Vikten av Hälsan

Nya siffror, om hur mycket mat som slängs i detta land, nej jag skulle inte gå och rota i soporna bland butikerna men att köpa något med ”röd lapp” och tillaga samma dag, en krokig gurka eller så, det kan jag köpa. Röda lappar är = köksröj för mig. Och kyl, frys fylls med mat. Inget fel med det, om inte maten ser illa ut. Skulle inte köpa köttfärs som ser brun ut till Putte, eller kött som blivit missfärgat men använder man ögat och tillagar på en gång vid hemkomst, ingen fara.

Dessutom så börjar något bli lite mjukt, en skrumpen tomat, lite mjukt äpple, hacka ned i en sallad, en wook, en gryta. Jag vägrar slänga. Och så gjorde jag imorse, inför dagens handling, lite olika sallader och grönsakstillbehör, så det blir nytt och fräscht i lådorna, och det finns lite färdigt att vända ned i maten.

En rotfruktssallad med morot, lök, rotselleri, äpple och pepparrot.

Wookad paprika med svamp, vitlök, broccoli och paprika

Senaspskokt brysselkål.

Samt dagens lunchen bestod av en mungbönsgryta med vitkål, kokosmjölk och curry

Sen när ändå skärbrädan är framme, hacka grönsaker för några dagar, vet du att du ska göra en kycklinggryta imorgon, skär lök, morötter, paprika idag. Riv morötterna, palsternackan och rotsellerin till köttfärssåsen tills på fredag, strimla vitkålen, svampen, purjon och sellerin till lunchwooken. Det håller tre dagar hackat. Är det något som kan mista färg, pressa över citron eller slå på lite vinäger. Koka en hel broccoli och blomkål, så har du färdigt i kylen, blir det inte mjukt.

Det tar inte längre tid att hacka grönsaker till tre dagar än just för dagen. Våga förbereda, och planera. Du vinner pengar och tid i slutänden. Jag använder ugnen till mycket, ugnsrostar/bakar, kokar under folie, steker, så kan man göra annat under tiden, osar inte så mycket. Så tips bara. Allt för att matlagningen ska bli smidigare men inte tumma på näringsinnehållet, utan bara snabb och enkelt hemlagad mat. Med mycket grönt. Där gör man mycket för hälsa och plånbok.

Och pengar, och hälsa går tyvärr hand i hand, se bara på arbetsplatserna;

Dessa friskvårdsbidrag som delas ut från företag, vissa får checkar, andra friskvårdstimmar, andra en summa pengar. En del tar ut och utnyttjar vad som erbjuds men så många låter det bara gå förbi men vilken vinst företaget skulle göra om cheferna var med och inspirerade och såg till att varje anställd använde det som erbjuds. De som tränar använder, men de som verkligen behöver, de MÅSTE få inspiration och en knuff i baken…

Läste intressanta siffror idag

En satsad krona i friskvård

Ger sex kronor i vinst

1 enda krona!!! Och varför tar inte cheferna personalens hälsa på allvar, ser till att varje anställd får det den behöver, dans, massage, simning, avslappning, inspiration inom maten, gymträning, gruppträning på arbetstid. Vinsten blir så mycket större! Hur ska man få dem att inse? De där siffrorna borde räcka. För visst är pengar det företag vill spara och tjäna, så lite personal, som gör som mycket som möjligt men vad gör stressen med människor? Jo, de gör en sjuk. På det ena eller andra sättet. Och det skulle fler högre uppsatta personer förstå. Och med en bra kost, med motion kombinerat med avslappning så blir personalen piggare och friskare, vilket resulterar i bättre arbetsresultat och de blir dessutom piggare hos familjen.

EN KRONA och på slutet får de igen SEX KRONOR!

Det ska jag nog komma ihåg, för det kommer behövas inom en snar framtid, för ja… Det ska gå, vi ska försöka, och lite inbokade grejer har redan kommit in, förutom Wilmas Hälsocamp i Juni då som jag hoppas blir av för det behövs!( http://www.wilmashealthcamp.n.nu/)

Ska kolla upp kök att hyra för matlagningskurser om det inte går att ha dem hos GävligtGott. För det är tydligen några som vill komma, sen lite inspirationskvällar istället för ljuspartyn. Vi tror på detta nu, efter ett år av velande och tänkande, puschande så kanske är det så att det är eget vi ska ha. Vi provar, och till slut står vi säkert vid vårt mål.

Hälsingland blir åtminstone besökt den 7 Mars, lite med EkoNäraHälsingland och det blir nog en del med dem,  men Stocka Folkan ska bli besökt tidigare, ska ta och kolla upp lite möjligheter, antingen innan jul, eller direkt efter, då alla ska ha nystarter. Kanske kan få med en tjej med AloeVera grejer med, lite hälsotema. Vad säger ni Stockabor? Intresserad av det på folkan? Träning, kost och AloeVera?

Nej, ”LooSers Kost och Träning” lät inte seriöst, och jag har ju mitt ”Fröken Loo”, så kanske ”Fröken Loo och PT-Putte´s Hälsoinspiration” hur låter det? För långt?

 

 

 

 

”Läs på Ica Basics Makrill”, ja den meningen sa en kille till mig idag då jag handlade. Då han satt o läste på Ica´s vanliga och en som var hälften så billig, samt Ica Basics Makrill. ”Vad gör socker i den billiga?” Ja du sa jag, sen tog jag upp ICA Basics, den förteckningen var lång, var både förtjockningsmedel och lite annat som inte behöver vara, i ABBA´s dyra är det socker men i ICA´s vanliga och i COOP´s egna, är det tomat, makrill och salt. Tyvärr han jag inte prata mer med killen som jag inte känner, utan hans telefon ringde… Hade nog stått kvar där än, om jag fortsatt diskussionen. Eller vad tror Ni? För att läsa en innehållsförteckning det är en djungel men väl värt att lära sig, för en stor vinst för hälsan kan göras bara av den lilla lärdomen!

 

 

Och jag avslutar med en bild från dagens handling;

Vad har jag köpt? En ledtråd, jag ska baka den i ugnen med lax och citron imorgon kväll,

 

 

Förberett och klart, för imorgon åker jag och Putte på Allt För Hälsan mässan i Stockholm, kanske skapas nya kontakter och bekantskaper, kanske någon kurs, lite handling, mys, eller bara att titta. Trodde inte att jag skulle komma ned, men han överraskade mig då han kom hem idag, och sa att han inte tar och går till jobbet den näst sista arbetsdagen, utan vill vara med mig istället allt inför det kommande äventyret som vi börjat på tillsammans.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: