Vikten av Hälsan

Det första man hörde då man slog upp de bruna ögonen imorse var att ”Färgat fläskkött sålts som oxfilé”, jag trodde först att jag inte vaknat riktigt, utan att det var någon slags mardröm men jag kom upp och såg på nyhetsmorgon, jag gick ut på min morgonrunda, med P3 i öronen, och på nyheterna där sa de samma sak. Färgad oxfilé, där tydligen även färgämnet var skadligt. Än en gång har det alltså hänt, de lurar oss konsumenter så otroligt, och värst är det ju med dessa köttprodukter. Både de färdigprocessade och de s.k. råvarorna.

 

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article15613909.ab

Denna gång är det ju mer skrämmande än andra gånger, för att en snabbstekt oxfilé som är lite blodig är ju något många svenskar gör, och att äta fläskkött som är så pass ”lite” tillagat är rent ut sagt att leka en allvarlig lek med hälsan. Sådana sjukdomar man kan drabbas av om man inte är uppmärksam på att fläskköttet är färdigt då man äter det. Så dessa importörer som låtit detta gå igenom ”kontrollerna” har satt en stor del av befolkningens hälsa på spel, och har de nått butikerna? Eller är det ”bara” hos restauranger som det sålts?

 

Fast att äta på restaurang och få ”falsk” oxfilé är nog inte så ovanligt, då så många marknadsför fetaost, mozzarella, parmaskinka, eller ta en sådan enkel sak, som ost, på pizza eller i sallader, den rivna osten som egentligen borde vara en ”vanlig” hårdost som de som är laktosintolleranta kan äta, innehåller mjölk vilket kan leda till stora problem för en laktosintollerant person. En fetaost i sallader är oftast en salladsost på ko-mjölk, vilket inte en feta är, då den är på fårmjölk. Mozzarella ska vara på buffel, parmaskinka ska komma från en speciell gris, och torkad på ett speciellt sätt, vilket blir en dyrare men så fin skinka om man får tag på den.

Samma sak med oliverna som så många har på salladsborden på luncherna, smaka en svart urkärnad, och ta en svart Kalamata oliv i din mun, du känner skillnad, för den där svarta, är omogen och färgad svart, för det blir billigare så, än att låta den mogna på trädet, vilket kräver mer omvårdnad av odlarna och då ger ett högre pris till importörer och grossister. . Och när man ändå är inne på dessa ”salladsrestauranger” kan jag ju påpeka, att den kyckling som du kanske tog i din lunchsallad oftast har rest långt, ungefär lika långt som många svenskar reser över jul, just från Thailand, den blir så billig då, för den slipper att kontrolleras då den redan är tillagad då den kommer till Sverige.

Ska man sluta bli förvånad över sådana här upptäckter till fusk, tyvärr börjar det ju bli ”vardagsmat”, vilket är skrämmande. Vardagsmat, som leker med hälsan, nej det är inte bara all snabbmat som folk äter, och allt socker som hamnar i barnens magar, det är maten vi äter som hotar vår hälsa, lägg till den stress som dessutom finns, vad händer med människorna?

Serveras denna mat inom både äldre och barnomsorg? Ja med all säkerhet, både de köttbullar/biffar från Dafgård jag skrev om för någon vecka sedan, med kött från fem olika länder, till importerad fläskfilé. Det leks med både de äldres hälsa som med landets framtid. De sprutar in både socker och salt i den importerade kycklingen, de drar ned på kötthalten i biffarna och höjer smaken med socker, aromer, lite mer socker i form av sockerkulör, som är bränt socker. Vart tog näringen vägen då i maten, som ska göra att man står sig en dag, eller att de som är äldre ska klara av att hålla immunförsvaret uppe.

Kanske ska politikerna se över de lagar som finns kring, både den småskaliga produktionen hos bönder och odlare, ge dem lite lättare att nå ut till den stora massan, så att fler upptäcker hur bra mat vi verkligen har här i landet. Höja kraven på det som importeras. Dessutom se till att befolkningen blir mer uppmärksamma och medvetna på vad som hamnar i kroppen, och vad det kan få för konsekvenser, både vad det gäller snabbmaten och vad som sker ute i miljön då det ska importeras, kostnader hållas nere. Mer medvetenhet i ämnet hälsa, proppsa på fler ”tema-veckor”, psykisk hälsa, kost, rörelse, allt ska in i en vecka men det krävs så mycket mer.

Jag kan säga, att jag ångrar inte mitt beslut att utesluta kött ur min kost, alla dessa varningar, upptäckter. Då jag inhandlar kött till Putte, så väljer jag med omsorg. Jag vill inte sätta hans hälsa på spel. Och då vi har vänner på mat, så står det alltid fisk på bordet med alla dess möjliga tillbehör, för är det något svenska folket ska lära sig, är det att äta mer fisk, och mer grönsaker!

Såhär kan det se ut då vi har våra små bjudningar…

Min lunch idag bestod av (äkta varor);

Lax på en bädd av morotstrassel, äpplen, tomat, lök och champinjoner med massor av vitlök, lite olivolja, vinäger och spiskummin…

Det lades på en salladsbädd med romansallad, hackat ägg med avokado och rostade sojabönor

 

Ja, om ni skulle vilja äta något snabbt och vegetariskt ikväll kan ja säga att min middag igår bestod av kikärtswook med broccoli, sockerärtor, tomat, paprika, lök, svamp, morot och äpple. Toppade sedan med lite tunt skivad satsumas och några bitar avokado, samt oliver.

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: