, enkel att laga.

DSC05487

Tomat, i den smakrikaste form, soltorkad, ekologisk, gott för kropp och själ.

För har man ändå skärbrädan och kniven framme, varför då bara skära gurka och tomat? Gör ordentligt med mat på en gång. Jag har mat fram tills fredag förberedd och till och med klar i kylen. Inga onödigt sura miner på grund av hungrig mage eller bråk om vad som ska lagas och ätas. Planering återigen är A och O, för kökspyssel, det mår både Du och din plånbok bra av.

barnkock

Involvera barnen, så att de lär sig vad mat verkligen är. Läs detta inlägg om skolmaten, jag kan inte med beskriva det bättre själv om vad som skulle göras bättre…

http://fabfamily.se/24-punkter-som-bor-forbattras-inom-skolmaten/

För barnen är vår framtid, och deras smaklökar ska inte förstöras, det är nog så många där ute som inte uppskattar en äkta smak idag, och det skrämmer mig riktigt mycket. Vart är vi på väg?

matfusket

Läs mer här;

http://www.sydsvenskan.se/sverige/e-amnen-ersatts-med-jast/

Visst glutamaten kanske börjar fasas ut, i form av E621 men vad ersätts det med då? Jo jästextrakt, som är minst lika farligt. Varför tillsätts det? Jo för att spara på den egentliga råvaran, och pressa med kostnaden. Men till vilket pris? Det är Vi, Konsumenternas hälsa som sätts på spel men genom att bli mer medveten och köpa rena råvaror och laga maten själv, kommer man undan mycket av detta fusk MEN då du lämnar Ditt barn på skolan, har du INGEN aning om vad som hamnar i ditt barns kropp.

Så se till att servera färgrik, doftande och vällagad, näringsfylld mat hemma, så har du gjort något för att ge Ditt barn en bra start i livet!

Och låter Bamse med vänner avsluta detta inlägg med väldigt kloka ord;

Bamse

Kom ihåg att det är Vikten Av Hälsan som är det viktiga

http://www.viktenavhalsan.com

http://www.facebook.com/viktenavhalsan

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: