Vikten av Hälsan

klokaord

”Jag behöver inte köpa alla dessa träningskläder, jag kommer nog inte träna så länge. Och jobbet betalar ju träningskortet”.

lathet

Vilket resonemang. Jag hörde det där från en tjej i ett provrum på Stadium igår då jag var på stan. Vad gav hennes chef sina anställda för motivation att ta tag i hälsan? Sådär som så många andra, ett friskvårdsbidrag i pengaform sen skiter de totalt i om det används. Snacka om dyra pengar att ge personalen om de resonerar som den tjejen. Är chefen likadan? Finns inte inspirationen på företaget, att motivera sina anställda att ta hand om hälsan kanske det behövs hjälp utifrån för hela styrkan. Från grunden, för ska folkhälsan bli bättre måste det ske från GRUNDEN, hos ALLA.

Skolor, Familjer, Företag, Butiker; Alla kan och bör göra sitt.

barnöver

Hörde på radion imorse att överviktsoperationerna bland unga, 20-25 år, hade ökat från dryga 20 st år 2000 till dryga 400 st år 2012, hur hamnade vi där? Visserligen säger forskarna att en operation är den bästa metoden till en bestående viktminskning men ska det ske sådana MÅSTE eftervården och information om livsstilsförändring, stöd till dessa till att fixa att byta vanorna (och varorna).

DSC05083

Det går att lösa utan operation, Aftonbladet lockade med framsidan idag, och ett Mitt-uppslag med viktnedgångar och förändringar, tyvärr var det mest bilder men några små rader om vissa. Någon hade använt Cambridge, en soppdiet (och Ni vet ju vad Fröken tycker om sådana), en kille hade förändrat livet helt, han var less på att inte orka. Det var det som var mångas förklaring till att de hade tagit tag i vikten, ”Less på att inte orka något, att inte vara pigg och ständigt sjuk”. Det borde vara motivation nog för ALLA att bry sig om hälsan. För som jag skrev i förra inlägget, och andra inlägg, det är din kropp, ditt liv och till vilket pris är det INTE värt att hand om den?

DSC05085

Nej upp till kamp, mot företagen, ska de pressa sina anställda, så måste de se till att friskvårdspengen blir använd till både kropp och knopp. Kost och näring, inte ”bara” bukfylla. För en trött kropp tar åt sig av alla dessa virus som snurrar i luften just nu, och det blir riktigt dyrt för företagen med sjukskrivningar, och dessutom hur kul är det att vara sjuk?!

sjukman

Kanske den där tjejen på Stadium igår inte hade rätt träningsform, ingen som motiverade eller inspirerade henne. Det måste ju finnas motivation och stöd för att lyckas, sen att skynda långsamt. Att studsa hit och dit mellan dieter och att vara inaktiv blir bara en ond cirkel det med och skadar mer än vad det ger utslag på en god hälsa. Att ta hand om kroppen, du vinner så mycket på det i längden.

klokaord2

Långsiktigt är ordet

Och det är så vi har tagit oss hit, vara drömmar har grott, vi har utbildad oss, vi har funderat, tagit små steg, och igår gick vi till banken och alla papper ligger nu hos bolagsverket. Så nu får vi se om vi lyckas med att få människorna att förstå Vikten av Hälsan.

Kanske kan jag få någon att nappa på lite ny matlagning i kökets vrå med det vi åt till lunch igår;

Eller vill Ni lära Er mer? Ja, än en gång, så erbjuder jag er matinspirationskvällar, föreläsningar, ja vad har Ni för önskemål. Kanske kan vi tillsammans utforma något just efter Dina behov.

194898_448155308583904_182202380_o

En härlig sallad med; Bladspenat, granatäpple, blodapelsin, hyvlad morot, avokado och ingefära

 

738192_448155315250570_1622007619_o

 Ugnsbakad fiskgryta;
Med torsk, spenat, champinjoner, tomat, paprika, sockerärtor och en massa rödlök och vitlök… Samt vitt vin och balsamvinäger. Till det en grov ärtpuré med lite olivolja, dill och persilja.

 Gott för kropp och själ…

Och apprå på själ, en avslappnade och härlig massage och ansiktsbehandling fick jag igår hos

http://www.eva-maja.se

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: