Vikten av Hälsan

nyårslöfte2

Nyårsdag, undra hur många löften som lades igår, i natt. Kanske har något skafferi rensats, o kylskåp eller stannande det vid tanken då huvudvärk och bakiskänslan infann sig på förmiddagen och kompisarna skulle till pizzerian på eftermiddagen.

Jag själv gjorde ett skafferi och kylskåpsrens då jag kom hem från jobb o gym denna kväll. Nej det var inte överbefolkat på gymmet däremot på pizzeriorna jag gick förbi.

DSC05062

Men nu var inte mitt skafferi och kylskåpsrens av nyårslöftssyfte utan för att det väntas veckohandling imorgon. Och som alltid vill jag ha ut de ”gamla” råvarorna och in med de nya. Så då gör jag en rejäl rensning och lagar till olika sallader, förbereder grytbaser, wookar, kokar, fräser.

dikt

Dock är det kanske andra skafferirensningar som borde göras runt om i landet, jag vet en vän som känner sina svagheter och slängde ut julgodiset innan hon gick till jobbet igår förmiddag, för hon vet att på förmiddagen så är hon inte godissugen men hade det funnits hemma då hon kom hem igår kväll hade ”nyårslöftet” varit brutet redan där. Men hon önskade att affärerna slutade sälja godis, vilken enkel lösning på ett stort problem i det söta landet Sverige

bättre utan socker

Men inte ens höjd skatt på fett och socker fungerade i Danmark, då de åkte över hit och handlade, Svenskarna skulle ju då handla mer på tax-free, och se bara på tobak, alkohol och bensin, det spelar ingen roll hur högt priserna sticker iväg, ciggen sitter i mungipan, ölen dricks i soffan och bilen rullar till affären fast man kunnat gå.

DSC05066

Ja, tänk det låg en chokladask i vårt skafferi med men oöppnad, förblir nog det med, visst ser blodapelsinen mer tilltalande ut? Puttes mörka chokladkaka ligger öppnad med någon bit tagen. Det tar tid att ta sig till det stadiet, om man varit sockerberoende men vi har gjort den resan tillsammans. Tagit bort, ersatt, bytt ut, provat nya vägar men framför allt har jag vågat laga nya saker i köket. Men är man två, eller en familj, så krävs det att man stöttar varandra. Inte frestar och hånar, utan visar sitt fulla stöd och gör förändringen tillsammans, för även om den ena kanske inte mår dåligt av livsstilen just nu, så vem vet hur den mår om 1 månad, ett halv år, 5 år?

äppleburgare

Tänkte faktiskt bjuda på ett litet förslag (som säkert kommer i tidningarna i veckan med alla diet-tips, men detta är ingen diet, utan sunt förnuft och små steg, som leder till en bättre hälsa)

003_186075257

Vitt ris- Råris

Limpa/Fralla/Lingongrova – Surdegsbröd med hela korn, Sportknäcke, FinCrisp

Vit pasta – Fullkorn/Fiber men även qinoua, bulgur

Isberg, tomat, Gurka – Vitkål, paprika, lök, broccoli, blomkål, morot

Creme fraiche såser – Naturell Kesella/Keso som ni smaksätter själva

Smaksatt yoghurt/fil – Naturellt med bär/frukt/kanel

Processade flingor/sötad müsli – Frön, nötter, gryn som du blandar rostar själv

Feta/processade Charkuterivaror som pålägg – Mager ost, hummus, så oprocessade skink/kalkonpålägg som möjligt.

Pommes – Ugnsrostade rotfrukter

Måltidsersättare (drycker/bars)  som mellanmål – Nötter, frukt, ägg, keso/kesella, makrill

naturdietnej

Ja det var bara några förslag på enkla byten som inte kräver så stor ansträngning i butiken eller hemma men det är små steg. Du kan inte slänga ut allt idag, gå och handla nytt imorgon, för vet du hur du ska använda allt det nya? Orkar du leta information om alla nya råvaror du tror du ska använda själv, utan vägledning? Vill du verkligen förändra ditt och din familjs leverne, har du kommit till insikt att det är dags för en förändring? Vill du ha mer hjälp, ja, jag står här, och är villig att guida dig runt i butiken, och vägleda dig hemma i köket. Gå igenom Ditt skafferi och kyl, se till att du har bra varor hemma så att du inte faller för frestelsen att ta vägen förbi haket på vägen hem, eller att slänga Felix´s köttbullar i pannan tillsammans med pulvermos då barnen kommer hem från dagis.

barnöver

Det är din och din familjs hälsa som står på spel, hur livet kommer bli längre fram. Det kanske ser dyrt ut på prislappen med att byta ut innehållet i din kyl men hur dyrt blir det inte i framtiden, läkemedel mot värk, sjukskrivningar. Psykisk ohälsa. Trötthet. Orkeslöshet. Återkommande infektioner. Är det värt det? Brist på vitaminer, mineraler. Och total avsaknad av SMAKER och DOFTER, livsglädje i maten.

barngrönsak

Och sen hur man blir så mycket piggare och orkar mer, vilket leder till ett mer aktivt liv som i sin tur leder till en bättre fysisk hälsa.

 

Hur såg mitt kylskåpsröj och skafferirens ut idag då?

Ja tills imorgon lunch blev det lite grönsaksskvättar; Grönkål, kålrot, rotselleri, lök, morötter och svamp

som kommer fräsas och få smak av massor av vitlök, till det blir det en tomat och lökmarinerad tonfisk.

DSC05063

En rödkålssallad med blodapelsin, en sallad med vitkål, blomkål, gul lök, broccoli, svartrot och ananas som fick bakas i ugnen med en ”dressing” av vitt vin, vatten, röd currypasta och lantbuljong samt så mixade jag ihop en hummus när jag ändå höll på.

DSC05064

Och min middag blev, kikärtsbiffar med majs och svamp, kryddat med vitlök och curry. Till det en fruktig avokadosallad; ananas, äpple, granatäpple, ruccola, gurka, ingefära och paprika blev innehållet förutom avokadon. Samt ett svamp och morotsfräs med grönkål och rödlök. Några rödbetor som fick koka med en senap med sting blev det visst också.

DSC05065

 

Ja en helt annan kylskåpsrensning än vad många nog lovade vid tolvslaget

diet2

Och jag tror inte löpsedlar och rubriker kommande veckor kommer hjälpa dem på traven heller.

qucik-fix

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: