Vikten av Hälsan

diet2

Ja det är DIET det handlar om, hatar det ordet, som min vän Martina sa, det heter och ska vara LIVSSTILSFÖRÄNDRING.

Läste detta idag, http://www.foodmonitor.se/index.php/forskning-a-ingredienser/1999-svart-att-halla-dieter

 överkött

Den diet som det främst handlade om var ju LCHF, och självklart är det dyrt, att låta tallriken bestå av mest kött och fett, är dyrt, kan bli väldigt enformigt och tråkigt, färglöst. Dessutom, så är det inte bra i längden att leva på den sortens mat…

Det som är i säsong nu, rotfrukterna, är ju bannlysta.

385222_451456468253788_568096908_n

Och vi köpte 2 kg, rotfrukter för 7 kr denna vecka, vad får en LCHF´are för 7 kr inte ens 2 dl grädde! Vad räcker 2 kg rotfrukter till, många måltider kan ja säga. Och inte blir det enformigt heller kan jag lova.

DSC05125

Rotfruktspytt med lax blev det igår, sälta från gravad lax och oliver, hetta från pepparrot och ditt och persilja fick smaksätta laxen.

 DSC05122

En rödbetssallad med äpple och blekselleri står och gosar i kylen.

Sen hur mycket går man inte miste om på sådana dieter som utesluter viktiga beståndsdelar i kosten, som just grönsaker, rotfrukter, frukt som ger så mycket till kroppen. Inte bara långsamma kolhydrater, som hjärnan behöver, utan mineraler, fibrer, vitaminer, antioxidanter. Visst finns det på piller och drycker men det ger ju ingen njutning.

nyttohjärta

Nyttig och god mat, njutning, dofter, smaker, krispighet. Det är inte dyrt, tråkigt och enformigt med god, och nyttig mat. Låter man den innehålla alla näringsämnen av goda kvaliteér från fett, protein och kolhydrater, så mår kropp, plånbok och miljö bra. Winn Winn situation.

Okej, kanske inte rätt institut som fått undersökningen gjort, brödinstitutet för bröd är visserligen något man kan äta i kolhydratform men då av surdegstyp med hela korn, frön, torkade frukter och kanske nötter, ett rustik bröd.

lingongrova

Ja, jag äter bröd, mitt eget surdegsbröd, påsbröd kommer inte innanför våra väggar, mer konstgjort, doftfritt och smaklöst får man leta efter, svampigt. Lägg en köpe-brödskiva i vatten och se vad som sker, slurp slurp är det en stor degig sörja i glaset, lägg ett rustikt bröd där i, och se vad intakt det kan vara efter en stund. Precis så sker i kroppen också, det tar längre tid för kroppen att bearbeta och där av mer mättnad av ett riktigt bröd.

562242_313041302095306_772251955_n

Men i det stora hela har hon rätt, och undersökningen bevisar, svart på vitt, hur viktigt det är med något långsiktigt som INTE är en DIET! Det ska en omställning i livet, i huvudet, på tallriken, under fötterna, i armarna, för tarmarna, för smaksinnet, doftsinnet, benen ska börja röra sig. Svettdroppar ska porla, pulsen öka, inte av blodsockerfall och kolhydratssug, utan av träning.

träningpeng

För det är så det ska ske, en diet är ingen LIVSSTILSFÖRÄNDRING, för en diet är något som är kortsiktigt, som en Gladiator/Fitness tävlande går på, eller om någon är sjuk och måste äta en viss kost, kallas det DIET av skäl.

jojo

DIET är inget Sven Svensson ska göra för att gå ned 5 kg, för att sedan gå upp 10 Kg, sedan ned 8, och upp 12. För det är så det blir om man ledsnar man ger upp., uteblivna resultat, tråkig mat noll inspiration och ingen som motiverar.

olikadieter

Soppa hit, keso dit, chokladbit dit, lite potatisgratäng där, sedan en liten shake här, och en annan chokladbit innan sänggång. Nya tag på måndagen, med en ny soppkur. Ja det var nog så det där paret före mig på två butiker levde. I ena butiken var det chokladkakor, färdiga nudlar, och två jätte packar med nutrlietts shake. På nästa butik var det samma par, ja då var det keso och någon grönsak, samt en del färdiga maträtter och såser.

pengarisopor

Då blir det verkligen dyrt, som även det var en orsak till att svenskarna ledsnade på sina dieter. Både en massa godis, ersättare, färdigmat och sedan lite riktig mat. Dyrt får både plånbok och hälsa. Det kan man kalla världskrig i kroppen.

healthy food

Vikten av en god hälsa försvinner i det där DIETandet…

Ica satsar detta år, ska försöka inspirera och göra sitt för folkhälsan, nya Buffé var verkligen till Fröken Loo´s belåtenhet. Så om inte jag lyckas inspirera Er, kanske ni kan försöka leta fram lite inspiration i det numret…DSC05123

 

Följ gärna vårt företag på Facebook, http://www.facebook.com/ViktenAvHalsan

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: