Vikten av Hälsan

img_0866

LooSers, ja kanske klingar det illa, missvisande eller så är det sådär klockrent som vissa tycker. Många tyckte att vi skulle slå samman våra namn till vårt företagsnamn men det kändes inte rätt, att gå in i det egna företagandet som ”förlorare” men ser man det från andra sidan, Biggest Losers så hade det kunnat fungera men vi är ju ingen snabb viktminskningskur eller diet, för vi tycker det låter som om  bortser från förlorare så känns LooSers som ett snabbt sätt att gå ned i vikt men det är inte det vi står för.

05s07-bl4-40

Så är det ju premiär ikväll av Biggest Losers , som i år verkar gå ut på att gå ned i vikt för att hitta kärleken, reklamen har fått mycket uppmärksamhet och den har väckt mycket känslor. Även hos mig. För det är INSIDAN som räknas, om det så är hälsan eller själsligt så är det insidan som ska komma först. Utsidan kommer sen. Den inre hälsan, den inre skönheten. Det har ingenting med vad vågen visar att göra sen att man känner sig väldigt obekväm/osäker om man är överviktig, att man blir mer säker och bekväm då man går ned i vikt, det kan jag skriva under på.

Men det dåliga självförtroende jag hade när jag vägde 90 KG försvann ju inte med dem men att ORKA sträcka på ryggen, och gå rakt, med mindre kilon, gjorde att man såg mer säker ut. Att tappa kilon, just den mängd som de i programmet gör, kräver mental träning med, för att förstå vad som händer. Tyvärr så är det ju så att många stänger in sig själv, p.g.a. sin vikt/utseende och därav inte har en chans att möta kärleken för den sakens skull. Men som sagt, reklamen upprör, och reklam ska väcka känslor, skapa diskussion och den diskussion som reklamen för detta program skapat är av viktigt slag.

http://www.tv4.se/nyhetsmorgon/klipp/helene-deltog-i-biggest-loser-v%C3%A4ger-nu-40-kilo-mindre-2323167

mårten

Ett klipp från nyhetsmorgon idag, om premiären och förra årets deltagare. Mårten är en fantastisk människa och lägger sin åsikt i reklamdebatten. Programmet i sig, kommer jag följa, varje deltagares framgång, historia, hopp och tro. Tyvärr lyckas inte alla efter programmet, de hamnar i samma vanor igen. De saknar stödet utanför programmet, stöd från de närmaste, kanske lever de samma liv fortfarande som deltagaren hade innan.

Alla är värd kärlek som Mårten sa i inslaget, alla är värda att må bra! Inifrån och ut!

klokaord2

Och plånboken ska inte behöva styra över hälsan.

klokaord

Att välja bort motion, att lära sig laga mat som kroppen behöver, kan stå en dyrt i slutänden. Sjukvård kostar pengar, för dig själv och för samhället. Och jag tror inte en enda förälder vill se sina barn skapa en ond cirkel, i form av stilla sittande och osund mat men har de den livsstilen själv, förs den över på barnet, vare sig föräldern vill eller inte. Bryt ovanorna i tid, tillsammans. Det finns hjälp att få, för att hitta motivation, inspiration och vägledning.

För Ni vet väl, att om du har en stilla sittande fyra åring hemma, som gärna sitter framför tv´n och datorn, ja då är risken otroligt stor att barnet fortsätter sitt stillasittande liv resten av livet. Det är ingenting att sträva efter, lika lite som att ge sina barn mat som har brist på näring men fylld av energi, det är ju som sagt så att, det du ger ditt barn innan nio årsålder, accepteras som gott resten av livet.

a3b2d63b3c

Vad ger du Ditt barn, och vad gör Du och Ditt barn på fritiden?

Tyvärr så är det allt färre som idrottar på fritiden, det kom nya siffror för Gävleborgs Län idag, och det sjunker ständigt trots stora satsningar från kommunen. Hur satsas det? Motiveras det till spontan idrott och rörelse eller är det anordnade i lag och på fasta tider? Har alla familjer råd med att låta sina barn idrotta?

Det finns ju statistik på att barn och unga får bättre skolresultat då de rör på sig, koncentrationen blir bättre, ja det är ju som för vuxna, hälsan blir bättre. Immunförsvar. Fysiskt och psykiskt. Såg att Friskis och Svettis skulle satsa extra på barns rörelse under en två års period, jag hoppas att det inte ska ha någon inverkan på familjernas inkomst och ekonomi utan att ALLA barn och unga får tillgång till detta, och får en chans att börja röra på sig, för det behövs i dagens samhälle, och alla instanser måste göra sitt. Skola, föräldrar, kommuner, företag.

barnidrott

Både vuxna och barn måste motiveras och inspireras till ett aktivare liv, och varje enskild individ måste ta ställning till frågan ”Vad är träning för dig?” för det finns en motionsform för alla!

IMAG0110

Det spelar ingen roll att Aftonbladet lanserade en ny diet igår, där det gick ut på att INTE träna om man läste lite mellan raderna, och man skulle spara 600 kalorier genom att byta ut/välja bort lite olika livsmedel varje dag, och genom det gå ned upp till 1 KG i veckan UTAN att träna! Idiotiskt. Men sen kom ju en lista på vad man skulle behöva träna OM man åt EN muffins?! Vilseledande som alla dessa dieter som tidningarna lanserar.

Det är Vikten Av Hälsan som är det som är det viktiga, som är Vi, små steg som leder till stora förändringar och hållbara resultat. Kropp och knopp i ett samspel. Effektiv träning, härlig mat för alla, hela familjen, arbetsgänget, vännerna. Ja alla ska kunna vara med. Stora som små.

DSC05349

Inspiration i köket, träning för alla. I ett helt paket. Och till sommaren kommer även stresshantering finnas med i våra paket, då vi båda ska gå en hälsoinspiratörsutbildning i Juni.

Håll utkik på vår hemsida http://www.viktenavhalsan.com och på vår sida på facebook http://www.facebook.com/viktenavhalsan för att se kommande evenemang och för hur just Ni kommer i kontakt med oss för att boka just Ditt evenemang.

Det händer en hel del denna vecka för oss, möten, sena träningar och jobb avlöser varandra under hela veckan så denna kväll har jag stått i köket och fortsatt att rensat i grönsakslådor och kylskåpshyllor.

IMAG0066

Mellanmål står färdigt, sallader och förberedda maträtter. Det gäller ju som sagt att lära sig ligga steget före så att man inte står där på kvällen med hungrig mage, trött huvud och ingen inspiration till att få i ordning näringsriktig god mat, snabbt.

Så i kylen står det nu;

IMAG0102

En syrlig vitkålssallad med morot, avokado, salta hampafrön och lök

IMAG0103

En matigare sallad;

Gröna blad med asiatisk touch;Broccoli,  Bambuskott, svarta bönor, bondbönor och svamp. Citronsaft, vitlök och riven ingefära.

IMAG0104

Rökt laxomelett inför imorgon

Med spenat, tomat, svamp, squash, lök och majrova.

Senap och pepparrot fick stå för smaken på omeletten.

Slängde även ihop en lite större sats mellanmål, bara skära upp i bitar och ställa i kylen.

”Kesellakaka” med äpple, kokos och jordnötter.

IMAG0105

IMAG0107

IMAG0108

Så nu är kylen tömd på råvaror så imorgon väntar det handling för att fylla på med nytt och fräscht och några färdiga måltider står färdigt.

Så ligg steget före, det är värt det.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: