Vikten av Hälsan

sockerläpp

Nej det är inte konstigt att en stor del av svenska befolkningen har problem med sötstug/sockerberoende.

Vet att jag skrivit det förr men socker är ett gift, som skapar ett beroende, många startar sin dag med att trigga suget redan vid frukostbordet.

sötyoghurt

Bara genom att lägga smaksatt yoghurt i sin frukostskål får man i sig lika mycket socker som i 25 G smågodis, så äter man det i en vecka, har man alltså fått i sig lika mycket socker som i 150 G godis, bara genom sin frukostyoghurt. Vad har man då ofta på sin lilla söta skål med yoghurt, jo kanske några s.k. ”nyttiga” flingor, eller mer liknande kaksmulor som skulle passa som pajdeg eller i barnens godisskål. 100 % fullkorn, eller ”Inget tillsatt socker”. Oj oj, lurendrejeri , vanliga Kellgosflingor är så hårt processade att det inte ger kroppen något att jobba med, men visst det har inget socker i sig. Och de där Kellgos special K, där luras dom, där är det socker, och sötningsmedel och lite andra spännande tillsatser.

icacrunchy

Men är det inte konstigt att folk undrar varför just de har problem med sötsug, om de börjar sin dag såhär?

påsbröd

Sen kanske de äter en liten smörgås också, som ska vara grov, men som egentligen är en färgad thekaka?

Redan här börjar det bli farligt, dessutom om de förs över till barnen. Så tänk på vad man kan vinna genom att ”bara” bryta och byta frukostvana.

DSC04659

Naturell yoghurt, kan man smaksätta själv med så mycket gott. Banan, äpple, granatäpplen. På sommaren är ju persikor, nektariner underbart. Bär. Kanel, som dessutom är blodsockersänkande. Kardemumma. Ingefära och päron. Frön, nötter, gryn. En egen mûsli, ungefär som den Kristina Andersson gör i klippet här nedan.

http://www.tv4.se/nyhetsmorgon/klipp/n%C3%A4ringsfysiologen-tipsar-om-hemgjord-musli-2268840

Om man nu inte byter till gröt, då finns det ju än fler möjligheter, men är det yoghurt/fil man vill ha så är det naturellt som vinner i längden, både vad det gäller tillsatser och sockerhalt. Dessutom prismässigt. Kanske ser det dyrt ut att köpa en naturell, lite frukt och lite frön men har man inte frukt hemma ändå? Ta det som ligger i fruktskålen så blir det inte en mer kostnad, sen har man någon gryn och frö sort hemma så klarar man sig långt man behöver inte ha ALLT som föreslås, ta det som passar just Dig bara det inte är kaksmulor.

socker-det-vita-giftet

Jag har fått många förfrågningar om sötsug, sockerberoende på sista tiden. Hur man kan byta socker mot andra sötningsmedel då man bakar men sött triggar sött, så att byta socker mot suckerin/stevia är inget jag rekommenderar, utan det söta man kan ta är frukt, färsk frukt, torkad frukt i viss mån. Sen alla dessa andra snabba kolhydrater som ger blodsockergungningar triggar också sötsuget. Så att se över vad som läggs på tallriken under en dag, även om man INTE äter godis på en dag så kan man få i sig mängder med socker ändå, många gånger på ”dold” väg som dressningar, färdig mat, bröd och liknande.

582305_450345685031533_2000302615_n

Så att lägga mer grönsaker, och långsamma kolhydrater på tallriken, byta ut mot hela korn, mer protein, grova grönsaker, baljväxter, fisk, nyttiga fetter som avokado, oliver, nötter, frön, vinner man mycket på.

Läste idag att bara genom att äta EN fettrik och kolhydratrik måltid på en dag ökar risken för hjärt/kärlsjukdommar.  Då bara EN, tänk då på de som kanske äter flera på en dag. Så att se över sin kost kan man göra många hälsofördelar på.

stillafet

Men att bara fokusera på en sak, det går inte riktigt om man ska nå en bra hälsa, det är helheten som är det viktiga, för att förstå Vikten Av Hälsan, är det motion, kost och mental hälsa som ska samspela.

äppleburgare

Det är det Vi vill kunna förmedla och hjälpa Er med. Allt ifrån att få bukt med sockerberoende, coacha och vägleda till bättre val i butiken, ge råd till träning för onda ryggar, stärka upp bålen, hänvisa Er till personer som kan knåda Era stela muskler, få Er att slappna av. Vi lär er laga maten, uppskatta och våga prova det nya.

Ute på Ditt företag, eller i Ditt kök, i Din butik.

Det viktiga är att Ni förstår Vikten Av Hälsan.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: