Vikten av Hälsan

Kanske står det Chicken Nuggets och Ris på barnens matsedel från skolan.

Fick en lite smått intressant videoklipp (http://www.youtube.com/watch?v=S9B7im8aQjo&feature=share)  skickat till mig ikväll på Facebook, kanske borde detta visas i skolorna imorgon, eller en lördag morgon innan det är dags för familjemys på allehanda hamburgerkedjor.Är nog inte bara nuggets som blir till sådär, eller jag kan nog nästan garantera att det är både kycklingschnitzlar och liknande som har de samma innehåll. Visserligen är det nog bra att ta reda på alla slaktavfall men det finns andra sätt att göra det på. Inte fuska fram något kycklingliknande som slängs ned i bad med lite smakämnen och socker, paneras med något brödliknande och sedan friteras i, ja, kanske en oljeblandning där palmolja ingår?

Nej, vill barnen ha panerad kyckling så strimla kycklingfilé, vänd i ägg och sedan i kokos blandat med boveteflingor, eller är det äldre barn vänd i kokos och mandel. Passar att panera fisk i med. Stek i ugnen i en lätt oljad form. Utan slaktavfall, smakämnen och liknande. Barnen ryggar nog tillbaka de första gångerna du försöker men försök igen och igen.

Tyvärr är vardagen så för många, de äkta smakerna blir för skarpa, för äkta. Utan extra socker, salt, aromämnen. Färgerna kan bli lite ”blekare” än de som de är van att se färdigt. Tänk på det nu när det är lussebullstider, hur mycket saffran är det egentligen som gjort de färdiga bullarna gula? Inte mycket skulle jag tro, se på priset, där får du nog vad du betalar för. Var inte alls för säker för att du köper från ett bageri, var frågvis. De ska SMAKA saffran.

Snorgrönt, Hello Kitty Rosa, Himmelsblått, Skrikande gult, ja färgerna är många på färgämnenas palett, för skrikande färger lockar. Och smakerna där bakom, aromämnena de trollas fram i en kemisal, inte i ett kök. Sedan transporteras de till livsmedelstillverkarna som spar några kronor här och där på att tillsätta dessa och dra ned på den egentliga råvaran. Men vad spar de på egentligen? Inte din hälsa i alla fall, för vad gör dessa ämnen i kroppen?

Förutom att de slår ut dina smaklökar, Du vänjer dina BARN med oäkta smaker, fräna, starka smaker, produkter som ska efterlikna det du egentligen kan laga i ditt eget kök, utan skyddsglasögon och kemirockar. För du behöver inte vara kemist för att framställa en god jordgubbssmootihe, en citronsås till fisken, eller en guacamole till tacosen. Det krävs bara några enkla råvaror som inte förstör din hälsa, eller smaklökar. Det tar ungefär 30 gånger för ett barn att vänja sig vid en ny smak, så varför introducera falska smaker, och sedan ska de vänjas om senare i livet, eller än värre de vill INTE ha RIKTIG mat, med ÄKTA smaker.

En av de män som ligger bakom mitt intresse för detta ämne, med fusk, innehållsförteckningar, kostgjort VS äkta, Mats-Eric Nilsson, var på TV4´s Nyhetsmorgon (http://www.tv4.se/nyhetsmorgon/klipp/sa-skadliga-ar-aromerna-i-din-mat-2241460)  imorse, gjorde ett smaktest med Peter Jidhe och Tilde de Paula, pratade äkta och oäkta smaker. I mitt tycke var inslaget för kort men som jag och Putte sa, så kan det ändå väcka upp några där ute, vi är ju redan intresserade och hungrar efter mer kunskap och råd/rön i ämnet. En föreläsning med Mats-Eric på 1,5 timme är ingenting för oss, vi vill bara ha mer. Men som sagt, kunde det där korta inslaget väcka upp några är det bara bra. Och jag hoppas att jag(och Putte) kan väcka upp några andra inom kort, för även detta ligger ju mig varmt om hjärtat, som sagt, i min matinspiration.

Så läs på förpackningarna i butiken, bli ifrågasättande, det är värt det. Det är din kropp, dina barns framtid. Lär dem på en gång, vad smaklökarna egentligen ska känna. Inte en jordgubbsarom och rödbetsextrakt som gett yoghurten den röda färgen. Du behöver inte utbilda dig till kemist eller kock för att laga bra mat till Dig och Din familj, bli medveten och behöver Du hjälp, ja då står jag här både till vägledning i butik och i köket.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: