Vikten av Hälsan

piller

Tror inte Du ger dina barn pencilin i förebyggande syfte för att slippa VABBA, så varför köpa kött från djur som fått det? Och som ändå blir sjuk och sprider smittor.

MAN OVER DEAD COW BODIES

I allt för många länder blandas antibiotika in i fodret för att förhindra att djuren blir sjuka, vad händer då? Jo de skapar en resistens mot läkemedlet och då de väl blir sjuka, biter ingen medicin i alla fall, och smittorna sprids vidare. Bra va? Nej inte särskilt med tanke på vad som hänt denna vecka, först den smittade köttfärsen från Irland, nu är det än mer kött, både färs och lövbiff, fläsk, lamm och nöt. Och det värsta är att nu ska även den svenska köttfärsen bort ifrån den drabbade kedjan, Coop, då de malts i samma maskiner som den irländska. Detta kött får inte slängas i vanliga soporna, utan MÅSTE brännas. Smittorna sprids så lätt, och vid oförsiktighet vid tillagning och hantering i hemmet, så är sjukdomen ett faktum, och salmonella, ja det sätter sig i mag/tarmkanal och kan även sprida sig till leder, inte en vanlig magsjuka utan smittan kan sitta i länge.

salmonella

ÄR DET VERKLIGEN VÄRT DET? För att köpa billigt kött, äta billigt? Vad kostar det inte Dig och Din familj om Ni skulle bli sjuka? Ett litet barn eller en människa med redan nedsatt immunförsvar kan DÖ, och Du kan bli sjuk för resten av livet. För en ynka köttfärs skull…

köttdisk

Ta då denna omdiskuterade köttskatt in i diskussionen, höj skatten på det importerade köttet, eller förbjud importen av det, låt det bli enklare för de svenska bönderna, ha djuren ute på naturbete så länge det går. Låt dem gå fritt, tänk i många länder, ja det kan vara ”naturkött” där med men mycket av det importerade, både gris och nöt, kyckling, lever de i så minimala utrymmen som möjligt för att få plats med så många djur som möjligt. Kalvar/Kultingar får inte dia som de vill, Kvigor/Son hängs upp i ställningar så att de inte ska skada djurbebisarna då de ska få mat.

grisbur

Vill du att de ska vara så?

djurut

Klimatpåverkan är vidrig då det gäller nötproduktion, mer än bilarnas avgaser, och att importera blir än mer skada på klimatet än att köpa nötkött från Sverige. Många åkrar brukas för att odla spannmål, främst soja, som blir till djurfoder, istället för att bruka åkrarna till att odla åt befolkningarna i dessa länder, många fattiga länder står utan mat medans spannmålsodlingarna står för en stor del av deras odlingsbara mark. Främja naturens egna åkrar och låt djuren beta fritt här i Sverige, odla sådant som behövs i U-länderna. Många klagar på den stora sojaproduktionen, men vart går den då? Jo till djuren.

Så om den svenska befolkningen såg över sin köttkonsumtion, vad som hamnade i korgen, på tallriken sedan i magen, blev mer medveten om vad priset egentligen blir på hälsan och miljön av att köpa ”billigt”, skulle varken tarmcancer, salmonellalarm eller köttskattsdiskussionerna bli så stora. För hur det än är, så är kött inte bra att konsumera i stora mängder, främst inte processade livsmedel som salami, pastejer, pressade skinkor, korvar etc. dels innehåller de hemskt mycket tillsatser, sedan är de ofta rökta, vilket skapar stress i kroppen och av allt kött får tarmarna arbeta hårt, så att minska på köttet blir en winn winn situation.

Och vill ni ha tips på hur Ni ska tänka vid köttkonsumtion för att få en bättre hälsa, kan Ni kolla in klippet från Nyhetsmorgon i Onsdags, då Kristina Andersson var med och kom med bra tips och information om vad som sker i kroppen vid stort köttintag…

 http://www.tv4.se/nyhetsmorgon/klipp/h%C3%A4r-%C3%A4r-k%C3%B6ttet-du-b%C3%B6r-undvika-2262858

Men som jag läste i en tidning i veckan, de som vill äta kött, kan och ska göra det men istället för att äta sex dåliga köttbitar från Sydamerika/Irland kan de äta två bra från en gård nära hemmet. Och de andra dagarna äta mer grönt, mera fisk men då gäller det att befolkningen blir mer medveten.

bonde

Och att bönderna, producenterna når ut till befolkningen. http://www.ekonara.se, Är en bra leverantör av kött från en gård i närheten, kvarterskrogen MEAT här i Gävle, har toppen fint kött, bra service och där klev jag och Putte in denna fredag, två hemgjorda korvar med 95% nötkött och 5% fläskkött, lite rostad vitlök i den ena, i den andra var det ostronskivling, så det kommer Putte njuta av ikväll, tills imorgon, valde han en ryggbiff. Allt från gårdar i vår närhet. Kostnad? Ja, 450 G Ryggbiff 98 kr, och 215 G korv, 60 kr, inte farligt dyrt med tanke på vad han fick..

DSC05148

Vad kommer jag mumsa på i helgen då? Ikväll blir det regnbåge, imorgon tror jag att jag ska försöka få tag på någon annan spännande fisk.

DSC05149

Men nu får middagspysslet börja, så ilskan över importen och människans hantering av djuren försvinner, så får tulpanerna sprida sina vårkänslor på köksbordet med…

 DSC05150

Och Ni, ät mer frukt och grönt, ”ny” studie visar att det minskar risken att drabbas av stroke. Vitaminer och fibrer i dess naturliga form, är bra för hela kroppen, reparerar skador från stress, sjukdomar, stärker immunförsvaret. Så mindre kött, mer frukt och grönt helt enkelt.

734932_10151212012502038_1634212106_n

Som bilden Kristina Andersson la upp idag…

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: