Vikten av Hälsan

kemikock

Var och handlade denna tisdag då jag kommit hem från jobb och gym. Och där bland alla varor står en stor ”vägg” med ”Vårt Nya Äkta Potatismos, Utan Tillsatser”. Felix. Putte tittade på mig; ”Ska du inte läsa?, Vad är äkta i det där paketet?”

Potatismos-utan-tillsatser-fraan-Felix_medium

Jag log åt honom för jag såg hur nyfiken HAN var, och det slutade med att han backade, och gick till paketet ”Har du mjölkpulver och gräddpulver i moset jag får?” Skadade på huvudet, och sen kom det rätt så högt ifrån honom ”Och inte tillsatta naturliga aromer heller va? Men det är i alla fall över 80% torkad potatis”. Ja nu var det ju inte så konstiga saker i detta nya pulvermos men vad är naturliga aromer? Är det naturligt är det väl ingen arom eller? Klassiskt potatismos, tyvärr är det vad många äter hemma, snabbt, alltid det där snabba. Hur jobbigt är det att göra riktigt mos om man vill ha det?

potatismos

Skala potatis, skär den i bitar om den ska koka snabbt, koka den, mosa sönder den, värm mjölk salt och peppar, vispa ned den i den mosade potatisen. Vips klart. Tillsätt dill, persilja, kanske vitlök om man vill.

fond

Han gjorde samma sak för någon vecka sedan, men då var det en fond som blev utsatt för hans ord, och den var inte av denna värld… Ja det var Putte, jag blev lite varm inombords, hur medveten han blivit, hur han är med, hur vi gjort detta tillsammans, inte bara jag.

Ja det är en hemsk tanke, pulvermos och aromat, ja det är det säkert en hel del som äter, och ger sina barn, helt ”ovetandes” om vad de snabba lösningarna till måltider kan göra med dem.

http://www.foodmonitor.se/index.php/forskning-a-ingredienser/2023-radda-ditt-barn-fran-skrapmat

snabbakohl

Denna artikel fick jag framför mig idag, och det är skrämmande hur det måste till forskning för att det ska öppnas ögon för detta problem. Fettrik mat har allt som oftast brist på vitaminer, mineraler, fibrer och antioxidanter, vilket leder till sådana inflammationer i kroppen som allergier och astma kan skapa. Ofta är det snabba kolhydrater med i denna bild med, med fettet och en hel del tillsatser. Vilket leder till ett krig i kroppen.

tillsatser

Så att byta ut den ”snabba maten”, som kanske pulvermos, färdiga köttbullar, aromat, ketchup(?!) till en mer färgrik, varierad mat, blir en vinst i längden. Färre läkarbesök, färre mediciner, billigare matkasse, då mat som ger näring ger långvarig mättnad, istället för mat som bara ger energi inte ger samma mättnadskänsla utan skapar ett större sug och man handlar ännu mer, och då oftast fel varor. Och har barnet dessutom en ”diagnos” kan många livsmedel göra dessa barn än sjukare, och få värre symptom, att föräldrar får lära sig mer om kost, planering, inspireras och vägledas vinner många på, inte bara barnet själv, utan hela familjen, skolan. Men främst är det barnets hälsa som vinner på det, och dess grund för ett friskt liv.

barntillsatts

ICA satsar ju nu på ett grönare år, jag följer deras reklamer med spänning, hur de försöker inspirera kunderna, inte bara med ICA-Stig och reklam på tv, utan hur butikerna verkligen gör sitt.

icastig

För det krävs mer än ett recepthäfte, ska människorna och främst barnfamiljerna få upp ögonen för andra vägar i butiken, måste det vägledas och inspireras ordentligt. För ett papper med recept, vart hamnar det? Jo i pappersinsamlingen om de ens tar något. Men ska det vågas prova nya saker, nya varor måste de veta hur de ser ut, hur de ska tillagas, och tyvärr vet ibland inte ens butikspersonalen hur grönsakerna ser ut… Och hur ska de då kunna vägleda en kund som är lite vilsen?

vattenkran

Det krävs kanske lite mer tid i början men med tiden vinner man mer på att laga mer själv, kanske inte allt men att ta små steg blir en stor förändring. Att byta ut den dyra ”vattenskålen” som tillbehör till maten, till en mättande skål med vitkål, blodapelsin och morot ger hela kroppen ork och näring.

snabba

Vi blir inte friskare av att leta snabba vägar men med rätt planering så kan man ge kroppen bra mat på kort tid

Jag har fyllt vår kyl med lite olika grönsakstillbehör denna kväll, det tog inte mer än en timme så var allt detta klart, och köket städat.

DSC05168

Bl.a. Kanel/kardemummarostad havre/bovetemüsli med kokos och mandel. Kålrot och morot som ska kokas med curry, kokosmjölk.

DSC05170

Rostad linssallad med granatäpple

Rödlök, squash, svamp, balsamvinäger och havssalt fick vara med i ugnen.

DSC05169

Senapskokta grönsaker (Vitkål, broccoli och blomkål) som serveras till en pepparrotsinkokt regnbåge

DSC05171

Blandsallad alá Fröken Loo

Blandade salladsblad, riven rödbeta/morot, blomkål, äpple, granatäpple och

DSC05165

Blodapelsin

IKväll blev det en het grönsakscurry med black eye bönor

DSC05167

Snabbt, gott, enkelt

Och dessutom billigt.

Ja gör gott i kroppen med.

Kom ihåg, det du stoppar i korgen, ska sedan hamna på din tallrik, i din mun, ut i din kropp.

Vad gör Din handling, med Din kropp?

Kanske dags att bli medveten om

Vikten Av Hälsan

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: