Vikten av Hälsan

Vikten av Hälsan

Fasar för hur samhället verkar bli, det blir allt värre, fler varsel, vilket ökar arbetslöshet, press och stress, psykisk och fysisk ohälsa. Har i dessa dagar varit ledig och surfat runt på länen i landets folkhälsosidor för att få tag på de ansvariga, hur de jobbar mot de unga, och för att delge dem informationen om Wilmas hälsoläger, vissa har ett arbete för befolkningen, andra lägger det på framtiden, ett långsiktigt mål, en del satsade på år 2020, andra hade ”Ett friskare”-tema vid vår och höst, inte bara då ”Ett friskare Sverige” gick av stapeln. Så som sagt, för att få landet friskare arbetas det olika runt om i landet. Jag hoppas att mitt budskap och information nådde fram hos de som har ansvaret för ungas hälsa där ute i landet.

För det måste som sagt satsas i unga år, såg detta på SVT-Play under tiden jag lagade lunch idag http://www.svtplay.se/kan-du-sla-en-pensionar/?tab=undefined&sida=1

Putte satte dem alla, gör Du?

Och, de är ju min ålder, vet inte hur en purjolök ser ut, kan inte laga mat, har aldrig tränat, de har barn. Livsstilen förs över på dem. De hade ju kommit till insikt över att något måste göras. Vilket är ett bra steg på vägen, insett att skönhetsoperationer och quick-fix inte är rätt väg att gå för att nå en god hälsa. Utan bara är en ond cirkel.

Förra veckan handlade programmet om två undernärda ungdomar, som inte rörde på sig, som inte åt. Satt inne hela tiden, led av alla dess brister man kan, och muskelförtvning. Vilket också är sådana skrämmande sanning, stilla sittande, inomhus framför datorn helst, sitter eller ligger. Kroppen får inte arbete, hur som så är vår kropp till för rörelse. D-Vitamin brist är nog så allvarligt, och vad man sett och hört så är det många unga där ute som sitter vid datorerna som dricker redbull och äter gorbys, lite chips och choklad, fortfarande pinnsmala men vad får de för näring? Ingenting! De kommer inte orka gå, deras muskler kommer inte orka med dem, rasar de ute så går de ju av, precis så som de sa i förra veckans program. Lika illa, som denna veckas tjejer.

Texten på Puttes tröja är klockren

Ja nu är inte den vuxna generationen så mycket bättre heller, utan det MÅSTE inspireras på ett lustfyllt sätt, VIKTEN AV HÄLSAN! Hur man ska vårda den kropp man har, att det inte är meningen att man ska äta värktabletter livet ut, man ska inte dricka kaffe eller redbull för att bli pigg, det är inte socker kroppen behöver klockan 10, 15, 22, det är NÄRING, bra energi, långvarig energi.

Kanske säger farbror doktorn en sak, och skriver ut medicin för det, istället för att rådfråga över vad du stoppar i dig och hur du rör dig. Har du en diagnos, MS, Psoriasis, Reumatism, fick du några kostråd då? Oftast inte. Vet Du om att Du ska undvika bl.a. rött kött, spannmål, sådant som ökar inflammationerna i kroppen? Att du istället ska äta mer fisk, grönsaker, lösliga fibrer?  Hur din acne kan bli bättre om du utesluter socker i din vardag?

Kanske beror din värk på att du inte rört dig? Att du sitter där på kontoret, du sitter i bilen på väg hem, du är trött när du kommer hem, och sätter dig i soffan. TRÖTT, och tar dig något som du tror du blir pigg av. En ond cirkel. Barnen är ständigt förkylda, och resten av familjen blir inte heller frisk. Hur gör ni då? Nezeril, Alvedon, Bromhexin och vilar i soffan lite extra? Ja dagisbaciller är alltid hemska men man kan ”mota Olle i grind”, genom mer grönt på tallrikarna, mindre helfabrikat, mer hemlagat med ett gott näringsinnehåll. Sen den friska luften gör sitt.

VIKTEN AV HÄLSAN! Så viktiga ord, så mycket innebörd, aktivitet, kost, återhämtning, avslappning, allt i ett paket kanske. Inspiration till att förstå vikten av en god hälsa. Man ska orka ett helt liv, inte ett halvt friskt liv. Vissa saker kan man inte påverka men sin egen hälsa är något man faktiskt kan påverka! Och något man ska göra.

”You gonna do it… You must do it!” hamnade på min facebook idag, jag har en viktig uppgift där ute, och tillsammans med Putte ska vi försöka påverka människor att börja bry sig om sin egen hälsa, vi börjar få lite ordning i huvudet nu. Föreläsningar, Matinspirationskvällar, Cirklar, Företagspaket.

Och eftersom jag varit ledig några dagar nu har jag verkligen haft tid att vara i mitt kök (och i mammas kök). Jag tar tillvara på vinterns härligheter, och lagar vad säsong och butiker erbjuder. Gör det Ni också, både plånbok, miljö och hälsa vinner på det, jag lovar. Du kan förändra, det är DITT liv, vill du att Dina barn ska leva så som du gör? Eller ska Ni förändra tillsammans, med vår hjälp?

 

Rödkålswook med äpple och ingefära, till det färsk tonfisk med chili och vitlök

Fyllda rödkålsblad med hackade kikärtor, lätt kokta rödbetor och äpple, kryddat med ingefära. La till en ugnsbakad grönsaksragu med dijionsenap och lite chili.

Senap och äppelfylld strömming (och torsk) på en bädd av rotfrukter smaksatt med dillvinäger

Apelsin och äppelgravad lax på G inför kvällens måltid

La till både fänkål och polkabetor. ”Bränner av” det i ugnen nu under tiden jag skriver detta.

Det är vackert för ögat, en fröjd för smaklökar och kropp.

Njut av grönsakerna! Våga Prova!

Är det hos Dig dessa måltider ska serveras nästa vinter, när Du fått inspiration och råd att förstå VIKTEN AV HÄLSAN?

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: