Vikten av Hälsan

Det handlar bara om en sak…

734932_10151212012502038_1634212106_n

Ät det här och det här, slipp den åkomman. Äter du detta blir du yngre, äter du det tredje och fjärde så blir du något annat.

Vad handlar det hela om då?

bramat

Jo det handlar bara om en sak, det är ett enda bevis på att svenskarna äter alldeles för lite frukt och grönsaker för hela tiden i dessa listor vad man ska äta för att inte drabbas av olika sjukdomar och få en bättre hy/hår så är det frukt, grönsaker, fullkornsprodukter som står, vad är det man inte ska äta då? Ja i varje lista står socker, helfabrikat, snabbmat och snabba kolhydrater först.

Okej, jag brukar också lockas till att köpa vid löp, speciellt igår, ännu mer forskning om den omtalade LCHF dieten, som nu verkar kunna kopplas till de ökande bröstcancerfallen. Varför? Jo de strikta äter ju för f*n inga rotfrukter och frukter. Rotfrukter innehåller ju så otroligt mycket nyttigt, fibrer, vitaminer, antioxidanter. Ger en långvarig mättnad.

rot

Jag håller med Fredrik Paulun, ”Bacon, bara en massa fett och salt, totalt brist på vitaminer och antioxidanter”.

bacon

Fett kan du få från nyttigare källor, oliver, avokado, lax, raps, nötter, frön, kokos. Dessa källor ger dessutom mer nyttigheter än bara fett. Mineraler. Pistagenötter ger antioxidanter.

fett_139110537

Kanske dags att ge varje grönsak och frukt en egen löpsedel, så att alla får läsa om varje enskild grönsak, vad den gör med kroppen? Eller nej, det behövs inte, för alla grönsaker har något nyttigt i sig. Gurka mest vatten, men en varm sommardag behövs vätska och gurka passar fint att gnaga på då istället för att dricka saft som inte ger något annat än mer törst.

Våra kroppar behöver grönsaker av alla dess slag, frukt, i kombination.

snabba

På Lördag väntas det lunchbesök, och jag kan lova er att det är både frukt och grönsaker i kombination, som kommer samsas på bordet med fisk.

857194_471229159609852_714429820_o

Precis så som jag hade kombinerat ihop i systers matlåda som hon hämtade igår, gjorde en heldags kasse till henne, litet prov på hur det bör se ut.

559814_414951195262659_203828578_n

1 Kanel och kardemummarostad müsli
2 Qinoua med vitlöksfrästa grönsaker, kokta grönsaker, laxbollar med vitlök och ingefära
3 Grönärtpuré med pepparrot
4 Gröna blad med rödbetor, äpple och apelsin, toppat med sesamfrön
5 Qinouaboll
6 Fruktsallad med kesella

Tänk om fler åt sådana lådor till lunch istället för att kanske köa på McDonalds till lunch, kanske dessa bilder som ska upp på löpsedlarna istället, som jag fick framför mig idag;

snabbmatgammal

”Här är vår snabbmat som vi sparat i 2 år.
Att kalla det här mat är tveksamt, eftersom det som liknar bröd och det som liknar kött – varken har möglat eller ruttnat alls. Insekterna har inte ens brytt sig om hamburgarna fast de legat så länge. Tänk två gånger innan ni ger det till dina barn. Du har ett val, men barnen har det inte. Vi är verkligen vad vi äter.”
Källa: LiveWell Wellness Centers.

Och den är verkligen så klockren.

För barnen har inget val, du gör valen åt dem, och ger dem din livsstil. Ställ dig frågan, vet du vad du stoppar i dig och dina barn? Vad gör det med kroppen? Vad innehåller maten, vad gör den i kroppen?

kemikock

Visserligen håller inte mat du lagar själv i två år men det är inte det som är meningen heller, för ingen av oss är kemister i köket, med bra råvaror kommer man långt utan konserveringsmedel, smakförstärkare, konsistensgivare, aromämnen, jästextrakt, färgämnen.

barnkock

För det är din (och dina barns) hälsa du betalar med i slutänden om du låter kemister laga Er mat.

561302_10151094622538156_1654157902_n

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: